Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Water bij de wijn?
Om een succesvolle carrière na te kunnen streven is het van groot belang om veel zelfkennis te hebben. Te vaak gebeurt het ons nog dat we te weinig weten van onze eigen behoeften, hoe zeer we ook overtuigd zijn van de zin en onafhankelijkheid van het eigen denken. Zoals Rousseau het zei: “Onze geest roept vaak om wijn, terwijl we in feite water nodig hebben”. Vaak werken we ons in de nesten door keuzes te maken die wel aansluiten op onze ambities maar niet op onze kernkwaliteiten als persoon en dit zorgt er voor dat we ‘de weg’ kwijtraken. Loopbaancoaching kan je helpen met het (her)vinden van de juiste weg, door je de volgende vraag te stellen: wat zijn nou eigenlijk jouw kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten
De bedrijfskundige Ofman ontwikkelde een model waarin kernkwaliteiten een belangrijke rol spelen. Het model draait naast deze kwaliteiten om de volgende drie termen: valkuil, uitdaging en allergie. Tezamen vormen zij het Kernkwadrant. Volgens Ofman heeft iedere persoon bepaalde kernkwaliteiten. Deze kwaliteiten zijn in tegenstelling tot vaardigheden en competenties aangeboren en dus niet aangeleerd. Kernkwaliteiten behoren tot de kern van een persoon, het zijn specifieke eigenschappen die de persoon kenmerken. Soms zijn bepaalde kwaliteiten zo sterk aanwezig dat ze kunnen doorschieten, de zogenaamde valkuil.

Iemand die heel erg accuraat werkt, kan onder druk bijvoorbeeld doorslaan naar pietluttigheid. De andere kant van de kernkwaliteit is de uitdaging, dit staat lijnrecht tegenover de kwaliteit, maar is tevens ook een goede aanvulling. Tegenover accuratesse staat bijvoorbeeld creativiteit. De uitdaging is tevens het positief tegenovergestelde van de valkuil. Tot slot is er nog de allergie, een allergie is de doorgeschoten vorm van iemands uitdaging. De uitdaging van accuratesse is creativiteit, maar in doorgeschoten vorm slaat dit om naar warrigheid. Voor degene die heel accuraat werken is niets zo vervelend als warrige personen. Warrigheid is niet voor niets de allergie van accuraatheid en accuraatheid het positief tegenovergestelde van warrigheid.

Het vinden van het eigen Kernkwadrant
Het is van belang dat je goed weet wat je eigen kwaliteiten zijn en daarmee ook wat je valkuilen en allergieën zijn. Als je dat weet is de kans kleiner dat je onverhoopt in een situatie stapt, omdat dat van je verwacht wordt, terwijl het in feite niet bij je past. Loopbaancoaching kan je helpen met het ontdekken van jouw kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën en je zodanig weer naar de juiste weg begeleiden. Ook benieuwd hoe jouw Kernkwadrant er uit ziet? Maak snel een afspraak met een van onze loopbaancoachingspecialisten! Klik hier en plan een gratis oriëntatiegesprek met een van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden