Harvard onderhandelmethode

Hoewel onderhandelen in ons dagelijks leven vaak voorkomt, wordt het doorgaans beschouwd als een lastige aangelegenheid. De befaamde Harvard Onderhandelmethode biedt hulp bij onderhandelen. In deze onderhandelmethode leert u aan de hand van enkele principes samen met een coach de perfecte balans kennen tussen hard en zacht onderhandelen aan de hand van enkele principes te hanteren. Hierdoor zullen uw onderhandelingen in de toekomst tot een beter eind gebracht worden, waarbij zowel u als de andere partij zich goed voelt.

De vier basisprincipes zijn:

Zorg voor de relatie met de ander

Door bewust te zijn van je eigen gedachten en gevoelens kun je de emoties van de ander te benoemen en te respecteren.

Zoek naar de achterliggende belangen

De standpunten die ingenomen worden zijn eigenlijk niet interessant. Het gaat om de wensen, zorgen en angsten achter deze standpunten.

Zoek naar win-win alternatieven

Als je een goede relatie hebt opgebouwd, en je snapt van elkaar wat de achterliggende belangen zijn, dan wordt het gemakkelijker om samen te zoeken naar uitkomsten die voor iedereen acceptabel zijn.

k

Gebruiken van objectieve maatstaven om de uitkomsten te evalueren

Mocht je er toch niet helemaal uitkomen, gebruik dan objectieve maatstaven uit een onpartijdige bron. Bijvoorbeeld de officiële index voor huurstijging, het ANWB-auto boekje, etc.

Uw coach:

Drikus

Drikus

Dit is Drikus: Resultaatgericht, ondersteunend, confronterend, therapeut
Doelgroep: Hoger opgeleiden, leidinggevenden
Specialisatie: Politieke gevoeligheden, leiderschap, talentontwikkeling

“Door mijn jarenlange ervaring als psycholoog NIP heb ik gemerkt dat het belangrijk is om je balans te vinden tussen de zorg voor onszelf en de zorg voor de ander. Zit je vast in een complexe situatie? Ik help je de volgende stap te zetten.”

Inhoudelijke informatie:

Voor wie?

Deze training biedt voor u als lijnmanager, medewerker in commerciële functies of iemand die geregeld onderhandelt dé uitkomst wanneer voor het verbeteren van uw onderhandelingsvaardigheden wilt verbeteren. De training is bovendien ook zeer geschikt wanneer u deze als aanvulling op een persoonlijk coachingstraject zou willen inzetten. U kunt bij de coach terecht die gespecialiseerd is in de Harvard Onderhandelmethode, wanneer u zich herkent in één of meer van onderstaande vragen:

  • Kijkt u wel eens met teleurstelling op onderhandelingen terug, omdat u meer heeft toegegeven dan u zou willen?
  • Merkt u dat wanneer u zich hard opstelt tijdens het onderhandelen dit vooral een harde tegenreactie oproept?
  • Voelt u zich goed bij win-win situaties, maar weet u niet altijd hoe u deze het best kunt realiseren?
  • Heeft u behoefte aan enkele praktische principes en een grote hoeveelheid handvatten voor tijdens het onderhandelen?

Inhoud

U ontdekt en ontwikkelt de onderhandelingsstijl die bij u past en u effectief maakt. Dat gebeurt doordat de training zo ingericht is dat u zich de vier Harvard onderhandelingsprincipes eigen maakt op een manier die bij u past. Gedurende het traject wordt u constant ondersteund en zal u steeds bewuster, met meer zelfvertrouwen en vanuit een creatievere invalshoek een onderhandeling aangaan. Tijdens het ontwikkelen van een eigen onderhandelingsstijl biedt de coach u:

  • Een intakelijst waarmee uw persoonlijke wensen duidelijk worden
  • Een op uw persoonlijke behoeften afgestemd programma
  • De mogelijkheid om alvorens de training de theorie te bestuderen
  • Persoonlijke aandacht voor uw leerdoelen
  • Veel individuele begeleiding door intensieve training in kleine groepen
  • Door GORTcoaching ontwikkelde cases, simulaties en rollenspellen tijdens de training
Resultaat

Het resultaat van het volgen van deze training is een bij u passende onderhandelstijl, die u zich eigen heeft gemaakt en waarmee u bijzonder succesvol zult zijn in toekomstige onderhandelingssituaties. Doordat de nadruk ligt op het creëren van een persoonlijke stijl zult u zich bovendien prettiger voelen tijdens het onderhandelen en niet alleen op korte maar ook op lange termijn van de aangeleerde inzichten en vaardigheden profiteren.

Testimonials

De training wordt over het algemeen door deelnemers als zeer positief ervaren. Zo wordt onder andere de aansluiting tussen de training en de praktijk geroemd: “Waardevol, ik kan met het geleerde goed uit de voeten”. Het werken in kleine groepen, aan de hand van Small Group Training, wordt ook als erg prettig ervaren. Hierdoor is er volgens de deelnemers veel individuele aandacht en ruimte voor een doelgerichte werkmethode. Naast de juiste verhouding tussen theorie en praktijk en een duidelijke werkwijze wordt tevens de lengte van de training door deelnemers gewaardeerd: “De trainingen werden niet te vaak gegeven en waren niet van lange duur. Ze waren wel erg intensief en daardoor goed op elkaar afgestemd.”