Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

In deze columns kan je een kijkje in het leven van de coaches van GORTcoaching nemen. De coaches zijn een heel belangrijk onderdeel van het GORTcoaching team en daarom willen we ze graag aan je voorstellen. Vandaag leer je coach Anita een beetje beter kennen.

Even kennismaken met Anita


,,Giet it net sa as it mut, dan mut it sa as it kin”

Mijn naam is Anita, ik ben 37 jaar oud en geboren en getogen Fries. Ik werk als coach en afstudeerbegeleider HBO organisatiepsychologie voor de NCOI. Ik ben moeder van drie blonde jongetjes, de oudste van 8 jaar heeft het syndroom van down , de middelste is 3 jaar en de jongste is 18 maanden. Ik ben kostwinner, maar het werken als zelfstandige geeft me de mogelijkheid om toch ook veel thuis te zijn voor de kinderen.

Na het behalen van de bul voor mijn studies: sociale psychologie, waar het o.a gaat over het geven van trainingen en samenwerken, en arbeid- en organisatiepsychologie, besloot ik als afgestudeerd psycholoog mijn werk als nachtbeheerster/barkeepster op te geven. Het was toen 2002: de periode van de internetbubbel en de crisis op de arbeidsmarkt. Voor het eerst in mijn leven was ik werkloos en afgestudeerd!

Tijdens de zoektocht, over wat ik werkelijk wilde doen, kwam ik in gesprek met een dame met een eigen praktijkruimte, maar zonder klanten. Ze vond dat ik een mooie visie en goede ideeën had en wilde wel met mij samenwerken. Vanuit de uitkeringsinstantie werd ik naar een sollicitatieklasje gestuurd en daar moest ik een keer per twee weken vacatures zoeken uit de kranten en sollicitatiebrieven schrijven (Het was 2004 dus internet was veel minder belangrijk dan nu). Bij mij in dat groepje zat een vrouw met een negatief zelfbeeld en een meisje dat bang was voor andere mensen. Ik dacht;,, Daar moet ik ze eerst mee helpen, want anders wordt dat solliciteren natuurlijk niets”. In dezelfde periode kwam een vriend bij mij met de vraag: Anita: ,,Je bent toch psychologe? Kan ik niet bij jou in therapie?’’ Op dat moment vielen alle puzzelstukjes samen en ik dacht:,, Ja, misschien moet ik dat gaan doen!”

Ik ben naar de uitkeringsinstantie gestapt en heb gevraagd of ik kon starten als zelfstandige met behoud van uitkering. Een voorwaarde voor het starten als zelfstandige was een begeleidingstraject van twee jaar voor het schrijven van een ondernemersplan. Ik heb er een nacht over geslapen en heb besloten mijn uitkering op te zeggen. Eigenlijk voelde ik me erg onzeker, want ik was niet opgeleid om mensen persoonlijk te begeleiden en heb toen heel veel cursussen en workshops gevolgd om een betere coach te worden en mensen beter te kunnen helpen. Het bedrijf werd een succes en in 2006 ben ik er uit gestapt en ben met een som geld op zak opnieuw begonnen als zelfstandige. Deze keer onder mijn eigen naam, vanuit de visie authenticiteit en eerlijk en oprecht jezelf zijn.

Mijn inspiratie haal ik uit het dagelijkse leven en het overwinnen van de vele moeilijkheden en uitdagingen die er toch ook zijn. Als coach voel ik veel voor het zelfrealisatieprincipe wat resoneert met het werk van Maslow en Jung. Je wilt de beste persoon worden die je kan zijn!

Ik help mensen met het verkrijgen van zelfinzicht, het ontdekken van hun beweegredenen en motivaties en het ontwikkelen van nieuwe competenties en vaardigheden. Ik help mensen om bewuste keuzes te maken en daadwerkelijk veranderingen in hun leven te bewerkstelligen. Een spreuk die bij mij past is: ,,Giet it net sa as it mut, dan mut it sa as it kin”. Of vrij vertaald in het Nederlands: Als het niet gaat zoals het zou moeten, dan moet het zodat het kan!  

Spreekt haar verhaal jou aan en wil je meer over Anita weten? Bekijk het profiel van coach Anita. Coach Anita coacht op de locaties Grou, Heerenveen, Lemmer en Leeuwarden.

Kijk hieronder voor meer artikelen over loopbaanbegeleiding
Wat is loopbaanbegeleiding?
Het effect van loopbaanbegeleiding
Loopbaanbegeleiding: Leren veranderen


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden