Sollicitatiecoaching
Iedereen wil goed voor de dag komen tijdens een sollicitatie. Soms lukt het niet of wil je het proces van succes versnellen. Hoe presenteer ik mezelf? Hoe moet ik mijn sterke punten formuleren? Hoe voorkom ik foute antwoorden?
Succes door persoonlijke aandacht
Dit soort vragen zijn veelgehoord in relatie met solliciteren en kunnen met behulp van een persoonlijke sollicitatiecoach worden aangepakt. Sollicitatiecoaching kan je helpen om een sollicitatiegesprek inhoudelijk en non-verbaal goed voor te bereiden. Wist je dat je non-verbale signalen tijdens een sollicitatie net zo belangrijk zijn als de inhoud van je verhaal? Onze sollicitatiecoaches helpen je om sterk en trots voor de dag te komen zodat jij de baan krijgt die je verdient.
Kies zelf je sollicitatiecoach
Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag met het vinden van een geschikte coach – ☏ 088 170 1500
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Sollicitatie tips
Enkele tips over solliciteren.
- Bereidt u goed voor. Zorg dat u uitgerust bent, neem uw CV, brief en vacature mee. Oefen een aantal antwoorden, zoals de veelgebruikte openener “vertel eens iets over uzelf?”
- Wees uzelf. Pas u wel aan aan de vacature, maar pretendeer niet een heel ander persoon te zijn dan u bent.
- Bereid een aantal inhoudelijke vragen voor. Vraag vooral naar de omstandigheden waar u in terecht zal komen. Bijvoorbeeld: “Hoe ziet het team waar je in terecht komt eruit?”
- Ga met de juiste mindset de sollicitatie in. Als u gelooft dat u deze baan gaat krijgen, dan zal u dat ook op de recruiter afgeven/…
- Wees bewust dat solliciteren veel tijd kost, en dat u voor succes er dus ook veel in moet willen investeren.
- Leer de organisatie van te voren goed kennen. Neem de tijd om u te verdiepen in de website, lees nieuwsberichten over de organisatie. Maar wees ook bewust wat er van u wordt gevraagd, maar doe uzelf niet anders voor dan je bent.
- Val op, als het binnen de organisatie past. Zo zou u een keer langs kunnen gaan en vragen naar een baan, in plaats van de standaard CV en motivatiebrief e-mailen, of zou u een video sollicitatie kunnen indienen.
- Ga vooral door met solliciteren. Ga niet bij de pakken neerzitten na een afwijzing, maar zoek verbeterpunten in die sollicitatie. Wees vooral niet geschroomd om feedback te vragen van de recruiter.
- Vraag feedback aan uw omgeving. Wat vinden zij uw sterke en werkpunten? Wat voor rollen vinden zij goed bij u passen? Wuif deze feedback niet weg, maar neem het serieus mee en integreer het in uw vervolgprocedure.
Leeftijdsdiscriminatie
Leeftijdsdiscriminatie is sinds 2004 per wet/wettelijk verboden (Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid, WGBL). In de praktijk blijken er echter aanwijzingen dat deze wet niet altijd wordt nageleefd. Steeds meer “oudere werknemers” (volgens de wet werknemers ouder dan 50(!) jaar) merken dat zij minder voor sollicitatiegesprekken worden uitgenodigd. Ook als deze doelgroep wel wordt uitgenodigd, worden zij minder vaak aangenomen dan de jongere sollicitanten. Dit kan enorm frustrerend zijn. U heeft de kwaliteiten en kennis in huis die elk bedrijf kan gebruiken. Als “oudere” sollicitant beschikt u over meer stabiliteit en probleemoplossend vermogen door uw levenservaring. Ook melden oudere werknemers zich minder vaak ziek en zijn zij beter bewust van wat ze wel en niet kunnen. Oftewel een medewerker die elke organisatie goed kan gebruiken, maar toch wordt u niet uitgenodigd. Maar hoe ga je hier nou mee om? Wat kunt u als sollicitant nou doen om wel uitgenodigd voor een gesprek en de baan wel aangeboden te krijgen? Een sollicitatiecoach kan u op deze vraag antwoorden bieden. Bovendien zijn veel van onze coaches ook nog eens ervaringsdeskundige, waardoor ze uw probleem beter zullen begrijpen.
Hoe gaat u om met leeftijdsdiscriminatie?
Een van de belangrijkste redenen waarom oudere werknemers tegen problemen aanlopen in het solliciteren, is dat er veel (onterechte) vooroordelen over deze doelgroep leven bij recruiters. Vaak leidt dit ook onbewust tot leeftijdsdiscriminatie. Zo wordt er geselecteerd op ervaringsniveau, een factor die vaak ook is gerelateerd aan leeftijd. Uit interviews is gebleken dat veel recruiters zich niet bewust zijn dat zij op deze indirecte manier aan leeftijdsdiscriminatie doen.
Een manier hier mee om te gaan, is om als sollicitant deze vooroordelen te verwerpen/ontkrachten. Dit kan u bijvoorbeeld doen door in uw brief aan te geven wat de meerwaarde van uw aanstelling zou kunnen zijn. Ook expliciet melden dat u niet star, vaak ziek en duur bent, kan u helpen het beeld van de recruiter bij te stellen. Bovendien is het daarbij verstandig ook uw meerwaarde als oudere werknemer mee te nemen. Geef aan dat het job-hoppen niet meer aan u is, en u een stabiele loyale kracht voor de organisatie kan zijn.
De coach kan u helpen hier mee om te gaan. Plan een gratis oriëntatiegesprek met een van onze sollicitatiecoaches