Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Belemmerende gedachten
Als je lang op eenzelfde plek werkt, loop je soms tegen vaste perspectieven aan of krijg je last van belemmerende gedachten en emoties. Zo kan je het werk als een dagelijkse sleur gaan aanvoelen of wordt je gedrag improductief. Als gevolg zou je jezelf kunnen afvragen of je nog wel tevreden bent met je huidige baan. Tijdens loopbaanbegeleiding kan je samen met de coach jouw denkwijzen een nieuwe draai geven, zodat je je werk weer vanuit een positieve kant kan belichten.

Opstellen van een doel
Om je denkwijze te veranderen, moet je voor jezelf een doel stellen wat je uiteindelijk wilt bereiken. Dit doel zal je aan de hand van sub-doelen langzaam bereiken. Ook hier moet je dus over nadenken: hoe wil je jouw doel bereiken? Tevens kan je nadenken over de relevantie, als je namelijk merkt dat iets relevant voor je is, zal je meer gemotiveerd zijn om hieraan/naar toe te werken.

Ook is het van belang zelf openstaat  voor verandering. Om ervoor te zorgen dat er geen weerstand ontstaat, zal de coach ervoor zorgen dat je je bij haar op je gemak voelt. De relatie tussen jullie moet helemaal vertrouwd aanvoelen, zodat je alles kan vertellen wat je dwarszit. Hier kan je vervolgens samen oplossingen voor bedenken.

Gedachten onderzoeken
Als je hebt vastgesteld wat je doel is, begint de eerste echte stap met het veranderen van je vaste gedachtepatroon. Hierbij zal de coach je leren dat er niet een vaste manier is om naar dingen te kijken. De gedachten die jij als negatief ervaart, worden besproken. Wat je denkt, bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. En jouw gevoel geeft richting aan jouw gedrag. Dus op het moment dat jij angst in je werk ervaart, zal je je ook angstiger gedragen.

Echter jouw gedachten zijn subjectief. Dit betekent dat het niet altijd realistisch hoeft te zijn. Tijdens de loopbaanbegeleiding worden er daarom vragen behandeld als: Kloppen mijn gedachten? Zijn ze op feiten gebaseerd? Is het wel écht zo? Zijn er ook andere verklaringen? Aan de hand van deze vragen kan je rationeler over je gedachten gaan nadenken en leren hoe je jouw oude gedachten kan loslaten. Vervolgens zal je je ook positiever voelen ten opzichte van je werk en hierdoor zal je gedrag ook verbeteren.

Wil jij aan de slag met een loopbaancoach? Plan dan nu een gratis en vrijblijvend orientatiegesprek in!


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden