Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

De drie-voorkeuren
Hoe je handelt kan in grofweg drie voorkeuren worden uitgedrukt. Je bent een denker, voeler of doener. Elke voorkeur heeft een eigen kracht en zwakte. De zwaktes komen vooral naar boven als de drie voorkeuren los staan van elkaar en volledig gescheiden zijn. Dit houdt in dat iemand volledig denkt, voelt of doet, zonder één van de andere voorkeuren te ervaren.

Denker
De denker vindt het heerlijk veel informatie tot zich te nemen, verder is de denker zorgvuldig en kan zich schriftelijk goed uitdrukken. Denken wordt echter een zwakte wanneer alleen nog wordt gedacht, zonder te voelen en te doen. Zo kun je eindeloos denken over je loopbaan. Welke opties zijn er allemaal? Waarna deze vraag keer op keer word herhaald. Er wordt dus vooral gehandeld vanuit het hoofd. Met alleen denken kom je dus geen stap dichter bij die droombaan.

Voeler
De kracht van de voeler is goed luisteren, inlevingsvermogen hebben en vaak het gevoel hebben dat antwoorden klaar staan die op dat moment nodig zijn. Net als de denker is de voeler zwak wanneer wordt gehandeld zonder te denken en te doen. De valkuil van de voeler is om net zolang af te wachten totdat het gevoel aangeeft wat goed of slecht is. Door in het gevoel te blijven hangen kom je geen stap verder.

Doener
Zoals de naam al aangeeft ligt de kracht van de doener in het doen. De doener is een bezigheidsmens. De doener onderneemt actie en is altijd druk bezig. Dit kan tevens een valkuil zijn. Zo staat hij er niet bij stil om bijvoorbeeld over zijn loopbaan na te denken of er iets bij te voelen. Dit leidt er toe dat hij zichzelf voorbij kan lopen. Toch zijn de valkuilen van de doener het minst erg en schopt hij het het verst. Dit komt doordat stappen worden gezet en zo meters worden gemaakt. Toch kan het zijn dat een doener zichzelf na een aantal jaren tegenkomt en zich afvraagt of wel de goede keuzes zijn genomen. Het denken en het voelen sluipt er opeens in en misschien had de doener beter eerder naar zijn gevoel moeten luisteren en wat beter na moeten denken.

Ben jij een denker, een voeler of een doener?
Kies per vraag het antwoord dat voor jou het meest van toepassing is, A, B of C?

1.       Als ik voor een nieuwe uitdaging sta, dan:
A.      Stort ik me hier volledig op.
B.      Doe ik wat mijn gevoel me ingeeft.
C.      Ga ik eerst na wat de mogelijke valkuilen en consequenties zijn.

2.       Wanneer ik een keuze moet maken, dan:
A.      Overweeg ik alle voor- en nadelen voordat ik daadwerkelijk mijn keuze maak.
B.      Volg ik het liefst mijn hart.
C.      Denk ik hier niet te lang over na en kies ik gewoon. Ik zie later wel waar het schip strandt.

3.       Wanneer ik mijn cv wil schrijven op updaten, dan:
A.      Open ik het document van mijn cv en ga ik aan de slag.
B.      Speur ik eerst het internet af met tips en voorbeelden.
C.      Wacht ik het juiste moment af om in goede gemoedstoestand aan de slag te gaan.

Antwoorden
Vraag 1: A=3 punten, B=2 punten en C=1 punt
Vraag 2: A=1 punt, B=2 punten en C=3 punten
Vraag 3: A=3 punten, B=1 punt en C=2 punten

Uitslag
3-4 punten: Denker!
5-7 punten: Voeler!
8-9 punten: Doener!

Kortom 100% denken, voelen of doen is niet de juiste insteek om iets te bereiken in je leven. Het is prima om eerst goed na te denken. Het moeilijke is echter om daar uit te komen en verder te gaan. Met blijven denken of voelen kom je niet verder, de truc is om deze te koppelen met doen. Ben je heel erg aan het twijfelen over bijvoorbeeld je loopbaan, dan is de enige manier om er achter te komen wat je echt wilt door te handelen. Alleen door te doen en het ondervinden, weet je wat je wel of niet wilt.

Wil jij geholpen worden om meer te doen naast het voelen en denken om zo je loopbaan een positieve twist te geven en je zo beter te gaan voelen? Onze coaches kunnen je hierbij helpen.

» Kijk direct in de agenda en vraag een gratis oriëntatie gesprek aan.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden