Investeren in je medewerkers voor persoonlijke groei
Voor 34% van de werknemers is loopbaanontwikkeling het belangrijkste aspect van hun baan, en 20% geeft aan dat training en ontwikkeling hun hoogste prioriteit is. Hoewel salaris voor de meeste medewerkers (55%) nog steeds bovenaan staat, wordt duidelijk dat in een tijd van toenemende werkdruk en talentenschaarste werknemers steeds meer waarde hechten aan persoonlijke en professionele groei. Ze zoeken meer dan alleen een goed inkomen; ze willen zich ontwikkelen en vooruitgang boeken in hun carrière. (ADP Research Institute, 2024). In deze blog gaan we meer in op de voordelen en hoe jij als werkgever kan bijdragen aan de persoonlijke groei van je medewerkers door middel van coaching.
De basis voor groei
Voordat we ons richten op veelvoorkomende ontwikkelthema’s voor medewerkers en de voordelen van investeren in de persoonlijke groei van je medewerkers, is het belangrijk om stil te staan bij de basis van groei in organisaties, een positieve bedrijfscultuur. In een positieve bedrijfscultuur voelen medewerkers zich gewaardeerd, ondersteund en betrokken bij hun werk en bij de doelstellingen van het bedrijf (Herbert, 2022). Betrokkenheid en persoonlijke groei zijn namelijk nauw met elkaar verbonden: betrokken medewerkers hebben de neiging om zich meer open te stellen voor ontwikkeling, omdat ze zich veilig en gemotiveerd voelen om te leren en zich verder te ontplooien. Hierdoor ontstaat een wederzijds versterkend proces waarin persoonlijke groei de betrokkenheid van medewerkers verder vergroot (Gallup, 2020).
Betrokkenheid van medewerkers verhogen
Veel bedrijven proberen de betrokkenheid van medewerkers te verhogen door in te spelen op hun sociale en emotionele behoeften, bijvoorbeeld door aantrekkelijke werkruimtes, gezond eten, en jaarlijkse bedrijfstrips aan te bieden. Hoewel dit positieve bijdragen kan leveren, blijkt vaak dat deze initiatieven weinig effect hebben op de daadwerkelijke betrokkenheid (Luther, 2023). Gallup benadrukt dat de relatie tussen een medewerker en diens manager een veel belangrijkere rol speelt en zelfs 70% van de variatie in betrokkenheid verklaart. Wanneer deze relatie sterk is en medewerkers zich ondersteund voelen door hun leidinggevenden, voelen ze zich gemotiveerder om te groeien en hun vaardigheden verder te ontwikkelen (Gallup, 2020). Het is dus van belang dat jij als werkgever hierop inspeelt wanneer medewerkers naar je toe komen om zich te ontwikkelen.
Veelvoorkomende ontwikkelthema’s en hun voordelen
Bij GORTcoaching zien onze professionals regelmatig de volgende ontwikkelthema’s terug bij medewerkers: talentontwikkeling, motivatie en betrokkenheid, balans en leiderschapsontwikkeling. Elk van deze thema’s speelt een cruciale rol in het bevorderen van de persoonlijke groei en de algehele prestaties van medewerkers binnen een organisatie en draagt bij aan het succes van de organisatie (GORTcoaching, 2024).
Talentontwikkeling
Voor talentvolle medewerkers is groei een voorwaarde voor werktevredenheid en duurzame inzetbaarheid. Een studie van LinkedIn Learning (2020) toont aan dat 94% van de medewerkers langer bij hun werkgever zou blijven als er werd geïnvesteerd in hun ontwikkeling (LinkedIn Learning, 2020). Dit vermindert de hoge kosten en uitdagingen die komen kijken bij verloop en het werven van nieuwe talenten. Het werven, selecteren en inwerken van nieuw personeel is namelijk kostbaar en tijdrovend (Mcfeely & Wigert, 2019). Voor talentvolle medewerkers kan coaching ingezet worden om hen te ondersteunen bij hun talentontwikkeling. Coaching biedt een gepersonaliseerde aanpak. Effectieve ontwikkeling van medewerker lijdt namelijk tot een verhoging in prestaties van 25% (LinkedIn Learning, 2020).
Motivatie en betrokkenheid
Medewerkers met ambitie kunnen gedemotiveerd raken wanneer hun werk voorspelbaar wordt. Door hen de mogelijkheid te bieden om nieuwe doelen te stellen en uitdagingen aan te gaan, blijven ze betrokken en gemotiveerd (Bakker & Breevaart, 2018). Coaching speelt een belangrijke rol bij het verduidelijken van hun ambities en biedt hun handvatten om die doelen te bereiken (Beersma, Van Vianen, & Theeboom, 2013).
