De Big Five is een persoonlijkheidsmodel gebaseerd op vijf persoonlijkheidsaspecten. Het is een model wat veel wordt gebruikt bij personeelskeuze en studiekeuze. Het kan een handige manier zijn om te bepalen hoe u persoonlijkheid is en wat er qua baan of studie het best bij u past. De persoonlijkheidstest is een makkelijke en snelle manier om een beeld te krijgen van je eigen persoonlijkheid of die van iemand anders.
Het model bestaat – zoals u misschien al verwacht – uit vijf factoren:

– Extraversie, hoe gaat u met anderen om?
– Altruïsme (vriendelijkheid), hoe past u zich aan anderen aan?
– Openstaan, hoe doet u nieuwe ervaringen op?
– Consciëntieusheid (ordelijkheid), hoe gewetensvol bent u?
– Neuroticisme, hoe stabiel bent u?

Belangrijk om te weten is dat de scores normaal verdeeld zijn. Dat betekent dat u volgens de test niet of introvert of extravert bent, u kunt ook er tussenin zijn.

Persoonlijkheid bepaald voor een groot deel hoe tevreden iemand over zijn werk is en hoe goed iemand functioneert. Uit onderzoek is gebleken dat de karaktereigenschappen extraversie/introversie en zorgzaamheid een grote rol spelen in de voorspelbaarheid of iemand goed zal functioneren in werk. Daarom wordt er ook bij sollicitatiegesprekken vaak gebruik gemaakt van de Big Five. Want niet iedere persoonlijkheid past in elke bedrijfscultuur. Zo kunt u zich misschien wel voorstellen dat extraverte mensen graag veel contact hebben met hun collega’s en zij zich ook sneller op hun plek voelen in een kleinere, persoonlijke organisatie. Terwijl introverte mensen waarschijnlijk beter functioneren in een grotere organisatie, waar persoonlijk contact een minder grote rol speelt.

Bent u nou benieuwd naar wat u scoort op de Big Five test? Maak gratis en snel de Big Five test.
Heeft u daarna vragen over de uitkomst? Of wilt u meer inzicht krijgen in uw gedrag? Schrijf u dan nu in voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek bij een van onze coaches!


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden