ESTJ – De LeidinggevendeIMG_7278

Mensen die zich herkennen in dit persoonlijkheidstype zijn extroverte types. Extraversie is een breed begrip maar wil kortweg zeggen dat je naar buiten gekeerd bent en ervan houdt met veel mensen te praten. Ze spreken zich dan ook graag uit en zijn niet bang om hun stem te laten horen. Een ESTJ is praktisch ingesteld en gaat graag aan de slag op een gestructureerde manier. Orde en stabiliteit zijn dan ook erg belangrijk voor dit type. Wanneer iemand van organiseren en controle houdt, is de kans groot dat dit een echte opzichter is. Deze personen voegen zich graag bij groepen en vinden het leuk om mensen bij elkaar te brengen door bijvoorbeeld activiteiten te organiseren en actief te zijn bij verenigingen.

Sterke punten

Een eerste sterke punt van de ESTJ is dat ze staan voor hun principes hier graag aan vast houden. Loyaliteit en eerlijkheid staan ook hoog in het vaandel. Wanneer het nodig is om een standpunt te verdedigen zal dit type dat ook zeker doen. Daarnaast gaat een ESTJ gaat voortvarend en gestructureerd aan de slag en gaat net zolang door tot alles naar tevredenheid is uitgevoerd. Dit geldt niet alleen bij het organiseren van activiteiten, maar ook bij het werk dat dit type doet. Opgeven wanneer een opdracht saai wordt, is niet aan deze personen besteed. Wanneer er duidelijke doelen en werkvormen opgesteld zijn, is dit persoonlijkheidstype het best op zijn plek. Collega’s kunnen erop vertrouwen dat een ESTJ-type zijn werk op tijd en netjes aflevert.

Aandachtspunten

Nadeel van de vasthoudendheid van dit persoonlijkheidstype is dat hij hierdoor minder flexibel is. Alles dient te gebeuren op de manier waarop het volgens de ESTJ hoort. Daarnaast focussen deze personen zich sterk op datgene wat moet gebeuren, waardoor er voor relaxen en toegeven aan emoties weinig ruimte is. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van veel stress zal dit persoonlijkheidstype zich onbegrepen voelen door zijn omgeving en gevoelens van anderen zullen soms aan deze personen voorbij gaan.

Geïnteresseerd?

Ben jij na het lezen van dit stuk geïnteresseerd geraakt in jouw eigen profiel? Ben jij misschien wel een Leidinggevende? Of toch iets anders? Onze coaches kunnen jou helpen om er onder andere achter te komen wie jij echt bent. Zoek snel een coach die bij jou past en ga aan de slag!

 

 >  Testen  >  MBTI  >  ESTJ – De Leidinggevende