Mogelijkheden voor vergoeding
WIJ HELPEN JE
Bij GORT® bieden we unieke vergoedingsmogelijkheden dankzij onze uitgebreide afspraken met o.a. werkgevers. Wil je hiervan profiteren? Lees dan alle opties goed door voor je gratis oriëntatiegesprek. Onze coaches en psychologen helpen je graag met het regelen van de vergoeding! Vragen? Bel 0881701500.
De beste optie: Vergoeding vanuit jouw werkgever
Wist je dat de heel veel bedrijven al klant bij ons zijn (geweest)? Daardoor kan 70% van onze klanten eenvoudig vergoeding regelen via hun werkgever. Veel werkgevers hebben een (jaarlijks) budget voor duurzame inzetbaarheid, persoonlijke ontwikkeling, opleiding of verzuimpreventie. Vaak hoef je alleen maar te informeren. Zo vraag je eenvoudig een vergoeding aan bij jouw werkgever:
- Goed om te weten: de inhoud van jouw traject is altijd vertrouwelijk. Ook als je werkgever betaalt, worden er geen inhoudelijke zaken over jouw traject met je werkgever besproken.
1. Ga de mogelijkheden na bij je HR manager
De afdeling Human Resources (HR)/personeelszaken beschikt vaak over een ontwikkel- of opleidingsbudget wat o.a. besteed kan worden aan coaching. Coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling relatief goedkoop en effectief. Daarom wordt het zeer vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR managers.
Heb jij nog geen budget aangevraagd? Je kan altijd een gratis oriëntatiegesprek plannen met één van onze specialisten. Tijdens dit gesprek staat de coach/psycholoog stil bij je vraag en kan je bespreken hoe de aanvraag bij jouw HR manager er uit kan zien. De coach/psycholoog maakt in overleg met jou tevens een passende offerte voor de HR manager waarin duidelijk het nut en doel van jouw ontwikkeltraject staan vermeld.
2. Ga de mogelijkheden na bij je leidinggevende of de directeur
Soms gaat niet de HR manager over de uitgaven aan persoonlijke ontwikkeling, maar je leidinggevende of de directeur. Ook in dit geval kan je gerust eerst een gratis oriëntatiegesprek plannen met een van onze specialisten. Zij gaan jou helpen met een plan en een offerte voorstel, dat je daarna kunt voorleggen aan de directeur/leidinggevende.
3. CHECK JE CAO
Vakbonden en werkgevers zien steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. Grote kans dat in jouw CAO een ontwikkel- of opleidingsbudget is opgenomen. Dit bedrag is voor jou gereserveerd door je werkgever. Na overleg met je werkgever kan dit bedrag vrij besteed worden aan coaching of loopbaanbegeleiding. Je kunt jouw CAO online vinden of bij de HR manager opvragen. Neem je CAO mee naar je coach/psycholoog om de mogelijkheden verder te bespreken.
Een aantal voorbeelden van coaching in je CAO vind je bij de volgende werkgevers:
- CAO gemeenten, artikel 8.6: De werknemer krijgt op zijn verzoek na elke periode van 36 maanden loopbaanadvies.
- CAO Nederlandse universiteiten: Heeft u een dienstverband van minimaal twee jaar bij de universiteit? Dan kunt u gebruikmaken van loopbaanadvies. De universiteit betaalt de kosten voor dit persoonlijke advies.
- CAO universitair medische centra, artikel 3.5: De medewerker heeft, indien hij dat wenst, eenmaal per vijf jaar recht op een loopbaanadvies dat wordt uitgebracht door een door de werkgever aan te wijzen interne deskundige. Als wordt besloten een externe deskundige in te schakelen gebeurt dit in overleg met de medewerker.
- Loopbaanadvies A+O fonds rijk: als je meer dan 3 jaar onafgebroken bij het Rijk in dienst bent heb je recht op een loopbaanadviestraject t.w.v. €1.500 excl. btw bij een RL-gecertificeerde loopbaancoach. Je kunt dit aanvragen buiten je leidinggevende om. Meer informatie
Overige vergoedingSMOGELIJKHEDEN
1. STAP ONTWIKKELADVIES VOOR opleidingsniveau tot en met mbo-2
Ontwikkeladvies en loopbaancoaching is helemaal kosteloos voor zowel werkenden als werkzoekenden door een overheidssubsidie. Speciaal voor mensen met een opleidingsniveau tot en met mbo-2.
2. ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSVERZEKERING
Mocht je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben en ons coachtraject gebruiken om weer aan de slag te gaan is de kans zeer groot dat je volledige traject vergoed wordt. Om aanspraak te maken op vergoeding kan je het beste direct na het gratis oriëntatiegesprek contact opnemen met je verzekeraar.
3. PROEFCOACHEE WORDEN
Het is tevens mogelijk om je aan te melden als proef coachee voor een van onze deelnemers van de coachopleiding. De coaching die je ontvangt van de student coach is helemaal GRATIS. Wij koppelen jullie aan elkaar en jullie kunnen zelf verder het traject vormgeven. Meld je aan via: coachopleiding@gortcoaching.nl
4. TELL A FRIEND ACTIE
Gaat iemand door jou starten met een opleiding bij ons? Dan krijgen jullie allebei 50,- korting op je volgende factuur.
5. BELASTINGAFTREK VOOR ONDERNEMERS
Kosten voor coaching voor zelfstandige ondernemers zijn aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. Geef tijdens het gratis oriëntatiegesprek aan dat je een zakelijke factuur wilt ontvangen. Wil je graag advies over hoe je kosten kunt aftrekken? Neem contact op met je accountant, boekhouder of belastingadviseur.
6. SOCIAL MEDIA POSTS MAKEN
Fan van het maken van shorts? Maak een leuk filmpjes of schrijf een interessante blog over alles wat je meemaakt in het traject. Wij zijn altijd op zoek naar eerlijke verhalen die andere mensen helpen en een eerlijk beeld geven over onze dienstverlening. Voor schrijvers en filmers is het onder voorwaarden mogelijk om gratis coaching te krijgen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met: arjen@gortcoaching.nl
7. BASIS & AANVULLENDE ZORGVERZEKERING
Gesprekken met coaches en vrijgevestigde psychologen en therapeuten worden helaas niet vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Maar een deel van onze diensten wordt echter wel vergoed vanuit aanvullende zorgverzekeringen. De exacte vergoeding hangt af van waar je verzekerd bent en welke aanvullende polis je hebt. Dat zoek je als volgt uit:
1. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Bekijk dan in je polis wat vergoed wordt op het gebied van psychosociale therapie, psychotherapie of counseling.
2. Ga naar het zoek filter en zoek op professionals met een AGB-code.
3. Heb je iemand gevonden die past bij je vraag? Kijk dan bij welke branchevereniging de professional is aangesloten, bijvoorbeeld de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). Kijk vervolgens in de polisvoorwaarden van je aanvullende zorgverzekering of hiervoor een vergoeding geldt.
4. Plan een gratis oriëntatiegesprek met de professional en bespreek de mogelijkheden.
LET OP: bij deze vergoedingsmogelijkheid betaal je vaak eerst zelf je factuur om deze daarna te kunnen declareren bij je verzekeraar. Heb jij geen financiële middelen en geen werk momenteel? Dan raden we je aan ondersteuning te vinden via je huisarts.
WAAROM werkgeverS VAAK VERGOEDEN
Ontdek waarom werkgevers vaak onze trajecten vergoeden en hoe je dit kunt aanpakken
- Werkgevers hebben baat bij effectieve en gemotiveerde medewerkers die goed in hun vel zitten. Jouw welbevinden is dus belangrijk voor je werkgever en een belangrijk argument om te investeren in coaching.
- Werkgevers vergoeden vaak als je jouw doelen kunt afstemmen op de behoeften van de organisatie. Het is verstandig om te kijken naar de organisatiedoelen en te bedenken hoe jouw persoonlijke ontwikkeling hieraan kan bijdragen. Bijvoorbeeld, als je je vaak onzeker voelt en het moeilijk vindt om anderen aan te spreken op bepaald gedrag, kun je als doel stellen dat je zichtbaarder wilt zijn binnen de organisatie en effectiever wilt communiceren met collega’s.
- Weet je al dat je weg wilt uit je baan vanwege ontevredenheid? En wil je daarom je werkgever niet om vergoeding vragen? Bedenk dat coaching helpt om goede keuzes te maken en de juiste inzichten te verkrijgen. Dit is gunstig voor zowel jou als je werkgever. Coaching kan zorgen voor een soepele overgang en duidelijkheid, wat uiteindelijk tijd en kosten bespaart voor de werkgever. Het versterkt tevens de reputatie van je werkgever als een goede werkgever, verbetert werkrelaties en er is vaak al budget voor, dus maak er gebruik van.
- Voor organisaties zijn de kosten voor ontwikkeling en scholing vaak (deels) aftrekbaar. Wat veel lijkt, valt in werkelijkheid mee voor een bedrijf. Bruto/netto ligt voor bedrijven heel anders dan voor particulieren. Coaching is bedrijfskosten en dus aftrekbaar onder diverse regelingen.
- Vraag eens rond bij collega’s of zij al eens gebruik hebben gemaakt van het opleidings- en/of ontwikkelingsbudget. Je denkt wellicht dat je de enige bent met een dergelijke wens, maar vaak blijkt dat een groot deel van je collega’s al eens een coachtraject doorlopen heeft.
- Benadruk je motivatie. Je kunt dit doen door aan te geven dat het volgen van een ontwikkeltraject je motivatie voor je werk zal vergroten. Gemotiveerde medewerkers zijn niet alleen gelukkiger, maar laten ook de organisatie beter functioneren. Je kunt je motivatie ook laten zien door voor te stellen de coachgesprekken in je eigen tijd te voeren. Zo investeren zowel je werkgever (door te financieren) als jijzelf (door tijd en energie te steken) in jouw ontwikkeling.
