Auteur: door Berrit de Lange
Terwijl werkend Nederland de afgelopen weken massaal vakantie vierde, vielen de financiële markten ten prooi aan hevig noodweer.
De eurocrisis en de kwakkelende beurzen zullen niet hét gespreksonderwerp zijn bij het koffieapparaat, maar door alle onrust is de grondhouding van werknemers toch wat negatiever, zegt Arne Barends, directeur van Effectory, bureau voor medewerkersonderzoek. “We gingen op vakantie met het idee dat het economisch allemaal weer begon aan te trekken en nu gaat het wéér mis. De vorige crisis ligt nog zeer vers in het geheugen en we zien de bui alweer hangen. Vooral het gevoel dat ons iets overkomt waar we zelf geen invloed op hebben, leidt tot onzekerheid”, aldus Barends.
Gedemotiveerd
Uit onderzoek dat Effectory deed naar de gevolgen van de vorige crisis bleek dat werknemers in slechte economische tijden minder snel van baan veranderen, ook als ze graag weg willen. Daardoor raken ze sneller gedemotiveerd en kan de sfeer onder collega’s flink verslechteren.
“Economische tegenslag kan een bedrijf daardoor extra schade berokkenen”, zegt Barends. “De vorige crisis heeft aangetoond dat het voor leidinggevenden zaak is werknemers goed te informeren en hen te laten meedenken over mogelijke oplossingen.”
Onzekerheid
De heftige crisis in 2008 en 2009 heeft er bij veel bedrijven flink ingehakt. “Vooral voor die organisaties kan de economische onrust die nu ontstaat gevolgen hebben”, zegt organisatieadviseur Carlos Estarippa.
“Mensen die bij vorige reorganisaties hun baan konden behouden, zullen zich afvragen of zij wellicht de volgende zijn die nu toch weg moet. Onzekerheid tast onbewust het zelfvertrouwen aan en dat maakt mensen kwetsbaar.”
Wij-zij
Typerend voor die houding is het ‘wij-zij-denken’, zegt Estarippa. “‘Zij’ in Brussel kunnen geen oplossing bedenken voor de schuldencrisis, ‘zij’ in de directiekamer praten over kostenbesparingen. Het besef afhankelijk te zijn van anderen, versterkt angst en onzekerheid.”
De mate waarin een werknemer zich laat beïnvloeden, hangt uiteraard af van zijn mentale weerbaarheid, zegt arbeidspsycholoog Tosca Gort. Economische tegenwind beïnvloedt werknemers volgens haar in hun carrièrekeuzes. “Mensen gaan op zoek naar veiligheid. Ze blijven op hun plaats zitten, want dat hogere salaris bij die andere werkgever is ineens niet meer zo belangrijk.”
Plan een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een van onze coaches »
Meer weten over GORT? Lees dan hier over ons.