In een snel veranderende werkomgeving is het cruciaal dat medewerkers zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe technologieën, processen en markttrends. Volgens het World Economic Forum (2020) is het continu ontwikkelen van vaardigheden noodzakelijk om te kunnen anticiperen op veranderingen in de werkomgeving. Medewerkers die zich blijven ontwikkelen, kunnen beter inspelen op nieuwe omstandigheden en dragen bij aan de innovatie binnen het bedrijf (World Economic Forum, 2020). De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2022 benadrukt dat 16% van de werknemers zichzelf wil ontwikkelen om voorbereid te zijn op toekomstige veranderingen in hun werk (TNO & CBS, 2022). Door in te spelen op deze behoefte kunnen organisaties niet alleen inspelen op de veranderende eisen van de arbeidsmarkt, maar ook bouwen aan een veerkrachtige en toekomstbestendige werkomgeving.
Leiderschapsontwikkeling
Wellicht is er een medewerker naar je toegekomen die zijn leiderschapsvaardigheden wilt verbeteren of zelfs wilt ontwikkelen. Leiderschapsontwikkeling is om verschillende redenen cruciaal op de werkvloer. Ten eerste bevordert het effectieve communicatieve vaardigheden bij leiders, waardoor zij beter in staat zijn visies te verwoorden, taken te delegeren en constructieve feedback te geven. Ten tweede stimuleert het samenwerking en teamwerk, omdat leiders die persoonlijke ontwikkeling hebben doorgemaakt beter in staat zijn om samenwerking te bevorderen, hechte teams te bouwen en diverse talenten effectief te benutten. Daarnaast is persoonlijke leiderschapsontwikkeling essentieel om innovatie en aanpassingsvermogen te stimuleren in een snel veranderend bedrijfslandschap. (Orduña, 2024).
Werk-privébalans
Gedreven medewerkers zijn vaak geneigd zich volledig in te zetten voor hun werk, wat kan leiden tot een verstoorde balans tussen werk en privé. 74% van de werknemers zegt dat ze een goede werk-privébalans wel eens hebben opgeofferd voor hun werk (Work Life Balance-onderzoek, 2020). De gevolgen van een verstoorde werk-privébalans kunnen ernstig zijn. Ongeveer 12% van de werknemers denkt binnen een jaar een burn-out te krijgen bij onveranderde werkomstandigheden. Dit kan leiden tot verminderde productiviteit en uitval, wat kostbaar is voor werkgevers (Work Life Balance-onderzoek, 2020). Preventieve coaching helpt medewerkers om bewust om te gaan met hun tijd en energie, waardoor zij een gezonde werk-privébalans behouden. Zo blijkt er uit een studie gepubliceerd in BMJ Open. Deelnemers ervaarden meer autonomie in het werk en minder uitputtingsklachten (Sinterniklaas, 2021). Door op tijd te investeren in coaching kunnen werkgevers bijdragen aan het welzijn van hun medewerkers en ernstige gevolgen, zoals burn-outs, voorkomen.
Conclusie
Investeren in de persoonlijke groei van medewerkers is essentieel om een gezonde, productieve en toekomstbestendige werkomgeving te creëren. Hoewel salaris nog steeds een belangrijke factor is voor veel werknemers, blijkt uit onderzoek dat medewerkers steeds meer waarde hechten aan hun ontwikkeling en groei. Of het nu gaat om talentontwikkeling, motivatie, leiderschapsvaardigheden of het behouden van een goede werk-privébalans, bedrijven kunnen hun medewerkers beter ondersteunen en tegelijkertijd hun eigen succes versterken. Onze professionals staan klaar om jouw medewerkers te begeleiden en samen te werken aan een toekomst waarin zowel medewerkers als de organisatie floreren.
Verwijzingen
Gallup. (2020, januari 2020 23). What Is Employee Engagement and How Do You Improve It?
GORTcoaching. (2024). Coaching voor persoonlijke groei.
Herbert, C. (2022, september 16). Belonging at work: The top driver of employee engagement.
LinkedIn. (2020). Work Life Balance-onderzoek.
LinkedIn Learning. (2020). 2020 Workplace Learning Report.
Mcfeely, S., & Wigert, B. (2019, Maart 13). This Fixable Problem Costs U.S. Businesses $1 Trillion.
Orduña, C. (2024, February 15). The Importance of Leadership Development in the Workplace.
Sinterniklaas, B. (2021, Januari 26). Individuele coaching verbetert welzijn van artsen.
TNO & CBS. (2022). Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2022.
World Economic Forum. (2020). The Future of Jobs Report 2020.