Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

In deze columns kan je een kijkje in het leven van de coaches van GORTcoaching nemen. De coaches zijn een heel belangrijk onderdeel van het GORTcoaching team en daarom willen we ze graag aan je voorstellen. Vandaag leer je coach Yoke een beetje beter kennen.

Even kennismaken met Yoke

“De beste manier om de toekomst te voorspellen, is om deze zelf te creëren ”

Mijn naam is Yoke. Ik heb eigenlijk twee soorten werk. Naast mijn werk als coach bij GORTcoaching werk ik als psycholoog in een jeugdinrichting waar ik jongeren help bij hun onderwijsloopbaan en hun belemmeringen daarbij. Ook coach ik de docenten die deze jongeren les geven. Je kunt je voorstellen dat het een hele klus kan zijn om een groep jongeren met verschillende gedragsstoornissen iets bij te brengen op een ordelijke manier. Ik ben dus individueel bezig met jongeren, maar ook met groepsdynamiek en teambuilding.
Daarnaast ben ik natuurlijk coach bij GORTcoaching. Een mooie manier om met volwassenen te werken die een vraag hebben over zichzelf en daar ondersteuning bij zoeken. Ik ben opgeleid als Onderwijspsycholoog en Arbeids- en Organisatie psycholoog en momenteel bezig met de afronding van mijn opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog (GZ psycholoog). Veel vragen die ik in coaching tegen kom, gaan inderdaad over loopbaan of carrière, maar ook vaak over persoonlijke effectiviteit en het zoeken van balans tussen werk en privé. Ik probeer luchtig en praktisch aan de slag te gaan. Tussendoor gebruik ik regelmatig technieken uit de cognitieve gedragstherapie. Dit is een zeer effectieve behandelmethode die voor veel praktische vraagstukken uitstekend toepasbaar is.

Ik vind het heerlijk om samen met mensen te kijken naar mogelijkheden en oplossingen te bedenken voor dingen die lastig zijn. Uitgaan van iets wat wel kan en langzaam werken aan dingen die moeilijk zijn. Het is toch prachtig dat iemand twijfels of problemen met je durft te delen en het aan je toevertrouwt om daar duidelijke stappen in te zetten? Naast het werken met jongeren is het mooi om met volwassenen te werken aan praktische levensvraagstukken. De kwaliteit die GORTcoaching nastreeft sluit perfect aan bij mijn standaard van werken.

Ik haal mijn inspiratie voor een groot deel uit de mensen om mij heen. Mensen die ik coach laten een enorme kracht zien en zijn sterker dan ze zelf denken. In mijn werk met jongeren zie ik die veerkracht ook terug, ik kan echt genieten van een meisje dat merkt dat ze ook zelf keuzes mag maken en er mag zijn. Wat betreft het werkgebied heb ik veel gehad aan een echte grondlegger van de psychologie: Carl Rogers. Zijn client-gerichte psychologie benadert de mens als een subject in plaats van een object. Hoe iemand de werkelijkheid ervaart is belangrijker dan hoe de werkelijkheid is. Het mooiste vind ik dat Rogers begrippen als echtheid, onvoorwaardelijke acceptatie en empathie heeft geïntroduceerd als basishouding van de psycholoog / coach. Ik voel dat ook zo, ik wil in contact met mensen echt zijn en mensen kunnen accepteren zoals ze zijn. Ik hoor terug dat dat prettig en eerlijk overkomt.

De basis van goede coaching is dat mensen zichzelf helpen en dat ik alleen maar een instrument ben wat ze gebruiken. Een soort wegwijzer of handboek waarna mensen zelf weer op de weg komen, of weten hoe iets kan of moet. De stap om naar een coach te gaan kan best groot zijn. Het is fijn om te weten dat er een persoon voor jou alleen is die je het gevoel kan geven dat jullie er wel uit komen.

Mensen vergeten soms dat de wereld om hen heen voor een groot deel maakbaar is, juist omdat ze er zelf invloed op uit kunnen oefenen. Ook is het goed om beter om te kunnen gaan met dingen die niet maakbaar zijn. Soms kun je alleen werken aan een beter inzicht, begrip of acceptatie. En als dat lukt, is het ook goed.

Spreekt haar verhaal jou aan en wil je meer over haar weten? Dan kun je op onze website bij de locatie Groningen haar volledige profiel bekijken.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden