Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Tweede spoor

Re-integratie tweede spoor
Als re-integratie eerste spoor niet succesvol is, treedt de medewerker in het tweede spoor. Dit kan twee oorzaken hebben: re-integratie tweede spoor gaat altijd van start zodra de medewerker in het tweede ziektejaar zit en er nog geen geschikte re-integratie plek is gevonden. Ook kan het zo zijn dat de medewerker nog in het eerste ziektejaar zit, maar het duidelijk wordt dat hij of zij niet meer kan terugkeren bij de huidige werkgever. In beide gevallen zal de re-integratie expert met de medewerker aan de slag gaan om een nieuwe functie te zoeken bij een andere werkgever. De re-integratie experts bij GORTcoaching helpen de medewerker met het vinden van een geschikte functie die past bij de huidige en zijn of haar verwachte gezondheid. Hierbij zal ook gekeken worden naar o.a. de kwaliteiten en passies van de medewerker. Op deze manier zal hij of zij zo goed mogelijk begeleid worden naar een nieuwe functie.

Plan een gratis oriëntatiegesprek

Voor de werkgever: waarom een tweede spoor traject van GORTcoaching?

Voor re-integratie tweede spoor zijn wettelijk meer eisen gesteld dan voor het eerste spoor (Wet Verbetering Poortwachter). De huidige werkgever kan een loonsanctie krijgen wanneer de medewerker aan het eind van het tweede ziektejaar nog geen nieuwe baan heeft. Daarnaast moet er een re-integratieverslag opgesteld worden, wat ook aan bepaalde eisen moet voldoen. Het is dus verstandig om een re-integratie tweede spoor expert in te schakelen die hierin een goede begeleiding kan geven. De GORTexperts hebben kennis van de eisen en weten hoe het verslag eruit moet zien. Met behulp van onze tweede spoor experts wordt de medewerker zo goed en spoedig mogelijk begeleid naar een nieuwe functie bij een andere werkgever, en loopt de huidige werkgever minder tot geen risico op onnodige sancties.

Voor de medewerker: waarom een tweede spoor traject van GORTcoaching?

Als jij als medewerker in een tweede spoor traject belandt, heb je vaak al een lastige en zware periode achter de rug. Het zoeken naar een nieuwe baan kan vervolgens voor nog meer stress zorgen. De tweede spoor experts van GORTcoaching kunnen jou begeleiding gedurende dit gehele traject om de bijkomstige stress te verminderen. Jij en de expert gaan samen onderzoeken wat jij wil en kan binnen een nieuwe functie. Door de begeleiding van onze experts ontdek je jouw talenten en passies. Misschien denk je al een tijdje na over een carrière switch, ook hierbij kan een tweede spoor expert helpen. Met de re-integratie tweede spoor experts van GORTcoaching kan jij zo snel mogelijk weer aan het werk met een functie die echt bij je past. 

Inhoud van een re-integratie tweede spoor traject

Het doel van het tweede spoor is om een nieuwe functie te vinden die past bij de medewerker. De omstandigheden, wensen en behoeftes zijn voor iedereen anders, daarom wordt het traject afgesteld op elke specifieke situatie. Dit draagt bij aan het behalen van een maximaal resultaat. De re-integratie expert zal de medewerker (over het algemeen) gedurende het gehele tweede ziektejaar begeleiden.

Over het algemeen werkt een tweede spoor traject met kwartalen, waarbij er in elk kwartaal bepaalde doelen moeten worden behaald. Hoewel elk traject anders is, zijn er wel bepaalde onderdelen waar standaard naar gekeken wordt.

In het eerste kwartaal kijkt de re-integratie expert samen met de medewerker vooral naar mogelijke nieuwe functies. Omdat er gekeken wordt naar een nieuwe werkgever, is het ook mogelijk om op dit moment een carrière switch te maken. De re-integratie expert onderzoekt de passies en interesses van de medewerker, net zoals talenten en vaardigheden. Hiervoor kunnen ook verschillende (loopbaan)testen ingezet worden.

De re-integratie expert helpt niet alleen met bedenken wat voor werk de medewerker zou willen, maar er wordt ook gewerkt aan vaardigheden die kunnen bijdragen aan het vinden van een nieuwe functie. Hierbij kan gedacht worden aan sollicitatietrainingen, netwerktrainingen, hoe gaat iemand op zoek naar vacatures en uitzoeken of er behoefte is aan (om)scholing.

In het tweede kwartaal wordt er vaak al begonnen met solliciteren. Het is belangrijk om hier al snel mee te beginnen omdat het de bedoeling is dat het tweede spoor traject niet langer dan één jaar duurt. Het kan natuurlijk zo zijn dat de medewerker al snel een nieuwe functie heeft gevonden. In dit geval zal de re-integratie expert de hem of haar nog steeds blijven begeleiden, zodat er minder kans is om opnieuw uit te vallen.

Een re-integratie tweede spoor traject bij GORTcoaching is:

Persoonlijk

Jouw specifieke behoeftes en doelen staan centraal.

Inzicht

Krijg nieuw inzicht in de inrichting van jouw leven.

Reflecteren

Reflecteren op jouw kwaliteiten en ambities.

Life-changing

Coaching kan leiden tot levensveranderende inzichten en keuzes!

Hoe ziet een tweede spoor traject eruit voor jou als medewerker?

Het oriëntatiegesprek
Ieder re-integratie tweede spoor traject wordt op maat gemaakt. Tijdens het oriëntatiegesprek stel jij met de expert het traject samen aan de hand van jouw situatie, vragen en behoeften. Kies altijd een coach waarvan je het idee hebt dat zijn/haar werkwijze, doelgroep en specialisme het beste bij je past.

Jij en de re-integratie tweede spoor expert zullen het volgende inventariseren:

  • Welke doelen wil je behalen en waarom?
  • Wat wil je uit het traject halen? Wanneer heeft het traject naar jouw idee zijn doelen bereikt?
  • Welke aanpak past het beste bij jou?

Aan het eind van het gesprek stem je met de expert af of het klikt. Als dit zo is, kan je beginnen aan uw re-integratie tweede spoor traject. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kan je altijd een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek plannen met een van onze andere experts.

Het tweede spoor traject
Tijdens jouw traject werk je aan jouw doelstellingen en competenties door middel van coachgesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten.
Jij en de re-integratie tweede spoor expert zullen:

  • Een passend en realistisch plan van aanpak opstellen en in de praktijk brengen
  • Constant reflecteren op jouw eigen doel: ben je op de goede weg?
  • Tijdens of na elke sessie oefeningen bespreken waarmee je aan de slag gaat. Het slagen van een traject is afhankelijk van jouw eigen motivatie en inzet

Onze re-integratie tweede spoor experts ondersteunen waar nodig in het overleg tussen betrokken partijen, zoals de werkgever(s), bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en de medewerker. Hierbij wordt het proces bewaakt voor een zo optimaal mogelijke uitkomst voor alle partijen.

Eindevaluatie
In het laatste gesprek zullen jij en de re-integratie tweede spoor expert reflecteren op het traject en het proces. Zijn jouw doelen behaald? Hoe ver ben je en wat wil je nog aan pakken in de toekomst? Wanneer gewenst kun je een follow-up gesprek inplannen na een bepaalde tijd, om nog een samen te komen en te bespreken hoe het gaat.

Omdat het altijd zakelijk traject betreft, eindig je vaak met een driegesprek. Dit is een gesprek tussen de re-integratie tweede spoor expert, medewerker en werkgever(s) waarin op transparante wijze wordt besproken of er overeenstemming is betreft het behaalde doel. Zo wordt de situatie belicht vanuit het gezichtspunt van de medewerker als dat van de werkgever(s).

KIES JE TWEEDE SPOOR EXPERT

gecertificeerd coach
gecertificeerd coach

Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag met het vinden van een geschikte re-integratie tweede spoor expert- ☏ 088 170 1500

Top-level Coach Mayke

DIT IS MAYKE: Empathisch, analytisch, doortastend, resultaatgericht.

Specialisaties: Leiderschap, Management coaching, Executives, Expats, Solliciteren, Loopbaanadvies, Communicatie, Zingeving, Zelfvertrouwen, Faalangst, Bekijk alle specialisaties...

Soorten coaching: Loopbaancoaching, Outplacement, Re-integratie 2e spoor, Stresscoaching, Burn out coaching, Lifestyle coaching, Life coaching, Re-integratie, Jobcoaching.

Gratis oriëntatiegesprek