Behouden van talent
Volgens cijfers van Monsterboard is 40% van de werknemers niet volledig tevreden met hun baan (Monsterboard, 2023). Dit ongenoegen draagt bij aan een groeiende trend van baanwisselingen, zoals bevestigd door een onderzoek van het UWV. Waar tien jaar geleden minder dan 3% van de werknemers overstapte naar een andere werkgever, was dit percentage in 2022 al gestegen naar 20% (UWV, 2023). Deze toename in baanmobiliteit speelt zich af tegen de achtergrond van een extreem krappe arbeidsmarkt. In 2023 stonden er meer dan 424 duizend vacatures open in Nederland, wat de druk op bedrijven vergroot om talent te behouden (Centraal Bureau van Statistiek, 2023). Werknemers ervaren hierdoor meer mogelijkheden en worden vaker verleid om nieuwe kansen te verkennen. Zo ontstaat een wisselwerking waarin ontevreden werknemers sneller geneigd zijn om naar alternatieven te zoeken, aangemoedigd door de vele beschikbare vacatures.
In dit artikel vertellen we je alles over wat mensen ertoe aanzet om van carrière te veranderen, welke invloed het heeft als een werknemer niet op zijn of haar plek zit, en hoe coaching zowel de werknemer als de werkgever kan helpen.
Waarom overwegen mensen een carrièreswitch?
Uit onderzoek van NCOI in samenwerking met onafhankelijk onderzoeksbureau PanelWizard blijkt dat 20% van de werknemers ‘niet echt gelukkig’ zijn in hun huidige functie. Zij beoordelen hun werkgeluk met een zes of lager. De vijf belangrijkste beweegredenen voor het nastreven van een andere baan zijn:
- Geen gevoel van voldoening: 44% van de werknemers ervaart geen gevoel van voldoening.
- Grotere ambities: 35% van de werknemers wil meer uitdaging in hun werkzaamheden.
- Onbevredigend salaris: 30% van de werknemers is niet tevreden met het salaris dat zij krijgen.
- Onvoldoende doorgroeimogelijkheden: 26% van de werknemers vindt dat er onvoldoende kansen zijn om door te groeien.
- Disbalans in werk/privé: 17% van de werknemers ervaart een disbalans tussen werk en privé.
(NCOI-PanelWizard, 2023)
Dit wordt bevestigd door een studie van de Nationale Vacaturebank, waar salaris en ontwikkelingskansen ook naar voren komen als de grootste drijfveren voor een overstap. Daarnaast spelen praktische zaken zoals het aantal werkuren, vrije dagen en reistijd een grote rol in het verbeteren van de balans tussen werk en privé (R. Klees, 2024).
Verborgen kosten van personeelsverloop
Personeelsverloop brengt verborgen kosten met zich mee, zoals werving, operationele vertragingen en verlies van productiviteit (Korn Ferry, 2024). Volgens Gallup kunnen de kosten voor het vervangen van een werknemer gemiddeld variëren van de helft tot tweemaal het jaarsalaris (Gallup, 2019).
Voorkom personeelsverloop en bevorder werkplezier
Een onderzoek van het Center for Economic Performance (CEP) van The London School of Economics laat zien dat hoe meer medewerkers tevreden zijn met hun bedrijf, hoe productiever ze zijn en hoe loyaler klanten worden. Ook blijkt dat tevreden medewerkers minder snel vertrekken (Krekel, C., Ward, G., & De Neve, J.-E, 2019). Dit blijkt ook uit een studie van Deloitte. Wanneer werknemers goed in hun vel zitten, gaat 69% minder vaak op zoek naar een andere baan (Deloitte, 2022). CEP benoemt ook dat als bedrijven waar medewerkers zich goed voelen, meer winst maken (Krekel, C., Ward, G., & De Neve, J.-E, 2019). Meer dan twee derde van de werknemers is van mening dat het de verantwoordelijkheid van de werkgever is om werkplezier te bevorderen (Ictivity, 2022).
Wat kan jij doen als werkgever?
Jaarlijks wordt het werkgeluk onder de Nederlandse bevolking gemeten. Zingeving blijkt essentieel te zijn voor werkplezier. Mensen willen het gevoel hebben dat hun werk ertoe doet, dat het zinvol is. Verbinding met collega’s en de organisatie versterkt dit gevoel. Wanneer werknemers zich veilig en gehoord voelen, draagt dit bij aan een positief gevoel over hun werk (Monitorgroep, 2022). Helaas bespreekt in de praktijk slechts een derde van de werknemers de mogelijkheden om verder te groeien met hun leidinggevende (NCOI, 2023). Het is dan ook voor jou als werkgever belangrijk dat jij zorgt voor een veilige omgeving.
1. Open communicatie bevorderen
Coaching kan hier ook van toepassing zijn door bijvoorbeeld teams te helpen om beter samen te werken en de onderlinge verbinding te verbeteren. Dit kan door het bevorderen van open communicatie, het ontwikkelen van empathie en het creëren van een veilige omgeving waarin iedereen zich gehoord voelt. Op deze manier helpt coaching niet alleen bij het verhogen van het werkplezier, maar draagt het ook bij aan een sterkere betrokkenheid en motivatie binnen het team (Lyons, P. and Bandura, R.P., 2023). Uit onderzoek is gebleken dat individuele coaching en groepscoaching bereiken van doelen vergemakkelijken (Losch, S., Traut-Mattausch, E., Mühlberger, D. M., & Jonas, E., 2016).
2. Laten herontdekken van passie
Een loopbaancoach kan ervoor zorgen dat de werknemer zijn of haar sterke punten en passies beter leert begrijpen, wat essentieel is om helder te krijgen wat hij of zij echt wil in zijn of haar carrière. Vervolgens werkt de loopbaancoach samen met de werknemer om concrete en haalbare doelen te stellen, die dienen als stappen richting een nieuwe functie of loopbaan waar hij of zij meer werkplezier uit kan halen. Soms is het niet eens nodig om te veranderen van functie of loopbaan. Met een coach kan het ook zo zijn dat de werknemer zijn passie herontdekt. 62% van de coaching cliënten zegt dat ze dankzij coaching hun carrièremogelijkheden hebben verbeterd (International Coaching Federation, 2020).
Effecten van coaching
Coaching cliënten ontvangen een hogere beloning, een groter aantal promoties, zijn tevredener met hun carrière, voelen zich meer betrokken bij hun carrière en zijn eerder geneigd te geloven dat ze vooruitgang zullen boeken in hun carrière (Allen TD, Eby LT, Poteet ML, Lentz E, Lima L.,2004). Uit een studie van de International Coaching Federation (ICF) blijkt dat individuen een gemiddelde groei in hun productiviteit van 86% ervaren door coaching in combinatie met training. Met alleen training is er een productiviteitsgroei van 22% te zien (International Coaching Federation, 2020). Programma’s zoals gratis toegang tot psychologen of coaches leveren niet alleen en gelukkige werknemers op, maar bieden ook een rendement van vijfmaal de investering, oftewel 500%. Dit leidt tot een productievere, loyalere en succesvollere organisatie (Deloitte, 2020).
Bronnen:
(5) CBS. (2023). De arbeidsmarkt in cijfers 2023.
(9) Deloitte. (2020). Mental health and employers: Refreshing the case for investment. Deloitte.
(11) International Coaching Federation. (2020). 2020 ICF Global coaching study: Executive summary.
(3) Klees, R. (2024). Belangrijkste redenen voor werknemers om in 2024 van baan te veranderen.
(6) Korn Ferry. (2023). How companies can combat attrition in today’s tough talent market.
(1) Loonwijzer/Monsterboard. (2023). Loonwijzer/Monsterboard Wageindex.
(8) Monitorgroep. (2022). 8 van werkgeluk.
(2) NCOI (2023). Werkgeluk. NCOI.
(4) UWV. (2023). In Nederland heeft een kleine Great Resignation plaatsgevonden.