Informatie over coaching
Wat is coaching?
Coaching is een methodiek binnen de persoonlijke ontwikkeling waarbij het stellen van inzichtgevende vragen centraal staat. De methodiek coaching is zeer populair en wordt tegenwoordig toegepast door psychologen, managers, therapeuten, counsellors en natuurlijk professionele coaches die hierin zijn gespecialiseerd. Coaching kan ook ingezet worden als uitbreiding of ondersteuning van vaardigheden, trainingen of veranderingen in een organisatie.

Persoonlijke coaching
Één op één coaching is een persoonlijk ontwikkelingsproces dat wordt ingezet om wenselijke en duurzame veranderingen te bevorderen. Het is een vorm van professionele begeleiding waarbij de coach zijn cliënt (ook wel coachee genoemd) gelijkwaardig behandelt en ondersteunt bij het behalen van zijn of haar zelfgekozen doelen. De coach en de coachee nemen beiden hun verantwoordelijkheid voor het proces. De coachee krijgt tijdens het proces nieuwe inzichten door te reflecteren op eigen kennis en (eventueel) op de kennis van de coach. Op deze manier wordt de coachee bekwamer in het bereiken van eigen doelen. Dit kan mogelijk worden gemaakt door middel van gestructureerde, gerichte interactie en het gebruik van passende tools en technieken.

Het verschil tussen coaching en therapie
Het verschil tussen coaching en therapie zit hem in de visie, de werkwijze en de doelen die worden behaald. Een coach begeleidt mensen op positieve wijze naar verandering. Vaak is er sprake van een ontwikkelingsvraag vanuit de coachee, waar vervolgens doelen aan worden gekoppeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan doelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zakelijke capaciteiten en vaardigheden. Om die doelen te bereiken wordt tijdens het coachtraject onder andere gereflecteerd op het huidige kunnen van de coachee en er worden handvatten aangereikt om vooruit te gaan. Een coaching traject is daarom ook praktischer en meer toekomstgericht dan therapie.
Bij therapie ligt de focus op het verhelpen van mentale blokkades of psychische klachten, waarbij er door middel van gesprekken onderliggende oorzaken naar boven worden gehaald en er wordt gestreefd naar een hersteld welbevinden. In zo’n traject is er vaak meer tijd nodig voor het behalen van grote, praktische doelen.
Een coaching traject is daarom ook praktischer en meer toekomstgericht dan therapie.

Voor wie is coaching?
Coaching kan handige handvatten bieden die ingezet kunnen worden in privé of persoonlijke sferen. Zo kun je bijvoorbeeld meer leren over je kwaliteiten en talenten, leren omgaan met het geven en ontvangen van feedback of meer inzicht krijgen in jouw eigen functioneren en jouw eigen leven optimaliseren.
Wil je:
- Talenten, capaciteiten en vaardigheden (verder) ontwikkelen?
- Scherper krijgen wat je wilt met je carrière of andere grote levensvragen?
- Meer veerkracht, vertrouwen, waardering en voldoening ervaren?
- Productiever en efficiënter werken aan je doelen?
- Inzicht krijgen in je eigen functioneren, je krachten en belemmeringen?
- Focussen of gefocust blijven op dat wat voor jou belangrijk is?
- Meer positieve emoties, geluk en balans ervaren in je leven?
- Sneller resultaat?
Dan is coaching wat voor jou! Coaching helpt jou om werk en privé gerelateerde doelen te verwezenlijken en op deze wijze persoonlijke ontwikkeling te bevorderen. Het stelt jou in staat om diepgaande persoonlijke inzichten te verwerven die jij een leven lang kunt inzetten. Neem een kijkje bij soorten coaching om te ontdekken welke onderwerpen regelmatig aan bod komen of kies gelijk jouw coach!
Wie gingen jou voor?
Bij GORTcoaching zien wij 41% mannen en 59% vrouwen een coachtraject aanvragen. Wat betreft leeftijd hebben we de afgelopen jaren een verschuiving gezien. Eerst waren de millennia dominant, nu zien we alle leeftijden aanvraag doen naar coaching. Van jongeren die twijfelen over welk pad ze willen bewandelen tot 55+ die nog een boost willen geven aan hun carrière. Vanaf 65+ zien we de vraag naar één op één coaching afnemen.


Top 20 redenen waarom mensen een GORTcoach nemen
- Op zoek naar een nieuwe uitdaging in leven/werk.
- Werkgerelateerde burn-out.
- Zelfvertrouwen, timemanagement, voor mezelf opkomen.
- Stress door dreigend ontslag.
- Competenties in kaart brengen.
- Moeite ondervinden bij het solliciteren.
- Moeite met focussen.
- Rijk willen worden van talenten.
- Leiderspositie willen verwerven door duidelijker/assertiever communiceren.
- Missen van inspiratie en motivatie.
- Leiding niet durven te nemen maar wel de rol gekregen.
- Niet lekker in hun vel zitten.
- Geen voldoening meer vinden in baan vinden en niet weten wat ze wel willen.
- Mensen met een outplacement budget die graag begeleiding willen met het vervolg van hun loopbaan.
- Quarterlife crisis: net afgestudeerd of een aantal jaar aan het werk, wat wil ik?
- Werkzoekenden. Al tijden werkloos. Hulp met cv & sollicitatie nodig.
- Loopbaanadvisering / heroriëntatie.
- Psychische & lichamelijke klachten door stress. Huisarts kan klachten niet medisch verklaren.
- Managers die moeite hebben met communicatie en die graag bepaalde capaciteiten willen ontwikkelen.
- Mensen die life coaching willen om meer uit hun leven of werk te halen. Is dit alles? Gemotiveerd om te ontwikkelen.

Effectiviteit van coaching
Mocht de wetenschappelijke kant van coaching je interesse hebben, kunnen we dit boek aanraden: The Wiley-Blackwell Handbook of the Psychology of Coaching and Mentoring. Dit is het basisboek die wetenschappelijk opgeleide psychologen gebruiken bij hun studie en waar de meeste onderzoeken over de effecten van coaching in staan.
Samengevat heeft wetenschappelijk onderzoek herhaaldelijk aangetoond dat coaching sterke positieve effecten heeft. Zo heeft het op positieve wijze invloed op prestaties en vaardigheden, coping, welzijn, werkhouding en zelfregulatie. Coaching heeft invloed op:
- Vermindering van psychische klachten als stress en burn-out.
- Toename van positieve gevoelens zoals tevredenheid met het werk.
- Bevordering van vaardigheden en de effectiviteit van professionals. Bijvoorbeeld op gebied van studievaardigheden, het bereiken van doelen en effectief leiderschap.
Bron: Theeboom, T., Beersma, B., & van Vianen, A. E. (2014). Does coaching work? A meta-analysis on the effects of coaching on individual level outcomes in an organizational context.

Het verloop van een coaching traject
De kennismaking
Een coachtraject begint altijd met een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Tijdens dit gesprek leer je de coach kennen en beslis je of je een traject met deze coach aan wil gaan. Mocht je ervaren dat de klik mist met de coach, dan bieden wij jou de mogelijkheid om een oriëntatiegesprek met een andere GORTcoach in te plannen. Daarnaast dient het oriëntatiegesprek ervoor om de coachvraag te verkennen. Ook wordt besproken wat jij uit jouw coachtraject wilt halen en worden er doelen opgesteld.
Het OPSTELLEN van doelen
Wanneer je beslist om het coachingstraject in te gaan, verken je met de coach verder waar jij mee aan de slag wilt gaan en ontdek je wat jouw gewenste (ideale) situatie is. Persoonlijke doelen worden hier verduidelijkt. Vervolgens wordt de weg van de huidige naar de ideale situatie bepaald. Denk daarbij aan vragen als: Wat wil ik en wat heb ik nodig? Wat kan ik doen om mijn gewenste resultaat te bereiken? Door middel van deze vragen wordt er een realistisch en passend plan van aanpak opgesteld zodat jij het in de praktijk kunt brengen. Tijdens een coachtraject werk je aan jouw doelstellingen en competenties door middel van coachgesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten. In overleg is het ook mogelijk om een test af te nemen.
HET VERLOOP VAN EEN coachsessie
De indeling van het coachgesprek is afhankelijk van de coach. Vaak start het gesprek met het evalueren van de afgelopen weken. Zijn er belangrijke dingen gebeurd die te maken hebben met jouw coachvraag? Hoe ging jij daarmee om? Merk je al vooruitgang? Indien huiswerk is opgegeven wordt dit besproken en gaat vaak gepaard met reflectie. Tijdens het gesprek wordt er aan een opdracht gewerkt die inzichten geeft of helpt bij het krijgen van nieuwe vaardigheden. Meestal geeft de coach een praktische opdracht mee naar huis zodat je ook buiten de gesprekken om bezig bent met jouw coachvraag. Hierdoor haal je meer uit het coachingstraject. Een coachsessie duurt doorgaans 1 uur of 1,5 uur, dit spreek je van tevoren af met de coach. De gesprekken vinden vaak binnen plaats. Maar er zijn ook coaches die aan wandelcoaching doen. Het gesprek vindt dan buiten in de natuur plaats wat stimulerend kan werken om helder na te denken
METHODIEKEN EN TESTEN DIE WORDEN GEBRUIKT
Er zijn ondertussen meer dan 100 verschillende coachmethodieken. De coach kiest welke methodiek het beste past bij jouw vraagstuk. Mocht je op zoek zijn naar een specifieke methodiek zoals ACT, RET, Mindfulness of NLP, dan kan je die vinden via het zoekfilter bij specialisaties. Een overzicht en meer inhoudelijke informatie over methodieken kan je vinden bij soorten coaching door te klikken op de methodiek van jouw keuze.
Het is ook mogelijkheid om een test af te nemen bij een coach. Testen kunnen een goede aanvulling zijn op een coachtraject en zijn vaak gericht op het in kaart brengen van talenten, persoonlijkheid of beroepsvoorkeuren. Mocht je op zoek zijn naar een specifieke test kan je deze vinden in het zoekfilter bij specialisaties of bij soorten coaching.
De evaluatie
In het laatste gesprek zullen jij en je coach reflecteren op het coachtraject en het proces. Zijn de doelen behaald? Hoe ver ben je en wat wil je nog aanpakken in de toekomst? Wanneer gewenst kun je een follow-up gesprek inplannen na een bepaalde tijd, om nog eens samen te komen en te bespreken hoe het gaat.
Je kunt rekenen op 5-10 coachgesprekken in totaal, afhankelijk van je doelstelling. Vaak vinden de gesprekken om de 2-3 weken plaats.
Een coachgesprek in beeld
ALLE INFORMATIE OVER COACHING KUNNEN VINDEN?
Heb je alle informatie kunnen vinden? Of toch nog niet helemaal? Bel ons gerust. Wij staan voor je klaar, ook als je een persoonlijke vraag hebt.
088 170 1500
Wij helpen je graag!

Bel ons! We helpen je graag.
☏ 088 170 1500
vraag@gortcoaching.nl