
Therapeut
Wordt jouw dagelijks leven belemmerd door bijvoorbeeld stress klachten, angst, oplopende emoties of onverklaarbare vermoeidheid? Dan is een traject met een therapeut mogelijk wat voor jou. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende therapievormen om te achterhalen wat jou dwars zit en waarom. Samen met de therapeut ga je in gesprek om jouw klachten te verminderen. Deze klachten kunnen dus zowel mentaal als fysiek zijn.
Therapie helpt bij het aanpakken van de belemmeringen in jouw werk- en privéleven. Wacht niet langer en plan een gesprek in met éém van onze gecertificeerde therapeuten. Het is life-changing!
Kies zelf je therapeut
Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag met het vinden van een geschikte coach – ☏ 088 170 1500
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Het verschil tussen een therapeut, psycholoog en coach
Hoewel alle drie zich bezig houden met gedragsverandering door middel van één-op-één gesprekken zijn er wel degelijk wat verschillen. Vaak is dit afhankelijk van de afgeronde opleiding. Een therapeut is iemand die therapie uitvoert en die hiervoor een opleiding heeft gevolgd. Tijdens de therapiesessies kunnen methodes zoals EMDR of gedragstherapie ingezet worden.
Een psycholoog heeft de (Master) opleiding psychologie afgerond. Bij een klinische achtergrond hebben de psychologen ook kennis over therapie, wat ze ook therapeut maakt.
Een coach houdt zich vooral bezig met het hier en nu, wat is het potentieel van de coachee en hoe kan je dat benutten. Een coach geeft handvatten en nieuwe invalshoeken met betrekking tot jouw coachvraag. Een therapeut zal eerst met de coachee kijken waar die coachvraag vandaan komt. Er ligt dus meer focus op de onderliggende oorzaken.
Voor wie is therapie?
Het algemene beeld is vaak dat jij zware psychische problemen moet hebben om in therapie te gaan, maar niks is minder waar. Je kan in therapie als jij een vraag hebt, die jou last veroorzaakt in het dagelijks leven. Dit kunnen emotionele vraagstukken zijn, zoals rouw, trauma, angst of relatieproblemen. Je kan daarnaast ook in therapie als je fysieke klachten hebt, bijvoorbeeld wanneer je onverklaarbare vermoeidheid ervaart en je futloos voelt.
Met welke vragen kan ik terecht bij een therapeut?
Je kan terecht met deze en andere gerelateerde vragen:
- Ik zit niet helemaal lekker in mijn vel en hier wil ik over praten
- Het lukt me niet om mijn levensstijl gezonder te maken, hoe doe ik dit?
- Hoe ga ik om met rouw?
- Ik voel me steeds zo moe, wat doe ik hier aan?
- Hoe zorg ik ervoor dat ik weer naar openbare plekken durf te gaan?
- Ik heb veel verdriet en ik weet niet wat ik er mee moet?
- Kan ik met iemand over mijn relatieproblemen praten?
- Hoe ga ik om met mijn trauma?

Hoe ziet een traject met een therapeut er uit?
Hoe ziet een traject er uit?
Ieder traject wordt op maat gemaakt. Met jouw therapeut stel je samen een traject op aan de hand van je vragen en behoeften. Kies altijd een therapeut waarvan je het idee hebt dat zijn/haar werkwijze, doelgroep en specialisme het beste bij je past. Per regio hebben wij meerdere therapeuten, waarvan ieder een andere achtergrond heeft. Aan de hand van de profielen kan je een keuze maken voor een therapeut die bij jou past.
Het oriëntatiegesprek
Dit gesprek dient als kennismaking tussen jou en de therapeut.
Jullie zullen samen inventariseren:
- Welke doelen jij wilt behalen en waarom
- Wat je uit het traject wilt halen (wanneer heeft het traject naar jouw idee zijn doelen bereikt? Wat is jouw ideale situatie?)
- Welke aanpak hier het beste bij past
Aan het eind van het gesprek stem je met de therapeut af of het klikt. Als dit zo is, kunt je beginnen aan het traject..
Het traject
Tijdens jouw traject werkt je aan jouw doelstellingen door middel van gesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten. In overleg is het tevens mogelijk om een test af te nemen.
Jij en de therapeut zullen:
- Een passend en realistisch plan van aanpak opstellen en in de praktijk brengen
- Constant reflecteren op jouw eigen doel: bent je op de goede weg?
- Na elke sessie ga je met oefeningen aan de slag. Het slagen van een traject is afhankelijk van jouw eigen motivatie en inzet
De therapeuten van GORTcoaching maken gebruik van technieken en methodieken zoals Motiverende Gespreksvoering, RET (Rationele Effectiviteits Training), Mindfulness, NLP (Neuro Linguistisch Programmeren), en ACT (acceptance en commitment therapie).
Eindevaluatie
In het laatste gesprek zullen jij en de therapeut reflecteren op het traject en het proces. Zijn jouw doelen behaald? Hoe ver ben je en wat wilt je nog aan pakken in de toekomst? Wanneer gewenst kun je een follow-up gesprek inplannen na een bepaalde tijd, om nog een samen te komen en te bespreken hoe het gaat.
Afsluiten met elkaar
Wanneer het een zakelijk traject betreft start en eindig je vaak met een driegesprek. Dit is een gesprek tussen de therapeut, coachee en leidinggevende waarin op transparante wijze overeenstemming over het coachdoel bereikt wordt. Ook kan de situatie zowel vanuit het gezichtspunt van de coachee als dat van de leidinggevende belicht worden.
