Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Elke dag maandag

Als je niet gelukkig bent met je baan, dan heeft dit invloed op je dagelijks leven en hierdoor op je levensgeluk. De avond voor je werk zie je al op tegen de volgende dag. Elke dag op je werk voelt als de maandag. Mopperend loop je door je woonkamer heen: je hebt gewoon echt geen zin. Nu beginnen je vrienden ook nog te zeuren dat je nooit meer wat leuks met ze doet. In plaats van op de bank neer te ploffen en alles maar te laten voor wat het is, kun je ook de telefoon pakken en een loopbaancoach bellen!

Levensgeluk

Levensgeluk hangt af van drie zaken: aanleg (50%), bewust gedrag (40%) en omstandigheden (10%). Aanleg betekent in deze context je persoonlijkheid: een persoon die geniet van de kleine dingen zal over het algemeen gelukkiger zijn dan een persoon die het beste van het beste eist. Bewust gedrag staat voor het gedrag dat je uitvoert als je niet in de automatische piloot staat. Zo kun je tijdens het fietsen helemaal afdwalen in je eigen gedachten, en toch blijf je door fietsen. Dit is onbewust gedrag. Besluiten dat je gaat fietsen, waar je heen wilt fietsen en je fiets pakken is bewust gedrag. Omstandigheden zijn de zaken in je leven waar je geen of nauwelijks invloed op uit kunt oefenen. Zo kun je een geweldige partner hebben, maar met je schoonmoeder kun je het helemaal niet vinden. Of je hebt een geweldig huis gekocht, maar die boom in de tuin van je buren neemt al het zonlicht in huis weg.

Werk en levensgeluk

Werk valt, net als woonomgeving en relaties, in de 10% van omstandigheden. Hierdoor zou je kunnen stellen dat je baan minder dan 10% van je levensgeluk bepaalt. Dit is echter niet helemaal juist. Als je ongelukkig bent met je baan, maar je besluit hier niks aan te veranderen, dan is dit besluit een onderdeel van je bewuste gedrag. Afhankelijk van hoe ongelukkig je met de baan bent, kan je werk dus een totaal van 50% (bewust gedrag 40% + omstandigheden 10%) van jouw levensgeluk bepalen. Als jij een deel van je bewuste gedrag richt op het verbeteren van je werksituatie, dan kun je met deze bezigheid alleen al een stuk gelukkiger zijn.

Wat te doen?

Nu denk je misschien: ik wil geen ontslag nemen, ik heb het geld van deze baan nodig. Dit kan: het feit dat je ongelukkig op je werk bent, hoeft nog niet te betekenen dat je ontslag moet nemen. Er zijn verschillende opties om jou gelukkig te maken op je werk.

Wil je weten wat die opties zijn? Plan dan een loopbaancoaching gesprek in met één van onze loopbaancoaches!


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden