Informatie over coaching - GORTcoaching - Vind uw coach!

Wat is coaching?

Inhoudelijk over coaching

Coaching is een persoonlijk ontwikkelingsproces dat wordt ingezet om wenselijke en duurzame veranderingen te bevorderen. Het is een vorm van professionele begeleiding waarbij de coach zijn cliënt (ook wel coachee genoemd) gelijkwaardig behandelt en ondersteunt bij het behalen van zijn of haar zelfgekozen doelen. De coach en de coachee nemen beiden hun verantwoordelijkheid voor het proces. De coachee krijgt tijdens het proces nieuwe inzichten door te reflecteren op eigen kennis en (eventueel) op de kennis van de coach. Op deze manier wordt de coachee bekwamer in het bereiken van eigen doelen. Dit kan mogelijk worden gemaakt door middel van gestructureerde, gerichte interactie en het gebruik van passende tools en technieken.

Informatie over coaching

Het verschil tussen coaching en therapie

Het verschil tussen coaching en therapie zit hem in de visie, de werkwijze en de doelen die worden behaald. Een coach begeleidt mensen op positieve wijze naar verandering. Vaak is er sprake van een ontwikkelingsvraag vanuit de coachee, waar vervolgens doelen aan worden gekoppeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan doelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zakelijke capaciteiten en vaardigheden. Om die doelen te bereiken wordt onder andere gereflecteerd op het huidige kunnen van de coachee en er worden handvatten aangereikt om vooruit te gaan. Coaching is daarom ook praktischer en meer toekomstgericht dan therapie. Bij therapie ligt de focus immers op het verhelpen van mentale blokkades of psychische klachten, waarbij er door middel van gesprekken onderliggende oorzaken naar boven worden gehaald en er wordt gestreefd naar een hersteld welbevinden. In zo’n traject is er vaak meer tijd nodig voor het behalen van grote, praktische doelen.

“Een therapeut helpt je van een twee naar een zes, een coach helpt je van een vijf naar een negen”

De betekenis van het woord coach

Het woord coach stamt af van het Franse woord coche, wat staat voor de koets die mensen van plek verplaatsten. ‘Coaching’ staat dan ook voor het vervoeren en begeleiden van gewaardeerde personen van daar waar ze waren, naar daar waar ze naartoe willen.

Voor wie is coaching?

Wanneer zoekt u een coach op?

Coaching is voor iedereen. Onze coaches behandelen uiteenlopende vraagstukken. Van stress en burn-out klachten tot levensvragen. Neem een kijkje bij soorten coaching om te ontdekken welke onderwerpen regelmatig aanbod komen. Daarnaast hoeft u niet een probleem te hebben om profijt te hebben van coaching. Wanneer u zich bijvoorbeeld persoonlijk wilt ontwikkelen is coaching uitermate geschikt! Coaching kan handige handvatten bieden die ingezet kunnen worden in privé of persoonlijke sferen. Zo kunt u bijvoorbeeld meer leren over uw kwaliteiten en talenten, leren omgaan met het geven en ontvangen van feedback of meer inzicht krijgen in uw eigen functioneren en uw eigen leven optimaliseren.

Wanneer zet u coaching in? Wanneer u:

 • Uw talenten, capaciteiten en vaardigheden wilt ontwikkelen.
 • U scherper wilt krijgen wat u wilt met uw carriere of andere grote levensvragen.
 • Meer veerkracht, vertrouwen, waardering en voldoening wil ervaren.
 • Productiever en efficiënter wilt werken aan uw doelen.
 • Inzicht wil krijgen in uw eigen functioneren, uw krachten en belemmeringen.
 • Wil focussen of gefocust wil blijven op dat wat voor u belangrijk is.
 • Meer positieve emoties, geluk en balans wilt ervaren in uw leven.
 • U sneller resultaat wilt.

Coaching helpt u om werk en privégerelateerde doelen te verwezenlijken en op deze wijze persoonlijke ontwikkeling te bevorderen. Het stelt u in staat om diepgaande persoonlijke inzichten te verwerven die u uw leven lang kunt inzetten.

Coaching is een op zichzelf staande methode om persoonlijke ontwikkeling te bevorderen, maar kan ook ingezet worden als uitbreiding of ondersteuning van andere organisatie- en/of training initiatieven.

Wanneer zet u coaching in?

 • Wanneer u uw talenten, capaciteiten en vaardigheden wilt ontwikkelen.
 • U scherper wilt krijgen wat u wilt met uw carriere of andere grote levensvragen.
 • Meer veerkracht, vertrouwen, waardering en voldoening wil ervaren.
 • Productiever en efficiënter wilt werken aan uw doelen.
 • Inzicht wil krijgen in uw eigen functioneren, uw krachten en belemmeringen.
 • Wil focussen of gefocust wil blijven op dat wat voor u belangrijk is.
 • Meer positieve emoties, geluk en balans wilt ervaren in uw leven.
 • U sneller resultaat wilt.

Coaching helpt u om werk en privégerelateerde doelen te verwezenlijken en op deze wijze persoonlijke ontwikkeling te bevorderen. Het stelt u in staat om diepgaande persoonlijke inzichten te verwerven die u uw leven lang kunt inzetten.

Coaching is een op zichzelf staande methode om persoonlijke ontwikkeling te bevorderen, maar kan ook ingezet worden als uitbreiding of ondersteuning van andere organisatie- en/of training initiatieven.

De doelgroep

Coaching is voor iedereen. Onterecht wordt vaak gedacht dat het voor mensen met een bepaalde leeftijd of geslacht is. Bij GORTcoaching zien wij zowel mannen als vrouwen voor een coachtraject. Ook is het voor alle leeftijden. Van jongeren die twijfelen over welk pad ze willen bewandelen tot ouderen die een coachvraag hebben over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast is coaching niet alleen populair in de Randstad, van Groningen tot Goes hebben wij coachtrajecten lopen. In de steden waar coaching het meest leeft zijn Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Den Bosch.

 • 18-24 jaar 16.5%
 • 25-34 jaar 28.6%
 • 35-44 jaar 23.4%
 • 45-54 jaar 20.2%
 • 55-64 jaar 8.7%
 • 65+ 2.6%

%

Percentage man

Effectiviteit van coaching

Onderzoeksresultaten

Wetenschappelijk onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat coaching sterke positieve effecten heeft. Zo heeft het op positieve wijze invloed op prestaties en vaardigheden, coping, welzijn, werkhouding en zelfregulatie. Betrouwbare studies toonde bewijs dat coaching invloed heeft op:

 • Vermindering van psychische klachten als stress en burn-out.
 • Toename van positieve gevoelens zoals tevredenheid met het werk.
 • Bevordering van vaardigheden en de effectiviteit van professionals. Bijvoorbeeld op gebied van studievaardigheden, het bereiken van doelen en effectief leiderschap.

Bron: Theeboom, T., Beersma, B., & van Vianen, A. E. (2014). Does coaching work? A meta-analysis on the effects of coaching on individual level outcomes in an organizational context.

1. Bewustwording en persoonlijke groei

2. Het vergroten van zelfvertrouwen

3. Het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden in werk en privé situaties.

OVER HET COACHTRAJECT

Het verloop van een traject

De kennismaking

Een coachtraject begint altijd met een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Tijdens dit gesprek leert u de coach kennen en kunt u beslissen of u een traject met deze coach aan wilt gaan. Mocht u ervaren dat u de klik mist met de coach, dan bieden wij u de mogelijkheid om een oriëntatiegesprek met een andere GORTcoach in te plannen. Daarnaast dient het oriëntatiegesprek ervoor om de coachvraag te verkennen. Ook zal besproken worden wat u uit uw coachtraject wilt halen en worden doelen opgesteld.

Het nastreven van doelen

Wanneer u beslist om het coachingstraject in te gaan, zal u met de coach verder gaan verkennen waar u mee aan de slag zou willen gaan en ontdekken wat uw gewenste (ideale) situatie is. Persoonlijke doelen worden hier verduidelijkt. Vervolgens wordt de weg van de huidige naar de ideale situatie bepaald. Daarbij kunt u denken aan vragen als: Wat wilt u en wat heeft u nodig? Wat kunt u doen om uw gewenste resultaat te bereiken? Door middel van deze vragen wordt er een realistisch en passend plan van aanpak opgesteld zodat u het in de praktijk kan gaan brengen. Tijdens uw coachtraject werkt u aan uw doelstellingen en competenties door middel van coachgesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten. In overleg is het tevens mogelijk om een test af te nemen.

De evaluatie

In het laatste gesprek zullen u en de coach reflecteren op het coachtraject en het proces. Zijn de doelen behaald? Hoe ver bent u en wat wilt u nog aan pakken in de toekomst? Wanneer gewenst kunt u een follow-up gesprek inplannen na een bepaalde tijd, om nog een samen te komen en te bespreken hoe het gaat.

U kunt rekenen op 5-10 coachgesprekken in totaal, afhankelijk van uw doelstelling. Vaak vinden de gesprekken om de twee weken plaats.

Een coachgeprek

Hoe ziet een coachsessie er uit?

De indeling van het coachgesprek is afhankelijk van de coach. Vaak start het gesprek met het evalueren van de afgelopen weken. Zijn er belangrijke dingen gebeurd die te maken hebben met uw coachvraag? Hoe ging u daar mee om? Merkt u al vooruitgang op? Indien huiswerk is opgegeven wordt dit besproken wat vaak gepaard gaat met reflectie. Tijdens het gesprek wordt er aan een opdracht gewerkt die inzichten geeft of helpt bij het krijgen van nieuwe vaardigheden. Meestal geeft de coach een praktische opdracht mee naar huis zodat u ook buiten de gesprekken om bezig bent met uw coachvraag, waardoor u meer uit het coachtraject zult halen. Een coachsessie heeft een duur van 1 uur. De gesprekken vinden vaak binnen plaats. Echter zijn er ook coaches die aan wandelcoaching doen. Het gesprek vindt dan buiten in de natuur plaats wat simulerend kan werken om helder na te denken.

Werkwijze

Hoe gaat een coach te werk?

In de basis gaat u tijdens uw coachtraject werken aan uw doelstellingen door middel van coachgesprekken, reflectie oefeningen en opdrachten. In overleg is het mogelijkheid om een test af te nemen. Voorbeelden van testen zijn de MBTI persoonlijkheidstest (Myers-Briggs Type Indicator), TMA (Talenten Motivatie Analyse), de LoopbaanScreener en de Drives vragenlijst.

De coaches van GORTcoaching passen coaching aspecten toe van technieken en methodieken zoals Motiverende Gespreksvoering, RET (Rationele Effectiviteits Training), Mindfulness, NLP (Neuro Linguistisch Programmeren), Oplossingsgericht Coachen en MMS coaching (Motivating Management Service). Kies altijd een coach waarvan u het idee hebt dat zijn/haar werkwijze, doelgroep en specialisme het beste bij u past.

BIJ GORTCOACHING

Vergoedingsmogelijkheden

Opties vergoedingsmogelijkheden

Voor zowel organisaties als individuen zijn er verschillende regelingen en budgetten om vergoeding te krijgen voor een coachtraject. We hebben voor u enkele van deze mogelijkheden op een rijtje gezet, afhankelijk van of u coaching zoekt voor uw organisatie, of dat u als particulier of individu een coach zoekt. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een van deze vergoedingsmogelijkheden? Klik hieronder op wat het meest relevant voor uw situatie is.

Wij hanteren de volgende tarieven

Coach gesprekken

voor particulieren
99,-/Per uur
 • Als particulier kunt u gebruik maken van het speciale kortingstarief voor particulieren van 99,- incl. btw. Dit tarief geldt alleen voor particulieren die het traject zelf betalen.
 • U kunt samen met de coach zelf bepalen uit hoeveel gesprekken uw traject bestaat. Een coachtraject duurt gem. 6 tot 10 gesprekken.
 • Gem. wordt er om de 2 tot 3 weken een gesprek gepland. U kunt vaak per direct starten.
 • Heel waardevol dat u investeert in uzelf en u zult het ervaren als een cadeau aan uzelf.
» Soorten coaching

Coach gesprekken

voor zakelijke klanten
139,-/Per uur
 • De coach maakt voor u een passende offerte die aansluit bij uw budget, vraag en coachbehoefte. Voor zakelijke klanten zijn de kosten exclusief btw.
 • Gesprekken tussen u en de coach zijn 100% vertrouwelijk.
 • Onze kwaliteitsmanager helpt gedurende het gehele traject om alles in perfecte banen te leiden voor u en uw werkgever.
 • U kunt samen met de coach zelf bepalen uit hoeveel gesprekken uw traject bestaat. Een coachtraject duurt gem. 6 tot 12 gesprekken.
 • Gem. wordt er om de 2 tot 3 weken een gesprek gepland.
 • U kunt vaak per direct starten.
 • U krijgt na het traject een Personal Development Certificaat voor uw CV & LinkedIn.
» Coaching voor uw medewerker

Ervaringen

Ik vond het zo inspirerend en leuk om dit gedaan te hebben, dat ik zou willen dat ik het eerder gedaan had. ik zie het als investering in mezelf. We zijn allemaal dol op mooie dingen kopen en vakanties boeken onder het mom van ‘jezelf iets gunnen’, maar aan je persoonlijke ontwikkeling werken is misschien nog wel het mooiste dat je jezelf kunt geven.

Willemijn van 2WMN

Een coach helpt je op weg, waar jij de weg niet altijd even helder kan zien of soms niet eens bewust bent van het feit dat er een weg ís.

Zoe van Moderne Hippies

Mijn coach vertelde me, en dat geloof ik persoonlijk ook, dat ik niet een compleet ander mens word van coaching. En dat hoeft ook niet, want ik vind mezelf eigenlijk best leuk. Bovendien heb ik niet altijd last van mijn valkuilen, soms zijn ze zelfs erg handig. Maar soms zit je jezelf in de weg en juist dat is iets waar ik in gecoacht word.

Lindsay Vallen

Het voelt sowieso goed om eens een keer met iemand (anders dan partner) te praten over wie je bent, wat je doet en tegen welke deur je soms aanloopt. Een soort klankbord. …Ook vind ik dat zo’n coachingssessie je uitnodigt tot zelfreflectie en dit is weer motivatie om te kijken waar je grenzen en mogelijkheden liggen zowel op werk- als persoonlijk vlak.

Sanne van La VieSagista

De gesprekken met mijn coach hebben me veel gevoel van vrijheid gegeven, kan meningen goed onderscheiden en kan makkelijker dingen langs me heen laten gaan. Bijzonder eigenlijk dat je dit in een paar coaching gesprekken voor elkaar kunt krijgen.

Jessica van Eat.Run.Love

En ik wil ook vooral het taboe rondom coaching een beetje doorbreken, omdat er vaak nog wel wordt gedacht dat er echt iets mis met je moet zijn, wanneer je aan de coaching gaat. Dat het heel zweverig is, of eng, of raar. Ik ben nog geen expert, maar ik heb wel al gemerkt dat erover praten zoveel muurtjes afbreekt en dat er dan helemaal niets geks meer aan is. Als je de behoefte hebt om ergens hulp bij te krijgen, dan moet je die hulp zoeken.

Teske de Schepper

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen (FAQ)

Klik op de vraag om het antwoord te zien:

1. Hoe vind ik direct de juiste coach?

Allereerst kunt u onder het menu ‘Ik zoek een coach’ de stad of regio uitzoeken waarin u een coach zoekt. Wanneer u een stad heeft uitgekozen, ziet u een overzicht van de bijbehorende coaches. Onder elke coach staat de link ‘Lees hier verder over coach …’. Hier vindt u het profiel van de coach met informatie over de persoonlijke werkwijze, met welke vragen u bij de coach terecht kunt en zijn of haar opleidingen en certificeringen. Met deze informatie kunt u zelf de coach uitzoeken die u het meeste aanspreekt. Daarnaast staat er bij elke coach de link ‘Kijk in de agenda, plan uw route en email’. Wanneer u hier op klikt, vindt u de agenda met de tijden waarop een coach beschikbaar is. Hieronder ziet u een kaartje met alle coachlocaties. Verder vindt u ook een overzicht van alle locaties per coach. Per locatie vindt u hier een foto, het adres en informatie over de parkeergelegenheid. Vindt u het ondanks de informatie op de website lastig om uw keuze voor een coach te maken? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met onze kwaliteitsmanagers Joline en Sander, door te mailen naar joline@gortcoaching.nl / sander@gortcoachling.nl of te bellen naar 088 170 1500.

2. Hoe kan ik de kwaliteit van de coaches beoordelen?

Elke coach die in dienst is van GORTcoaching heeft een uitgebreide psychologische of andere, menswetenschappelijke studie afgerond. Daarnaast is elke coach in het bezit van verschillende certificeringen die de kwaliteit en de vaardigheden van de coach verzekeren. Deze certificeringen zijn enkel uitgegeven na het afronden van meerdere trainingen en cursussen op het gebied van coaching en begeleiding. Als resultaat scoren de GORTcoaches dan ook structureel een 8 of hoger op onze evaluatieformulieren. U kunt de certificeringen en opleidingen van elke coach bekijken door in het menu ‘Over ons’ aan te klikken en bij de coach naar keuze op ‘Lees hier verder over coach …’ te klikken. Uit onderzoek is gebleken dat u zelf ook de kwaliteit van uw traject kan verhogen door er voor te zorgen dat uw coach goed matcht met uw coachvragen. Lees dus altijd goed het coachprofiel door en plan daarna uw gratis oriëntatiegesprek.

3. Op welke locatie krijg ik coaching?

Onder het menu ‘Ik zoek een coach’ vindt u een overzicht van alle coachlocaties. Hier kunt u per stad en per coach alle bijbehorende locaties vinden. Bij elke coach staat de link ‘Kijk in de agenda, plan uw route en email’. Wanneer u hier op klikt, vindt u de agenda met de tijden waarop een coach beschikbaar is. Hieronder ziet u een kaartje met alle coachlocaties. Verder vindt u ook een overzicht van alle locaties per coach. Per locatie vindt u hier een foto, het adres en informatie over de parkeergelegenheid. Aan de hand van deze informatie kunt u nagaan of de locatie op uw persoonlijke wensen aansluit. Wanneer u de voor u perfecte coach hebt gevonden, maar de locaties van deze coach niet aansluiten bij uw persoonlijke wensen, kunt u altijd contact opnemen met de betreffende coach. In sommige gevallen is het mogelijk om ook op andere locaties coaching te krijgen.

4. Mag ik meer dan één gratis oriëntatiegesprek aanvragen?

Ja, dat mag zeker. In een oriëntatiegesprek komen vooral uw persoonlijke doelen en wensen aan bod en maakt u kennis met de coach en zijn of haar werkwijze. Wanneer u een oriëntatiegesprek met een coach hebt gehad en de coach voldeed niet aan uw verwachtingen, dan mag u altijd een nieuw oriëntatiegesprek inplannen met een andere coach van GORTcoaching.

5. Hoeveel tijd investeer ik aan coaching naast de coachsessies?

[toggle title=”» “] Het is afhankelijk van de coach hoeveel tijd u investeert in het traject naast de coachsessies. Het kan zijn dat u wordt gevraagd om thuis een vragenlijst in te vullen of te oefenen met concrete en praktische opdrachten. De opdrachten worden altijd in overleg met u opgegeven, zodat dit perfect aansluit bij uw wensen.

6. Hoe lang duurt een coachgesprek gemiddeld?

Een coachgesprek duurt gemiddeld 1 uur tot 1,5 uur. Dit is afhankelijk van wat u zelf met de coach afstemt. Het is mogelijk om gesprekken van 2 uur of een halve dag in te plannen.

7. Hoe bereik ik mijn coach?

Omdat de coaches vaak in gesprek zijn, is het het best om uw coach een email te sturen. Op die manier kan de coach u het snelst helpen. Elke coach heeft zijn eigen email adres. Stuur uw mail naar ‘naam van de coach’@gortcoaching.nl. Wanneer u bijvoorbeeld contact op wil nemen met Wendy, stuurt u uw mail naar wendy@gortcoaching.nl.

8. Wat als het coachingstraject anders verloopt dan verwacht?

Wanneer het coachtraject niet helemaal verloopt zoals u vooraf had verwacht is het goed om dit te bespreken met uw coach. Uw coach staat altijd open voor uw zorgen, dus schroomt u niet om dit met uw coach te delen. Op deze manier kunt u kenbaar maken waar u tegenaan loopt en kan de coach proberen hierop in te spelen. Als dit niet tot de gewenste resultaat leidt kunt u er altijd voor kiezen om het coachtraject te stoppen. Het is dan mogelijk om met een andere coach een gratis oriëntatiegesprek te plannen. Wanneer er iets ernstigs is voorgevallen, of u niet tevreden bent met de kwaliteit van uw coachtraject, dan kunt u altijd contact opnemen met onze kwaliteitsmanagers Joline of Sander, door te mailen naar joline@gortcoaching.nl / sander@gortcoaching.nl of te bellen naar 088 170 1500.

9. Mag ik stoppen met een coachtraject?

Ja, u kunt er altijd voor kiezen om met het coachtraject te stoppen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat u na vijf coachsessies het gevoel hebt dat u al uw doelen bereikt hebt, terwijl u zes coachsessies had afgesproken. Het is in dit geval goed om dit met uw coach te bespreken. Tijdens een coachtraject staat u altijd vrij om hierin uw eigen keuzes te maken. Wanneer het coachtraject niet helemaal verloopt zoals u vooraf had verwacht kan goed zijn om eerst met uw coach te bespreken waar u tegenaan loopt, zodat de coach hier eventueel op in kan spelen. Wanneer dit niet tot het gewenste resultaat leidt, dan kunt u er altijd voor kiezen om het coachtraject te stoppen. U kunt hierna gewoon opnieuw een gratis oriëntatiegesprek inplannen met een andere coach.

10. Ik ben verhinderd voor mijn coachsessie. Wat moet ik doen?

Wanneer u onverhoopt verhinderd bent, waardoor u niet naar een coachsessie kunt komen, is het handig om uw coach zo snel mogelijk een e-mail te sturen. Op deze manier kunt u ook meteen een nieuwe afspraak inplannen met de coach. In de algemene voorwaarden, op //gortcoaching.nl/algemene-voorwaarden/, kunt u meer informatie vinden over het annuleren van een afspraak.

De Loopbaandokter

EEN PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR UW LOOPBAAN