Individueel loopbaanbudget – ILB

Vakbonden en werkgevers zien gelukkig steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. Goed nieuws, want de kans is aanwezig dat in uw CAO een coach- of opleidingsbudget is opgenomen wat kan oplopen tot 2500 euro. Dit bedrag is dan ieder jaar voor u of uw team gereserveerd door uw werkgever en kan na overleg met uw werkgever vrij besteed worden aan coaching of loopbaanbegeleiding bij GORTcoaching. U kunt uw CAO online vinden of bij uw HR manager opvragen.

Informatie over coaching

Wanneer coaching

Coaching is een persoonlijk ontwikkelingsproces dat wordt ingezet om de voor u wenselijke en duurzame veranderingen te bevorderen. Dit wordt bereikt door middel van gestructureerde, gerichte interactie en het gebruik van passende tools en technieken.

Wanneer zet u coaching in? Wanneer u:

 • Uw talenten, capaciteiten en vaardigheden wilt ontwikkelen.
 • U scherper wilt krijgen wat u wilt met uw carriere of andere grote levensvragen.
 • Meer veerkracht, vertrouwen, waardering en voldoening wil ervaren.
 • Productiever en efficiënter wilt werken aan uw doelen.
 • Inzicht wil krijgen in uw eigen functioneren, uw krachten en belemmeringen.
 • Wil focussen of gefocust wil blijven op dat wat voor u belangrijk is.
 • Meer positieve emoties, geluk en balans wilt ervaren in uw leven.
 • U sneller resultaat wilt.

Coaching helpt u om werk en privégerelateerde doelen te verwezenlijken en op deze wijze persoonlijke ontwikkeling te bevorderen. Het stelt u in staat om diepgaande persoonlijke inzichten te verwerven die u uw leven lang kunt inzetten.

Coaching is een op zichzelf staande methode om persoonlijke ontwikkeling te bevorderen, maar kan ook ingezet worden als uitbreiding of ondersteuning van andere organisatie- en/of training initiatieven.

» Kijk in de agenda en vraag een gratis oriëntatie gesprek aan

Het eerste gesprek & Verloop coachtraject

Met uw persoonlijke wensen als uitgangspunt begeleiden wij u naar concrete, meetbare veranderingen en resultaten.

Afhankelijk van uw doelstellingen kunt u rekenen op gemiddeld 5 tot 10 coachgesprekken, ongeveer 1 keer per 2-3 weken.

» Kijk in de agenda en vraag een gratis oriëntatie gesprek aan

Werkwijze

In de basis gaat u tijdens uw coachtraject werken aan uw doelstellingen door middel van coachgesprekken, reflectie oefeningen en opdrachten. In overleg is het mogelijkheid om een test af te nemen.

De coaches van GORTcoaching passen coaching aspecten toe van technieken en methodieken als Motiverende Gespreksvoering, RET (Rationele Effectiviteits Training), Mindfulness, NLP (Neuro Linguistisch Programmeren), Oplossingsgericht Coachen en MMS coaching (Motivating Management Service). Kies altijd een coach waarvan u het idee hebt dat zijn/haar werkwijze, doelgroep en specialisme het beste bij u past.

» Kijk in de agenda en vraag een gratis oriëntatie gesprek aan

Centrum voor een leven lang leren

U bent mens en daarom per definitie fantastisch. Maar het leven biedt ook u steeds weer nieuwe uitdagingen waar u graag soepel op wilt inspelen. Zo heeft u misschien een flinke dreun gekregen van uw burn-out of staat u door uw werk sowieso altijd onder hoogspanning.

Voor al uw terugkerende vragen bieden wij u ons levenslang leren programma waarbij u voor elk van uw vraagstukken aan de slag kan met een passende coach. Hoe werkt het in de praktijk?

1) Onderhoudsgesprekken
Een mogelijkheid is om bij uw huidige coach onderhoudsgesprekken te blijven volgen. U kunt dit bijv. 2 of 4 keer per jaar doen om uzelf scherp te houden op de onderwerpen waarop u gecoacht bent. Een verstandige keuze als u terugval wilt voorkomen.

2) Steeds weer nieuwe dingen leren van een nieuwe coach
Of u heeft een coachtraject gevolgd bij een van onze coaches voor uw burnout maar nu heeft u een nieuwe baan en wilt u werken aan uw leiderschaps competenties. Bovendien voelt u aan dat u bent uitgeleerd bij uw huidige coach. U kunt danhier een nieuwe coach uitzoeken waar u weer de volgende stappen mee zet. Opnieuw uitgeleerd? Kies dan weer een nieuwe coach en zo heeft u altijd de juiste begeleiding bij al uw vraagstukken.

» Kijk in de agenda en vraag een gratis oriëntatie gesprek aan

Veelgestelde vragen

Klik op de vraag om het antwoord te zien:

1. Hoe vind ik direct de juiste coach?

Allereerst kunt u onder het menu ‘Ik zoek een coach’ de stad of regio uitzoeken waarin u een coach zoekt. Wanneer u een stad heeft uitgekozen, ziet u een overzicht van de bijbehorende coaches. Onder elke coach staat de link ‘Lees hier verder over coach …’. Hier vindt u het profiel van de coach met informatie over de persoonlijke werkwijze, met welke vragen u bij de coach terecht kunt en zijn of haar opleidingen en certificeringen. Met deze informatie kunt u zelf de coach uitzoeken die u het meeste aanspreekt. Daarnaast staat er bij elke coach de link ‘Kijk in de agenda, plan uw route en email’. Wanneer u hier op klikt, vindt u de agenda met de tijden waarop een coach beschikbaar is. Hieronder ziet u een kaartje met alle coachlocaties. Verder vindt u ook een overzicht van alle locaties per coach. Per locatie vindt u hier een foto, het adres en informatie over de parkeergelegenheid. Vindt u het ondanks de informatie op de website lastig om uw keuze voor een coach te maken? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met onze operationeel- en kwaliteitsmanager Louise, door te mailen naar louise@gortcoaching.nl of te bellen naar 088 7129 300.

2. Hoe kan ik de kwaliteit van de coaches beoordelen?

Elke coach die in dienst is van GORTcoaching heeft een uitgebreide psychologische of andere, menswetenschappelijke studie afgerond. Daarnaast is elke coach in het bezit van verschillende certificeringen die de kwaliteit en de vaardigheden van de coach verzekeren. Deze certificeringen zijn enkel uitgegeven na het afronden van meerdere trainingen en cursussen op het gebied van coaching en begeleiding. Als resultaat scoren de GORTcoaches dan ook structureel een 8 of hoger op onze evaluatieformulieren. U kunt de certificeringen en opleidingen van elke coach bekijken door in het menu ‘Over ons’ aan te klikken en bij de coach naar keuze op ‘Lees hier verder over coach …’ te klikken. Uit onderzoek is gebleken dat u zelf ook de kwaliteit van uw traject kan verhogen door er voor te zorgen dat uw coach goed matcht met uw coachvragen. Lees dus altijd goed het coachprofiel door en plan daarna uw gratis oriëntatiegesprek.

3. Op welke locatie krijg ik coaching?

Onder het menu ‘Ik zoek een coach’ vindt u een overzicht van alle coachlocaties. Hier kunt u per stad en per coach alle bijbehorende locaties vinden. Bij elke coach staat de link ‘Kijk in de agenda, plan uw route en email’. Wanneer u hier op klikt, vindt u de agenda met de tijden waarop een coach beschikbaar is. Hieronder ziet u een kaartje met alle coachlocaties. Verder vindt u ook een overzicht van alle locaties per coach. Per locatie vindt u hier een foto, het adres en informatie over de parkeergelegenheid. Aan de hand van deze informatie kunt u nagaan of de locatie op uw persoonlijke wensen aansluit. Wanneer u de voor u perfecte coach hebt gevonden, maar de locaties van deze coach niet aansluiten bij uw persoonlijke wensen, kunt u altijd contact opnemen met de betreffende coach. In sommige gevallen is het mogelijk om ook op andere locaties coaching te krijgen.

4. Mag ik meer dan één gratis oriëntatiegesprek aanvragen?

Ja, dat mag zeker. In een oriëntatiegesprek komen vooral uw persoonlijke doelen en wensen aan bod en maakt u kennis met de coach en zijn of haar werkwijze. Wanneer u een oriëntatiegesprek met een coach hebt gehad en de coach voldeed niet aan uw verwachtingen, dan mag u altijd een nieuw oriëntatiegesprek inplannen met een andere coach van GORTcoaching.

5. Hoeveel tijd investeer ik aan coaching naast de coachsessies?

[toggle title=”» “] Het is afhankelijk van de coach hoeveel tijd u investeert in het traject naast de coachsessies. Het kan zijn dat u wordt gevraagd om thuis een vragenlijst in te vullen of te oefenen met concrete en praktische opdrachten. De opdrachten worden altijd in overleg met u opgegeven, zodat dit perfect aansluit bij uw wensen.

6. Hoe lang duurt een coachgesprek gemiddeld?

Een coachgesprek duurt gemiddeld 1 uur tot 1,5 uur. Dit is afhankelijk van wat u zelf met de coach afstemt. Het is mogelijk om gesprekken van 2 uur of een halve dag in te plannen.

7. Hoe bereik ik mijn coach?

Omdat de coaches vaak in gesprek zijn, is het het best om uw coach een email te sturen. Op die manier kan de coach u het snelst helpen. Elke coach heeft zijn eigen email adres. Stuur uw mail naar ‘naam van de coach’@gortcoaching.nl. Wanneer u bijvoorbeeld contact op wil nemen met Wendy, stuurt u uw mail naar wendy@gortcoaching.nl.

8. Wat als het coachingstraject anders verloopt dan verwacht?

Wanneer het coachtraject niet helemaal verloopt zoals u vooraf had verwacht is het goed om dit te bespreken met uw coach. Uw coach staat altijd open voor uw zorgen, dus schroomt u niet om dit met uw coach te delen. Op deze manier kunt u kenbaar maken waar u tegenaan loopt en kan de coach proberen hierop in te spelen. Als dit niet tot de gewenste resultaat leidt kunt u er altijd voor kiezen om het coachtraject te stoppen. Het is dan mogelijk om met een andere coach een gratis oriëntatiegesprek te plannen. Wanneer er iets ernstigs is voorgevallen, of u niet tevreden bent met de kwaliteit van uw coachtraject, dan kunt u altijd contact opnemen met onze operationeel- en kwaliteitsmanager Louise, door te mailen naar louise@gortcoaching.nl of te bellen naar 088 7129 300.

9. Mag ik stoppen met een coachtraject?

Ja, u kunt er altijd voor kiezen om met het coachtraject te stoppen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat u na vijf coachsessies het gevoel hebt dat u al uw doelen bereikt hebt, terwijl u zes coachsessies had afgesproken. Het is in dit geval goed om dit met uw coach te bespreken. Tijdens een coachtraject staat u altijd vrij om hierin uw eigen keuzes te maken. Wanneer het coachtraject niet helemaal verloopt zoals u vooraf had verwacht kan goed zijn om eerst met uw coach te bespreken waar u tegenaan loopt, zodat de coach hier eventueel op in kan spelen. Wanneer dit niet tot het gewenste resultaat leidt, dan kunt u er altijd voor kiezen om het coachtraject te stoppen. U kunt hierna gewoon opnieuw een gratis oriëntatiegesprek inplannen met een andere coach.

10. Ik ben verhinderd voor mijn coachsessie. Wat moet ik doen?

Wanneer u onverhoopt verhinderd bent, waardoor u niet naar een coachsessie kunt komen, is het handig om uw coach zo snel mogelijk een e-mail te sturen. Op deze manier kunt u ook meteen een nieuwe afspraak inplannen met de coach. In de algemene voorwaarden, op //gortcoaching.nl/algemene-voorwaarden/, kunt u meer informatie vinden over het annuleren van een afspraak.

Vergoedingsmogelijkheden

Soorten vergoedingen

U heeft behoefte aan coaching en wilt graag precies weten welke vergoedingsmogelijkheden er zijn. Gelukkig zijn er meerdere manieren om toegang te krijgen tot een coachbudget.  Bekijk het stappenplan hieronder om uit te zoeken welke optie voor u geschikt is.

Optie 1: Check uw CAO
Vakbonden en werkgevers zien gelukkig steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. Goed nieuws, want de kans is aanwezig dat in uw CAO een coach- of opleidingsbudget is opgenomen. Dit bedrag is dan ieder jaar voor u of uw team gereserveerd door uw werkgever en kan na overleg met uw werkgever vrij besteed worden aan coaching of loopbaanbegeleiding. U kunt uw CAO online vinden of bij uw HR manager opvragen.

Optie 2: Ga de mogelijkheden na bij uw HR manager
HR of personeelszaken (P&O) beschikken vaak over een opleidings- of bijzonder budget wat besteed kan worden aan onder andere coaching. Goed om te weten: coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling relatief goedkoop en effectief voor bedrijven en wordt dus zeer vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR managers! Heeft u nog niet om een coachbudget gevraagd? U kunt altijd alvast een gratis oriëntatie gesprek plannen met één van onze coaches. U kunt dan met de coach (tijdens het gratis oriëntatie gesprek of tijdens een coachgesprek als u al bent begonnen met uw traject) uitdenken hoe u uw coachbudget met uw HR manager kunt bespreken. De coach kan tevens een passende offerte voor de HR manager maken waarin duidelijk het nut en doel van de coaching staan vermeld.

Optie 3: Ga de mogelijkheden na bij uw manager of de directeur
Soms gaat niet de HR manager over de uitgaven aan persoonlijke ontwikkeling maar uw manager of zelfs de directeur. Ook in dit geval kunt u gerust eerst een gratis oriëntatie gesprek plannen met een coach zodat de coach u kan helpen met een plan en een offerte voorstel die u dan daarna kan overleggen met de directeur of leidinggevende.

Optie 4: Belastingaftrek voor particulieren
Kosten voor coaching en loopbaanbegeleiding zijn boven een bedrag van 250 euro volledig belasting aftrekbaar, mits het traject aan een aantal voorwaarden voldoet. Het gaat dan om kosten die gezien worden als ‘studiekosten en scholingsuitgaven’. Coaching kan aan dit criterium voldoen als u het inzet om beter of effectiever te presteren op uw werk of als u het inzet bij het vinden van een andere baan, zowel binnen uw huidige werkgever als daarbuiten.
De exacte voorwaarden die de belastingdienst hieraan stelt zijn als volgt (bron: belastingdienst 2015):

 • U of uw fiscale partner maken de kosten voor uw studie of die van uw fiscale partner. Kosten voor de studie van uw kind mag u niet aftrekken.
 • De opleiding of studie (in dit geval: het coachingtraject) is gericht op uw huidige of toekomstige beroep.
 • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doet u kennis op onder begeleiding of toezicht (in dit geval: onder begeleiding van de coach).
 • Uw totale kosten zijn hoger dan de drempel van 250 euro. Bij ons uurtarief van 99 euro per uur betekent dit dat de kosten al na ca. 2,5 uur coaching volledig aftrekbaar zijn! Concreet houdt dit in dat u boven de 250 euro 36,5%, 42% of zelfs 52% bespaart op de kosten van uw coachingtraject, afhankelijk van in welke belastingschijf uw inkomen valt.
  Rekenvoorbeeld: uw coachingtraject duurt 10 uur, normaal kost dit 990 euro. Voert u de kosten voor het coachingtraject op als studiekosten dan kost het coachingtraject u bij een belastingpercentage van 42% slechts 679,20 euro, een besparing van 310,80 euro! In dit rekenvoorbeeld betaalt u dus slechts 67,92 per uur.
 • Het bedrag dat u mag aftrekken bedraagt (na vermindering van de drempel) niet meer dan 15.000 euro.

Misschien wilt u voor de zekerheid met uw een belastingadviseur checken hoe u van deze regeling gebruik kunt maken. Heeft u zelf geen belastingadviseur, dan kunnen wij u doorverwijzen naar Remark Accountants, zij kunnen u hierbij helpen en adviseren.

De exacte voorwaarden van deze regeling vindt u op de site van de belastingdienst.

Optie 5: Belastingaftrek voor ondernemers
Kosten voor coaching voor zelfstandige ondernemers zijn aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. Wilt u graag advies over hoe u dit het beste kunt doen? Klik dan hier.

Optie 6: Basis & Aanvullende Zorgverzekering
Bij een basis zorgverzekering is het niet gebruikelijk dat er een vergoedingsmogelijkheid is voor een coachtraject ten behoeve van uw persoonlijke ontwikkeling. Sommigen van onze coaches zijn tevens psycholoog NIP. In de polis van uw aanvullende zorgverzekering staat aan welke voorwaarden een coachtraject met een psycholoog NIP moet voldoen om het traject voor vergoeding in aanmerking te laten komen. Wij raden u aan vooraf goed te informeren over de mogelijkheden van vergoeding bij uw zorgverzekering. Tevens is het belangrijk om te weten dat u aanvullende zorgverzekering trajecten met NIP psychologen vaak pas achteraf vergoeden. U moet dus eerst zelf uw coachfactuur betalen en kunt deze achteraf declareren.

Optie 7: Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Mocht u een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben en ons coachtraject gebruiken om weer aan de slag te gaan is de kans zeer groot dat uw volledige coachtraject vergoed wordt. Ook dit kunt u het beste vooraf informeren bij uw verzekering.

Optie 8: Subsidies van het UWV
Kijk voor een actueel overzicht van de UWV subsidies op de website.

Optie 9: Particulier tarief
Tevens bieden we u de mogelijkheid om coachgesprekken te voeren voor het particuliere tarief van 99,- incl. BTW indien u geen zakelijk coachbudget krijgt of als het budget reeds overschreden is. Als dit het geval is kunt u misschien gebruik maken van de belastingaftrek regeling van optie 4.

Een coachtraject bestaat uit:

1. Bewustwording en persoonlijke groei

2. Het vergroten van zelfvertrouwen

3. Het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden in werk en privé situaties.