Een uitstekend functionerend team kan het verschil maken tussen succes en falen. Als leidinggevende is het jouw taak om het team optimaal te laten presteren. Maar het bereiken van dat niveau van synergie en productiviteit kan een uitdaging zijn. Hier komt het teamcoaching model van Peter Hawkins, het 5C-model, in beeld (Waarom Team Coaching? – 5 Disciplines Van Productievere Teams, 2022). Laten we deze fascinerende aanpak eens nader bekijken.
Het 5C-model
Het 5C-model is een robuust, veelzijdig raamwerk dat bestaat uit vijf kerncomponenten: Commissioning, Clarifying, Co-creating, Connecting en Core learning. Deze vijf C’s vormen samen een solide basis voor het opbouwen en onderhouden van high-performing teams.
Commissioning
Elk succesvol team begint met een sterke basis, en dat is precies waar de eerste ‘C’, Commisioning, over gaat. Het gaat hier om het definiëren van het gezamenlijke doel of de missie van het team, het ‘waarom’ achter de inspanningen van het team. Wanneer ieder teamlid de doelen begrijpt en onderschrijft, ontstaat er een krachtige eenheid en doelgerichtheid die de basis vormen voor succes.
Clarifying
Met de tweede ‘C’, Verduidelijken, worden de rollen en verantwoordelijkheden binnen het team gedefinieerd. Het is cruciaal dat iedereen zijn of haar plek binnen het team begrijpt en weet wat er van hen verwacht wordt. Dit schept duidelijkheid, vermindert de kans op misverstanden en conflicten, en stelt elk teamlid in staat om optimaal te presteren.
Co-creating
De derde ‘C’, Co-creëren, benadrukt het belang van samenwerking binnen het team. Hierbij gaat het om het samen genereren van ideeën, het oplossen van problemen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Door gezamenlijk te creëren, kan een team zijn collectieve kracht benutten en prestaties bereiken die verder gaan dan wat individuele leden alleen zouden kunnen.
Connecting
De vierde ‘C’, Connecting, is de levensader van elk team. Open, eerlijke en effectieve communicatie zorgt ervoor dat alle teamleden op één lijn zitten en werken aan hetzelfde doel. Het zorgt voor transparantie, minimaliseert misverstanden en stelt het team in staat om eventuele obstakels of problemen proactief aan te pakken.
Core learning
De vijfde en laatste ‘C’, Kernleren, staat voor het streven naar continue verbetering en leren. High-performing teams zijn nooit statisch; ze zijn altijd op zoek naar manieren om hun prestaties te evalueren, van ervaringen te leren en zich verder te ontwikkelen. Dit betekent dat ze zich voortdurend aanpassen, nieuwe strategieën uitproberen en hun processen verfijnen om nog beter te worden.
Het 5C-model in actie
Nu we de kerncomponenten van het 5C-model hebben besproken, is het belangrijk om te onderzoeken hoe ze in de praktijk kunnen worden gebracht. Het begint allemaal met het vaststellen van de commissie of het doel van het team. Dit moet een gezamenlijke inspanning zijn, waarbij elk teamlid input levert en zich committeert aan de gestelde doelen. Vervolgens gaat het team over tot het verduidelijken van rollen en verantwoordelijkheden. Dit zorgt ervoor dat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht en hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel. Met deze basis kan het team beginnen met co-creëren. Dit betekent dat teamleden samenwerken aan projecten, ideeën uitwisselen en elkaar uitdagen om te innoveren en problemen op te lossen.
Door dit hele proces heen is communicatie essentieel. Het team moet open en eerlijk met elkaar communiceren om misverstanden te voorkomen, conflicten op te lossen en ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde golflengte zit. Ten slotte moet het team zich inzetten voor kernleren. Dit betekent dat ze voortdurend hun prestaties evalueren, feedback geven en ontvangen, en actief zoeken naar manieren om te groeien en zich te ontwikkelen.
Bronnen:
Waarom team coaching? – 5 disciplines van productievere teams. (2022, May 11). Coaching the Shift. Retrieved May 18, 2023, from https://www.coachingtheshift.com/nl/waarom-team-coaching-model