ISTP – De VirtuoosIMG_6737

De Virtuoos is is allereerst heel rationeel en logisch maar kan je ook verrassen door vanuit het niets heel spontaan en enthousiast uit de hoek te komen. Deze spontaniteit komt niet heel vaak tot uiting, vaak blijft het op de achtergrond, waar het wordt opgebouwd en wordt gewacht op het juiste moment om alles in één keer tot uiting te brengen. Ze zijn dus heel goed in het controleren van hun energie om het te bewaren voor dat ene perfecte moment. Verder is dit persoonlijkheidstype een oplettend ambachtslid met een goed begrip van de mechanica en een interesse in het oplossen van problemen. Problemen die zich voordoen proberen ze op een flexibele, logische en praktische manier op te lossen. Dit doen ze heel zelfstandig, zo interacteren ze met de wereld op een zelfgestuurde, spontane manier. Doordat ze zo spontaan reageren kunnen ze goed dealen met snel veranderende milieus en noodsituaties. Ze vinden het heerlijk actie te ondernemen en vinden de fysieke en zintuigelijke ervaring die dit met zich mee brengt heerlijk.

Sterke punten

Een eerste sterke punt van de Virtuoos is dat ze zelden stress ervaren doordat ze met de flow meegaan in plaats van elke stap die ze nemen te plannen. Ze lijken altijd iets te doen te hebben maar dit bezorgd ze dus geen stress maar geeft ze alleen maar energie en vrolijkheid. Doordat ze bijna geen stress ervaren durven ze risico’s te nemen. Zo komen ze met nieuwe ideeën en doen dingen waar niemand eerder over heeft nagedacht. Verder zorgt de flow ervoor dat ze leven in het hier en nu en zich niet te veel zorgen maken over de toekomst. Dit is één reden waarom ze nauwelijks angst ervaren. Tot slot is de monteur heel goed in het sparen van zijn energie om deze alleen naar buiten te brengen wanneer dit nodig is, hierdoor kunnen ze makkelijk switchen van één modus naar de andere afhankelijk van de situatie. Dit maakt ze heel flexibele en veelzijdige individuen.

Aandachtspunten

Dit type kent ook aandachtspunten. Allereerst zijn ze heel gevoelig voor conflicten, zoals hierboven ook al is aangegeven. Wanneer iemand kritiek levert op hun gewoontes, levensstijl of ideeën worden ze heel geïrriteerd en kortaf. Verder kan het moeilijk zijn dit type te leren kennen doordat ze heel veel ideeën en gedachtes voor zich houden, vooral wanneer het gaat om gevoelige zaken. Ook kan de Virtuoos het moeilijk vinden gefocused te blijven op iets waar ze al een tijdje mee bezig zijn, doordat gedachtes afdwalen naar andere interessante zaken. Als volgt zijn ISTPs heel praktisch en logisch ingesteld waardoor ze soms gevoelens van anderen kwtsen doordat het belang van emoties over het hoofd wordt gezien. Tot slot houden deze personen wel van een risico nemen. Dit kan zowel positief, zie sterke punten, maar ook negatief uitpakken. Zo kan het escaleren in een conflict met collega’s.

Geïnteresseerd?

Ben jij na het lezen van dit stuk geïnteresseerd geraakt in jouw eigen profiel? Ben jij misschien wel een Virtuoos? Of toch iets anders? Onze coaches kunnen jou helpen om er onder andere achter te komen wie jij echt bent. Zoek snel een coach die bij jou past en ga aan de slag!

 >  Testen  >  ISTP – De Virtuoos