Mo Gawdat
Mo Gawdat, ingenieur, leidinggevende en zakenman. Hij is gezond, rijk en succesvol. Maar na een donkere periode in zijn leven waarin hij zijn geliefde zoon Ali (21 jaar) verloor door een medische fout, voelde hij zich diepongelukkig. Hij startte zijn zoektocht naar geluk. Deze zoektocht heeft geleid tot het schrijven van zijn boek ‘De logica van geluk’ waarin hij zijn ‘geluksformule’ deelt. Hij ziet het als zijn persoonlijke missie om één biljoen mensen ‘happy’ te maken en zet met zijn stichting “one biljoen happy” initiatieven op om dit waar te maken.
Verwachtingen
Je bent op weg naar je werk en doet hier altijd ongeveer 15 minuten over. De ene keer heb je ontzettende haast om op tijd te komen, terwijl je de andere keer vrolijk meezingend van de tocht kan genieten. Beide keren doe je er 15 minuten over en bereik je hetzelfde resultaat. Hoe komt het dan toch dat je je de ene dag gestresst voelt en de dag erop er juist van kan genieten? Dit heeft te maken met de manier waarop je tegen de situatie aankijkt, je verwachtingen. Geluk komt door je verwachtingen en niet door je daden. Met dit artikel willen we de inzichten van Mo Gawdat delen die ook jou kunnen helpen met het creëren van meer geluksmomenten.
Korte pijnstillers
Het voorbeeld van de dagelijkse tocht naar werk, je gehaast voelen, stress ervaren en vele andere herkenbare situaties in het boek ‘De logica van geluk’, zetten je ontzettend aan het denken. En ondertussen zijn we ook nog op zoek naar geluk… Maar waar vind je dit eigenlijk? Ben je gelukkig als je succesvol bent? Of als je veel vrienden hebt? Mo Gawdat stelt als een van de redenen dat we geluk soms niet vinden, omdat we het zoeken in allerlei substituten als entertainment en shoppen. We gebruiken korte pijnstillers om ons op korte termijn gelukkig te voelen. Denk maar eens aan het aantal likes op een social media post of de behoefte aan regelmatig korte vakanties boeken. Voor een korte tijd is dit prettig maar zodra de post geen of weinig likes krijgt of de vakantie weer afgelopen is zit je nog steeds met het onprettige gevoel.
Geluk is een keuze, aldus Mo Gawdat
Na veel onderzoek komt Mo Gawdat in ‘De logica van geluk’ tot de conclusie dat veel wat we van geluk denken te weten, niet klopt. Als ingenieur komt hij daarom met de ‘geluksformule’, welke hij met levendige voorbeelden en diepgaande persoonlijke ervaringen toelicht. Hij stelt dat je je gelukkig voelt als het leven zich gedraagt zoals jij het wilt. Maar het tegenovergestelde is ook waar: je bent ongelukkig als jouw werkelijkheid niet overeenkomt met jouw wensen en verwachtingen. Eigenlijk zou je de formule dus kunnen zien als een weegschaal: Geluk is jouw perceptie van gebeurtenissen min jouw verwachtingen. Kortom: het gaat er dus niet om wat er gebeurt, maar wat je ervan maakt.
Hoe kan jij de geluksformule toepassen?
De formule lijkt geen hogere wiskunde, het toepassen van de formule in de praktijk kan nog knap lastig zijn. Test het maar eens bij jezelf. Als je je een moment indenkt waarop je echt geluk ervaarde. Welk moment was dit dan? En waarom was je dan gelukkig? Dit kan gewoon een alledaagse koffiedate zijn met een vriend of vriendin. Volgens Mo Gawdat is het niet de gebeurtenis zelf, maar de gedachte aan de gebeurtenis die je zo gelukkig (of ongelukkig maakt). De gedachte aan een fijn moment met een vriend of vriendin geeft je warme gedachtes en een fijn gevoel, waardoor jij je gelukkig voelt. Klopt dat bij jou ook?
Wanneer je bovenstaande voorbeelden herkent of benieuwd bent naar meer inzichten over geluk raden wij je aan het boek “De logica van geluk” te lezen en je eigen formule verder op te lossen. Kun je wat hulp gebruiken bij het leiden van een gelukkiger leven, kan een coach je ook helpen om waardevolle aanvullende inzichten te bezorgen. Kies een coach die bij je past en plan een gratis orientatiegesprek in.
Door Melissa van der Zwan