Reactie op Janine Abbring van een genomineerd VIVA400 zakenwonder - GORTcoaching - Gratis oriëntatiegesprek
Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Lieve Janine,

Ook ik heb genoten van je geweldige optreden bij dit seizoen van Zomergasten, met name je gesprek met burgemeester Van der Laan vond ik prachtig. Wat deed je dat goed en ja, daar mag je trots op zijn. Je bent daarmee echt helemaal gearriveerd als BN’er die iets kan en zichzelf serieus mag nemen.

En nu lees ik via je open brief dat je niet op de VIVA400 lijst wilt staan en dat je kritiek hebt op het promotie element van de viva400. Je noemt het zelfs een “hypocriete marketingtool om het blad viva te promoten”.

Daarvan kan ik alleen maar zeggen: Ja, duh, komt er één achter! Natuurlijk is de VIVA400 een promotietool voor de Viva, daarom heet het de VIVA400. En natuurlijk is deze lijst er om uiteindelijk meer bladen en/of advertenties te verkopen. Dat is namelijk waarom een blad als de Viva überhaupt kan bestaan. Het is denk ik belangrijk voor jou om te weten dat niet alle werkgevers in Nederland door de overheid gesubsidieerd worden. De VIVA moet gewoon bladen verkopen om te kunnen blijven bestaan. Zijn ze een beetje smaakloos doorgeschoten in het stemelement en vergeten ze het feministische sausje in hun communicatie? O jazeker. Is het persoonlijke er een beetje af als ze je naam verkeerd spellen? O jazeker. Maar gun de Viva in godsnaam dat ze een tool hebben gevonden die veel vrouwen bereikt en waarmee ze inkomen kunnen genereren. Deze inkomsten en bekendheid is namelijk hun bestaansrecht.

Daarnaast is het belangrijk om niet te vergeten dat de meeste vrouwen op de lijst staan het zelf ook gebruiken als marketing tool. En dat die vrouwen die de VIVA400 inzetten als marketing tool niet perse ‘’beginnende ondernemers, jonge social influencers of oprecht hardwerkende wereldverbeteraars zijn’’ maar ook gearriveerde onderzoekers, wereldverbeteraars, CEO’s, ondernemers, creatieven, managers etc. zijn. Door het zo te benoemen in je brief lijk je niet te beseffen dat de VIVA400 nominatie voor deze gearriveerde dames die niet elke dag in de spotlights staan oprecht leuk en eervol is. Daarnaast kun je als ondernemer de VIVA400 inzetten om de schoorsteen wat harder te laten roken en als jij over dit feestje plast gaat dit vuurtje ook voor de gearriveerde niet BN’ers uit.

Dus jouw shade is niet nodig en niet chique en je had ook gewoon even de Viva kunnen bellen of ze je naam goed willen spellen of om te vragen of ze je verwijderen of er gewoon helemaal niets over kunnen zeggen. Dan had niemand het geweten en had je er nooit meer iets van vernomen. Want wat kan jou het schelen dat je er op staat?

Het antwoord is misschien wel dat het je veel kan schelen want anders schrijf je niet zo’n brief. Ik lees dat je het “ongemakkelijk” vindt. Daarom wil ik je uit liefde voor mijn vak gratis coaching aanbieden bij een van onze coaches. Want als arbeidspsycholoog weet ik dat coaching bewezen effectief is om dit soort ongemakken een plek te geven of zelfs om te zetten in positieve energie. Vele mensen (en ja, ook BN’ers) gingen je voor.

Tosca Gort