- Zie jij coaching als een zwakte of probleem? Door een coachtraject bespreekbaar te maken met je werkgever, laat je zien dat je proactief bezig bent met je ontwikkeling. Je toont verantwoordelijkheid en leiderschap en investeert tijd en energie in je professionele bijdrage aan de organisatie. De kosten voor een organisatie zijn vaak veel hoger bij uitval of ziekte als je nu geen verzoek indient voor een coachtraject. Door aandacht te vragen voor coaching, kun je je manager betrekken bij oplossingen waar jullie beiden baat bij hebben.
- Veel mensen aarzelen om hun werkgever te vragen om een vergoeding, omdat ze denken dat het een persoonlijk vraagstuk is en buiten hun werk valt. Maar wist je dat het voor je werkgever relatief goedkoop is om te betalen? Bovendien kun je ontwikkeldoelen opstellen waar zowel jij als je werkgever van profiteren.
- Toekomstgerichte organisaties weten dat een open coaching cultuur essentieel is. De kosten zijn minimaal vergeleken met de voordelen voor hun medewerkers. Bedrijven investeren graag in coaching vanwege de geweldige return on investment.
- Mensen en organisaties die de voordelen van coaching ervaren, profiteren op vele manieren. Het verbetert interpersoonlijke vaardigheden, stimuleert creatief denken, verbetert conflictmanagement en teamgedrag, en helpt bij het bereiken van persoonlijke loopbaandoelen. Dit maakt bedrijven tot aantrekkelijke werkplekken. Logisch dat bedrijven investeren in coaching.
- Mensen en organisaties zijn voortdurend in beweging. Werk neemt een groot deel van ons leven in beslag en vormt een belangrijk deel van onze identiteit. Daarom heeft coaching tijdens de werkdag het meeste effect. Het is dan ook logisch dat coaching zakelijk vergoed wordt.
- Coaching wordt vaak ingezet om een probleem op te lossen, maar het is beter om te focussen op het versterken van kwaliteiten en mogelijkheden. Dit is gunstig voor zowel de werknemer als de werkgever. Veel werkgevers hebben budgetten voor persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Dit is goed werkgeverschap. Het is zonde om hier als werknemer geen gebruik van te maken door schuld of schaamte
- “Veel coachees ervaren hetzelfde als jij: dat het een persoonlijk vraagstuk is buiten het werk om. Maar voor jouw werkgever is het vaak goedkoper om te betalen dan voor jou. Samen kunnen we ontwikkeldoelen opstellen die je met je werkgever wilt delen. Niets wordt gedeeld zonder jouw toestemming.”
- De werkgever profiteert altijd (indirect) van een coachingstraject. Dit kan op twee manieren: 1) Na de coaching is de medewerker meer bevlogen en levert beter werk. 2) De coaching bevestigt dat de medewerker niet op de juiste plek zit, waardoor de werkgever iemand kan vinden die beter past en effectiever werkt. Dit levert uiteindelijk meer op.
- Ben je bang dat je buitenspel wordt gezet als de werkgever niet tevreden is met je functie of functioneren? In een coachingstraject richten we ons juist op optimaal functioneren, het duurzaam slechten van valkuilen en het effectiever voeren van gesprekken met leidinggevenden en collega’s. Dit helpt zowel jou als je werkgever. Alle partijen hebben baat bij een coachtraject.
- Begrijp het “olievlekprincipe”: als één teamlid nieuw, effectiever gedrag vertoont (zoals taakgerichter werken en helderder communiceren), profiteert het hele team. Collega’s nemen dit gedrag vaak over.
Sneller starten met je ontwikkeltraject
Vergoeding bij je werkgever regel je door een offerte goed te laten keuren, na goedkeuring start jouw traject. Om snel een offerte voor je werkgever te kunnen opstellen, kun je alvast de volgende stappen nemen:
- Gesprek met je werkgever: Vraag je werkgever of er een budget beschikbaar is voor persoonlijke ontwikkeling en wat dit budget is. Zo heb je direct duidelijkheid over je beschikbare middelen en kan de coach/psycholoog snel een offerte opstellen.
- Doelen formuleren: Formuleer je doelen voor de offerte op een manier dat je werkgever daar ook baat bij heeft!
- Benodigde gegevens: Zorg dat je de volgende gegevens bij de hand hebt:
- KVK-nummer en/of bedrijfsgegevens (KvK heeft voorkeur)
- Facturatiegegevens bijv. Kostenplaats, PO-nummer of referentie factuur
- Contactgegevens beslisser offerte
- Contactgegevens HR/ P&O of L&D
- Beschikbaar budget
Kan je geen keuze maken tussen de verschillende vergoedingsmogelijkheden. Geen probleem! Onze coaches helpen je graag verder tijdens het gratis oriëntatiegesprek!