Elke dag nieuwe mogelijkheden
Dagelijks barst de media van nieuwe mogelijkheden, trends en technologie. Van de huidige professional in verschillende sectoren zoals marketing, onderwijs en logistiek, wordt verwacht dat hij op de hoogte is van alle ontwikkelingen en weet wat hij daarmee moet doen. Al deze nieuwe mogelijkheden en opties zorgen voor een steeds vaker voorkomend fenomeen: keuzestress.Volgens Trouw (23 december 2005) worden mensen zelfs “hondsdol” omdat ze “almaar moeten kiezen”.

Keuze maakt soms angstig
Omdat u niet weet wat u moet kiezen en door de angst om het verkeerde te kiezen kan er snel stress ontstaan. U gaat twijfelen aan uw eigen competenties door alle nieuwe technologieën op de markt en alle andere werkgebieden waarin u ook zou kunnen werken.

Keuzestress niet alleen voor jongeren
De notie bestaat dat keuzestress vooral heerst onder jongeren maar onderzoek wijst uit dat het aantal volwassenen dat professionele hulp nodig heeft door aanleiding van deze vorm van stress sinds 2009 jaarlijks met 5% stijgt. Ook is er een verschil in het soort keuzestress die deze verschillende leeftijdsgroepen ervaren. Jongeren ervaren meer stress op het gebied van alle verschillende opties wat betreft studie en de arbeidsmarkt. Young professionals ervaren vooral stress door alle mogelijkheden op het gebied van media en technologie. Zoals eerder benoemd, wordt ook van deze young professionals verwacht dat ze weten hoe ze deze media en technologie zo ideaal mogelijk voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken.

Kan coaching helpen bij keuzestress?
Sommige coaches zijn gespecialiseerd in het leren omgaan met dit aspect van de veranderende samenleving. En er zijn coaches die zijn gespecialiseerd in de identiteitscrisis die kan ontstaan bij de overweldigende hoeveelheid keuzes. Coaching kan u deze professionele hulp bieden als u het overzicht hebt verloren door deze overweldigende hoeveelheid aan keuzes. Deze professionele steun kan verschillende vormen aannemen. Door middel van persoonlijke gesprekken gaat een coach met u aan de slag om uw prioriteiten in kaart te brengen. Daarbij ondersteunt coach u in deze gesprekken met het terugwinnen van het overzicht over uw capaciteiten en talenten. Het is namelijk heel makkelijk om het overzicht kwijt te raken over waar u echt gelukkig van wordt, als er zoveel mogelijk is, voor zowel studenten als mensen die al verder zijn in hun loopbaan. Een steuntje in de rug vragen van een coach om het juiste pad terug te vinden kan hierbij erg motiverend en inspirerend werken.

Herkent u zich in de schets van dit probleem? Neem dan contact op met stress coach of plan een gratis oriëntatiegesprek met een coach die gespecialiseerd is in keuzestress.

Effie van Betten


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden