Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Ben je tussen de 18 en 34 jaar en ervaar je veel stress? Je bent niet de enige. Onderzoek toont aan dat driekwart van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar veel stress ervaart en eraan denkt om hier hulp voor te zoeken. Deze groep jongeren staat ook wel bekend als generatie Y, ofwel “millennials”. Ze hechten veel waarde aan vrijheid en flexibiliteit en zijn opgegroeid met veel technologische vooruitgang. De laatste tijd lijkt er echter een stress epidemie te ontstaan onder deze generatie. Waar komt deze toegenomen ervaren stress bij millennials vandaan?

Opvoeding
Er wordt vaak gezegd dat millennials beschermend zijn opgevoed. Veel millennials hebben van huis uit meegekregen dat ze tot veel in staat zijn. Ze krijgen vaak het gevoel van hun ouders dat ze in staat zijn om veel te bereiken in het leven waardoor ze de lat erg hoog kunnen leggen voor zichzelf. Later tijdens de studie of op het werk komen ze erachter dat deze hoge lat niet haalbaar is, en dat ze niet in staat zijn om deze hoge verwachtingen waar te maken. Dit draagt bij aan een ontevreden gevoel en zorgt voor stress.  

Social media
Social media is voor de meeste millennials waarschijnlijk niet meer weg te denken en speelt tegenwoordig een grote rol in het leven. Echter lijkt social media bij te dragen aan een toegenomen gevoel van ontevredenheid. Op social media wordt een perfecte wereld gecreëerd. Ondanks dat veel millennials zich ervan bewust zijn dat deze wereld niet realistisch is, krijgen ze het gevoel ook op alle vlakken perfect te moeten zijn. Daar komt nog bij dat veel millennials het gevoel ervaren altijd bereikbaar te moeten zijn.

Samenleving
De samenleving wordt steeds stressvoller door het toegenomen aantal keuzemomenten. Millennials hebben sterk het gevoel keuzes te moeten maken die een impact hebben op de rest van hun leven. Dit legt een hoge druk op de keuzes die ze maken. Ze zijn bang om een verkeerde keuze te maken. Met het oog op het willen bereiken van een perfecte toekomst, ervaren ze weinig ruimte om een verkeerde beslissing te kunnen nemen. Tegelijkertijd neemt het aantal keuzemomenten toe, wat verder bijdraagt aan de toename van stress. Doordat ze het vaak moeilijk vinden om zich kwetsbaar op te stellen naar anderen in hun omgeving, blijven ze zitten met de stressklachten.

Al met al zijn er meerdere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan de toegenomen ervaren druk bij millennials. Het is dan ook niet gek dat veel millennials te veel stress ervaren en hier niet alleen uitkomen. Herken jij je hierin? Ervaar jij ook veel stress en zou je hier wel ondersteuning bij willen? Boek dan een gratis oriëntatiegesprek met een van onze coaches. Speciaal voor millennials biedt GORTcoaching  coaching speciaal voor studenten en pas-afgestudeerden voor een kortingstarief

Door: Yanick Geelen


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden >  Millennials: De stress generatie