Het opzetten van je eigen onderneming is een boeiende uitdaging. Maar misschien kan of wil je (nog) niet fulltime storten op je eigen bedrijf, bijvoorbeeld door je huidige baan, de zorg voor je kinderen of je studie. Of je twijfelt nog of fulltime ondernemen bij jou past. Laten we de diverse situaties nader bekijken en bespreken waar je op kunt letten.
Ondernemen naast je vaste baan
Het is ten eerste mogelijk om naast je reguliere baan te ondernemen. Dit heeft als voordeel dat je minder financiële risico’s loopt, aangezien je altijd kunt terugvallen op het vaste inkomen van je baan in loondienst. Bovendien biedt dit je de kans om te ontdekken of ondernemen bij je past. Je kunt later alsnog beslissen om meer tijd aan je onderneming te besteden of zelfs fulltime te gaan ondernemen. Maar je kunt ook weer helemaal terug switchen naar je baan in loondienst als je merkt dat ondernemen toch niet bij je past.
Het is echt van belang om goed te plannen, omdat het indelen van je tijd een uitdaging kan zijn. Je dient een balans te vinden tussen je werk voor jezelf en je werk voor je werkgever. Het is zeker verstandig om dit met je werkgever te bespreken, zodat je werkgever als eerste van jou hoort dat je er iets anders naast gaat doen. Mogelijk staan er in je arbeidsovereenkomst zaken als een verbod op nevenwerkzaamheden of een concurrentiebeding. Het beste is om het gewoon te bespreken met je werkgever. Als de werkzaamheden elkaar niet in de weg zitten hebben de meeste werkgevers hier niets op tegen.
Ondernemen naast je studie
Het kan zijn dat je tijdens je studie al een veelbelovend idee hebt voor een eigen onderneming en niet kunt wachten om te beginnen. Of je beschikt over een bepaalde skill waarvoor opdrachtgevers je graag inhuren als ZZP’er. Ondernemerschap naast je studie heeft veel voordelen, omdat je als student best flexibel bent met het inplannen van je tijd en je als student meestal nog niet zoveel (financiële) verplichtingen hebt als iemand met een baan, kinderen en een huis. Misschien is het starten van een onderneming tijdens je studie wel het ideale moment. Wat betreft studiefinanciering hoef je je ook geen zorgen te maken, aangezien studenten sinds 2020 onbeperkt mogen bijverdienen. Zie voor meer informatie de website van DUO en de Belastingdienst.
Ondernemen als ouder
Als zelfstandig ondernemer geniet je van de voordelen van flexibel werken, wat bijzonder aantrekkelijk is als je ouder bent. Je kunt je eigen werktijden indelen en beschikbaar zijn voor je kinderen wanneer dat nodig is. Hierdoor behoud je de controle over je zakelijke leven en je gezinsleven. Bovendien kan parttime ondernemen extra inkomsten genereren. Als je thuis onderneemt heb je natuurlijk ook het voordeel dat je bedrijf en je gezin dichtbij zijn.
Maar ondernemen als ouder brengt natuurlijk ook uitdagingen met zich mee. Kinderen vragen ook een hoop flexibiliteit van je en er gebeurt nog wel eens iets onverwachts in een gezin. Vergeet dus zeker je eigen welzijn niet.
Fiscale voordelen voor (parttime) ondernemers
Er zijn allerlei fiscale voordelen voor ondernemers. Sommigen daarvan zijn aan voorwaarden verbonden zoals de zelfstandigenaftrek. Deze is geldig als je minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteedt, wat neerkomt op gemiddeld bijna 24 uur per week. Alle uren die je aan je onderneming besteedt vallen hieronder, dus ook onderzoek, acquisitie, marketing, netwerken en administratie. Het is aan jou om dit aan te tonen bij controle. Er zijn wel plannen om de startersaftrek af te bouwen, dus dit voordeel wordt waarschijnlijk wel steeds beperkter.
Daarnaast kun je als ondernemer je je kosten aftrekken van je opbrengsten. Dit voordeel geldt natuurlijk altijd, hoe groot je onderneming ook is. Ook als je geen winst maakt of zelfs nog maar nauwelijks omzet, kun je deze kosten aftrekken. Dat kan handig zijn als je al kosten moet maken voor het opzetten van je onderneming. Lees hier meer over in het artikel fiscale voordelen voor ondernemers (link naar artikel fiscale voordelen voor ondernemers).