Iedereen ervaart het wel eens: stress. Stress thuis of stress op werk. Stress wordt gedefinieerd als een toestand van psychische spanning en of druk. Als iemand zijn of haar werk niet meer aankan en last krijgt van werkstress, zijn er twee mogelijkheden om dit op te lossen: het aanpassen van de werkomgeving (bijvoorbeeld het verlagen van het werktempo) of het veranderen van de eigenschappen van de werkende: het vergroten van de belastbaarheid (bijvoorbeeld tijdmanagement) of de stresstolerantie (het verbeteren van coping). Coaching en begeleiding kan helpen met het veranderen van de eigenschappen van de werkende.

Volgens Anthony Gaillard, in zijn boek ‘Stress: productiviteit en gezondheid‘, zijn er twee soorten stressmanagement: preventie en interventie. Preventie is het voorkomen van gezondheidsschade door er voor te zorgen dat de blootstelling aan stress verwekkende factoren binnen bepaalde grenzen blijft. Interventie is het in een zo vroeg mogelijk stadium signaleren van beginnende problemen, stressreacties of gezondheidsschade, op grond waarvan adequate maatregelen genomen kunnen worden om verdere schade te voorkomen, en de al bestaande schade zoveel mogelijk te herstellen.

Zowel preventie als interventie kunnen werk- of persoonsgericht zijn. Werkgerichte preventie is gericht op het vollediger maken van de taakinhoud, verhogen van de regelruimte; meer mogelijk maken om eigen vaardigheden te gebruiken, aanpassen rusttijden en verbeteren van arbeidsomstandigheden; onder andere ergonomische verbetering. Persoonsgerichte preventie bevat het vergroten van de belastbaarheid door de vaardigheden van de werkende te verbeteren, waardoor hij of zij efficiënter kan werken; cursussen en trainingen,  verhogen van de stresstolerantie door het verbeteren van de fysieke en mentale conditie door fitness of relaxatie. Werkgerichte interventie is gericht op het reduceren van de werklast, verkorten van de werktijd of veranderingen van de afdeling. Als laatste is persoonsgerichte interventie gericht op intensieve verzuimbegeleiding, diagnose en behandeling, stressmanagement, opstellen van een terugkeerplan en actieve begeleiding op het werk.

Werkinterventies en preventies zijn gemakkelijk binnen een organisatie te realiseren. Persoonsgerichte interventies en preventies kunnen soms wel coaching en begeleiding gebruiken. GORTcoaching biedt ervaren coaches aan die voor professionele coaching en begeleiding zorgen om stress te verminderen en te voorkomen.

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden