Hoe levert coaching een waardevolle bijdrage aan het kiezen van de juiste richting?

Stel, je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Je merkt aan alles dat je iets anders wilt maar wat is dat dan precies? Hoe kom je daar achter? De mogelijkheden zijn oneindig tegenwoordig en daar ligt het probleem ook niet. Het gaat meer om de voorbijkomende vragen; wat past er nu echt bij mij, waar liggen mijn kwaliteiten en hoe kan ik deze kwaliteiten optimaal inzetten in mijn loopbaan?

Een loopbaancoach kan je hier mee helpen!

Een loopbaancoach is een coach die op een professionele wijze ondersteuning biedt in je persoonlijke ontwikkeling en je loopbaan. Loopbaancoaching is ook geschikt voor wanneer je belemmeringen ervaart binnen je werk, functie of studie. Je komt erachter wat je doelen zijn en hoe deze doelen bereikt kunnen worden. Het maakt niet uit of je al een baan hebt of niet. Een loopbaancoach geeft je de controle over je eigen loopbaan “terug” en zal er samen met jou voor zorgen dat je de juiste keuze maakt die bij jou passen.

Met een loopbaancoach ga je samen de zoektocht naar jouw kwaliteiten met aan en krijg je persoonsgebonden handvatten om deze kwaliteiten in de praktijk toe te passen. Hierbij alvast een paar tips zodat je zelfstandig stappen kunt ondernemen om uiteindelijk die fantastische droombaan te krijgen:

Tip 1: Wie ben ik?
Denk voorafgaand aan je zoektocht naar die droombaan na over waar je kwaliteiten liggen. Waar ben ik goed in en welke functie zou daar dan bij passen? Het is niet altijd even eenvoudig om deze vraag te beantwoorden. Het kan zijn dat je geneigd bent om te kijken naar wat je leuk vindt en niet naar datgene waar je daadwerkelijk goed in bent. Vind je het lastig om jouw kwaliteiten op een rijtje te zetten? Vraag het dan eens aan anderen die dicht bij jou staan en je goed kennen waar zij vinden dat jouw kwaliteiten liggen. Het is van belang om dit ‘mee te nemen’ naar sollicitatiegesprekken. Werkgevers kunnen hier namelijk naar vragen. Je bent in je voordeel wanneer je deze vraag zo goed en helder mogelijk kunt beantwoorden!

Tip 2: Wat wil je?
Nu je je kwaliteiten voor jezelf op een rijtje hebt is het belangrijk om te kijken naar wat je graag zou willen en wat je precies zoekt in een baan. Begin niet meteen met solliciteren op de vacatures die volledig aansluiten op je kwaliteiten. Onderzoek wat je echt leuk vindt en of jouw kwaliteiten daarin passen. Om hierachter te komen kun je bijvoorbeeld kijken naar wat je het liefste doet op een vrije dag. Of stel jezelf de vraag; als geld geen rol speelt, wat zou ik dan graag willen doen? En ook: waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

Tip 3: Wat verwacht je?
Het vinden van die ene baan kost tijd. Hou hier dan ook rekening mee om teleurstellingen te voorkomen. Stel realistische doelen en accepteer dat die ene droombaan misschien niet in een keer voorbij komt. Soms moet je eerst voor een andere baan gaan voordat je uiteindelijk de opstap kan maken naar je droombaan. Bekijk het positief! De baan waar je je eerst in zal bevinden kan zorgen voor weer nieuwe inspiratie, ervaringen en een uitbreiding van je netwerk.

Tip 4: Praktische voorbereidingen
Je hebt nu voor jezelf helder wie je bent, wat je wil en wat je verwachtingen zijn. Dan wordt het nu tijd om te kijken naar je CV en sollicitatiebrief. Het is belangrijk dat je CV overzichtelijk is. Begin altijd met je meest recente studie- en werkervaring. Dit is zodat je laatste ervaring als eerste gezien wordt door een werkgever. In je sollicitatiebrief richt je je vooral op het ‘waarom’. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief geen herhaling van je CV wordt. Het is verder van belang dat je je CV en sollicitatiebrief afstemt op de organisatie waarvoor je solliciteert. Idee is om een ander je CV en sollicitatiebrief te laten controleren. Dit zorgt weer voor nieuwe inzichten!

Tip 5: Creëer je eigen droombaan
Het kan natuurlijk ook zijn dat je al tevreden bent met het werk dat je nu doet. Wellicht zijn er toch nog een aantal dingen waar je tegen aanloopt of graag anders ziet. Wil je bijvoorbeeld liever een aantal dagen vanuit huis werken of vallen je vakantiedagen tegen? Maak het bespreekbaar. Stap op je werkgever af en kijk samen naar wat de mogelijkheden zijn. Immers, jouw werkgever heeft er uiteindelijk ook baat bij dat jij gelukkig blijft in de baan die je nu hebt!

Mocht je ondanks de tips toch vastlopen of ga je liever gezamenlijk op zoek naar wat bij jou past? Neem dan eens een kijkje bij onze coaches. GORTcoaching heeft verschillende coaches die gespecialiseerd zijn in loopbaancoaching. Interesse? Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek aan bij een van onze loopbaancoaches!

Hulp nodig met je keuze welke van onze coaches het beste bij je past? Wij kunnen je hierbij helpen door te bellen dan naar: 0881701500.

Door: Micky van Waesberge


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden