Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

In deze columns kan je een kijkje in het leven van de coaches van GORTcoaching nemen. De coaches zijn een heel belangrijk onderdeel van het GORTcoaching team en daarom willen we ze graag aan je voorstellen. Vandaag leer je coach Pieter een beetje beter kennen. 

Even kennismaken met Pieter

 

Een column in deze tijden?! Een column schrijven waarin je een kijkje krijgt achter mijn persoon? Tja, daar zit ik dan voor (of achter..) mijn beeldscherm en mijn blik dwaalt af naar Muffin onze kater. Langzaam rekt hij zich uit en kijkt mij aan met die typische blik van verwachting, berusting en arrogantie. Opeens heb ik het! Een kat! Mijn twee dochters hebben jarenlang lopen smeken om een kat en de dames hebben hun zin en hoe… Muffin is een katertje van 2 jaar en het leven gaat precies zoals meneer het wenst. Hij is als geen ander in staat om aandacht te geven en veinst oprechtheid. Het gaat hem evenwel om zijn eten en echt niet om wie het geeft. Ook aandacht krijgen dwingt hij net zo gemakkelijk af. Als hij het nodig vindt gaat meneer spinnend op de bank liggen en laat zich heerlijk aaien. Hij gaat zo ver mogelijk languit liggen en vol overgave laaft hij zich aan de aandacht. Als dit geen mindfulness is dan weet ik het niet meer… Vervolgens schiet hij de tuin in om juist bijzonder doelgericht te werk te gaan als hij op muizenjacht is. Hij sluipt op zijn buik door de tuin en zit urenlang te wachten op zijn kans, slaat toe als hij iets hoort en heeft zijn doel bereikt. De eerste keer dat hij vervolgens met zijn prooi naar binnen kwam moesten wij, volgens de mevrouw van de dierenwinkel, maar zien als teken van dankbaarheid, fijn!

Nu komt de psycholoog in me naar boven… niemand heeft hem dit voorgedaan, niemand heeft hem dit geleerd en toch weet hij instinctief wat goed voor hem is…. Meneer eist aandacht op zonder dat we hem dit kwalijk nemen, hij gaat zijn eigen gang en wij nemen het maar voor lief. Muffin heeft van zijn voorouders meegekregen dat hij een relatie heeft met de mens; ik ben goed in muizen jagen en zij zorgen voor warmte en onderdak. Ook wij mensen leven in een afhankelijkheidsrelatie. Als coach probeer ik je persoonlijke effectiviteit te vergroten door in deze afhankelijkheid met anderen, de onafhankelijkheid in jezelf te vinden. Wat maakt je uniek, wat breng je al mee en wat heb je nog aan talenten die je zelf niet kent. In alle vormen van coaching ga ik er vanuit dat je wederzijdse afhankelijkheid pas kunt creëren als je zelf onafhankelijk bent. De oplettende lezer ziet hier de basis gedachte uit het boek van Stephen R. Covey,  ‘de zeven eigenschappen van effectief leiderschap’.

Vanuit deze gedachte kijk ik nog een keer naar Muffin en bedenk dat de oude Egyptenaren er niet zo ver naast zaten: zij zagen in katten hele nuttige dieren die noodzakelijk waren voor het behoud hun graansilo’s en daardoor bijdroegen aan de primaire behoefte van mensen: eten en drinken. Dit kun je niet van andere huisdieren zeggen: een hond moet je eerst leren dat hij niet tegen je opspringt, niet alles opeet of je meubels stuk bijt. O jee, nu heb ik toch een column geschreven waarbij de hondenliefhebbers zich miskent kunnen voelen. Ben gerust, ook hondenliefhebbers worden door mij gecoacht, als ze hun hond maar thuis laten!

Spreekt zijn verhaal jou aan en wil je meer over hem weten? Dan kun je op onze website bij de locaties Eindhoven, Den Bosch, Vught en Breda zijn volledige profiel bekijken.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden >  Coach column: Pieter