Faalangst coaching
Wanneer je moet presteren is het heel gewoon dat je spanning ervaart. Spanning voor een presentatie, spanning voor een belangrijke sportwedstrijd, spanning voor een examen; we herkennen het gevoel allemaal. Een gezonde dosis spanning helpt je bij presteren – het zorgt ervoor dat je je goed voorbereid en het maakt je scherp. Maar mensen met faalangst ervaren te veel spanning wanneer ze moeten presteren. Herken je dit? Dan is faalangst coaching misschien wat voor jou.
Doorbreken van de vicieuze cirkel
Samen met jouw faalangst coach pak je het probleem bij de kern aan. Je gaat aan de slag met het verbeteren van je zelfbeeld en het maken van kleine doelen en behalen van successen waardoor je weer positieve ervaringen op kunt doen. Zo groeit het zelfvertrouwen en leert het het brein om te gaan met spanningen en die op een positieve manier in te zetten. Door de persoonlijke en innovatieve aanpak van GORTcoaching bieden wij je hulp om jouw kwaliteiten weer volop te benutten, de belangrijke zaken in het leven weer aan te kunnen gaan en te kunnen genieten.
Kies hier zelf je faalangst coach
Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag met het vinden van een geschikte coach – ☏ 088 170 1500
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Veelgestelde vragen
Wat is faalangst?
Faalangst is de angst niet te kunnen voldoen aan de eisen die aan je worden gesteld. Je bent bang om af te gaan voor anderen en bang om fouten te maken. Faalangst heeft altijd te maken met de indruk die je maakt op anderen. Je wil aan de standaard voldoen. De spanning die je ervaart door je faalangst leidt je af wanneer je moet presteren. Je krijgt een black out bij je presentatie of examen, je voelt je afgeleid en sloom in je sport. Begeleiding van een coach kan je helpen van je faalangst af te komen. Een coach leert je bijvoorbeeld hoe je moet ontspannen voor een belangrijk moment en leert je anders te kijken naar het maken van fouten.
Het vervelende gevolg van de vicieuze cirkel waarin je terecht komt bij faalangst is dat de problemen steeds erger worden en de negatieve gedachten die u over uzelf heeft continu bevestigd worden.
Welke soorten faalangst zijn er?
We kunnen faalangst onderverdelen in 3 categorieën:
- Motorische faalangst; de angst om te falen bij sportieve prestatie
- Cognitieve faalangst; de angst om te falen bij bijvoorbeeld huiswerk of examens
- Sociale faalangst; de angst om te falen bij spreken in het openbaar of in groepen
Bij negatieve faalangst spelen vaak alle 3 de soorten faalangst een rol. Wat vaak bij mensen met faalangst voorkomst is transpireren, uitstelgedrag, dwingende negatieve gedachten, tobben, trillende handen, slaaploosheid, en hartkloppingen. Dit kan ook invloed hebben op het functioneren op de werkvloer, in sociale relaties en kan leiden tot sociaal isolement en een lagere kwaliteit van leven.