Counselling
Counselling is een vorm van begeleiding die je kan inzetten voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Heb jij vraagstukken die een emotionele lading hebben, dan is counselling zeker iets voor jou. Soms voel je wel dat je ergens mee zit, maar is niet duidelijk voor jezelf wat dat dan precies is. Een counsellor gaat samen met jou op zoek naar de kern van jouw vraagstuk. Aan de hand van deze kern stel je doelen op die je wilt bereiken. Vervolgens onderzoeken jullie samen hoe jij jouw doelen kan bereiken.
Kies zelf je counsellor
Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag met het vinden van een geschikte coach – ☏ 088 170 1500
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Wat is counselling?
Counselling is een gespreksvorm die jou helpt om te gaan met persoonlijke en emotionele uitdagingen. Het kan inzicht bieden in gedachten, gevoelens en gedrag en helpt mensen hun doelen helder te krijgen en te bereiken.
Een vertrouwelijke ruimte
Een belangrijk kenmerk van counselling is het creëren van een vertrouwelijke, veilige ruimte. Hier kunnen mensen hun gevoelens en gedachten vrijuit delen zonder angst voor oordeel. Een counselor luistert, stelt open vragen en gebruikt technieken om je te helpen je eigen oplossingen te vinden, in plaats van advies te geven.
Het doel van counselling
Counselling richt zich op het hier en nu, met respect voor het verleden van de persoon. Het helpt mensen om bewustzijn en begrip te ontwikkelen van hun eigen gedachten en gevoelens. Daarnaast werkt counselling aan het verbeteren van persoonlijke vaardigheden en strategieën om beter met toekomstige uitdagingen om te gaan. Zo bevordert het welzijn, zelfinzicht en persoonlijke groei.
Kernwaarden van counselling
Counselling heeft drie kernwaarden: empathie, onvoorwaardelijke acceptatie en betrouwbaarheid. Dit en de vaardigheden van de counselor zorgen ervoor dat counselling jou zo goed mogelijk kan helpen met je vraagstuk.
Nu echt aan slag
Counselling is waardevol als jij op het punt bent dat je jouw leven graag wilt veranderen. Je krijgt nieuwe inzichten op jouw emotionele vraagstukken, deze inzichten maken voor velen het verschil en daarmee direct een gelukkiger leven!
Counselling voor persoonlijke groei en zelfontwikkeling
Counselling biedt een waardevolle kans voor persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Het stelt jou in staat om dieper inzicht te krijgen in jezelf, je emoties en gedragingen. Door middel van begeleiding kunnen cliënten werken aan het versterken van hun zelfvertrouwen, het verbeteren van hun communicatievaardigheden en het ontwikkelen van effectieve coping-mechanismen. Counselling helpt hen om beter inzicht te krijgen in hun eigen behoeften, waarden en doelen, en om positieve veranderingen in hun leven te realiseren.
Counselling voor werkgerelateerde uitdagingen
Counselling kan ook van onschatbare waarde zijn bij het aanpakken van werk gerelateerde problemen. Of het nu gaat om stress op het werk, loopbaantransities of conflicten in de werkomgeving, counselling biedt ondersteuning bij het navigeren door deze uitdagingen. Een counselor bij GORTcoaching kan helpen bij het identificeren van stressfactoren, het ontwikkelen van stressmanagementvaardigheden en het verkennen van nieuwe perspectieven op het gebied van loopbaanontwikkeling. Het doel is om een gezonde werk-privébalans te bevorderen en een positieve en bevredigende werkomgeving te creëren.
Basisprincipes van counselling
Kern van counselling
Counselling is gebouwd op de fundamentele principes van respect, empathie en authenticiteit. Het is een ondersteunend proces waarbij de counselor zich richt op het begrijpen van de unieke ervaringen en perspectieven van het individu. Hierbij is het belangrijk dat de counselor een niet-oordelende, empathische houding aanneemt, om zo een veilige omgeving te creëren waarin het individu zich vrij voelt om zichzelf en zijn of haar verhaal te delen.
Vertrouwen en zelfontdekking
Counselling gaat verder dan alleen praten over problemen. Het doel is om individuen te helpen hun zelfbewustzijn te vergroten, hun gevoel van eigenwaarde te versterken en hun potentieel voor groei en verandering te ontdekken. Door het proces van counselling kunnen mensen hun eigen oplossingen vinden, nieuwe perspectieven verkennen en leren hoe ze effectiever kunnen omgaan met de uitdagingen van het leven. Het bevordert het vermogen van mensen om hun eigen beslissingen te nemen en controle over hun leven te nemen. Hierbij is vertrouwen tussen het individu en counselor essentieel, aangezien dit de basis vormt voor een open en eerlijke communicatie.
Het verschil tussen counselling en coaching
Counselling richt zich vooral op het emotionele coachvragen. Een counselor gaat samen met jou kijken waar jij op emotioneel vlak tegen aanloopt, en op die manier kijken wat de kern is van de coachvraag. Je stelt dus nog niet gelijk een doel, maar werkt daar naar toe. Daarentegen zal een coach aan het begin van het traject een duidelijk doel stellen en jou ondersteunen om dat doel te bereiken. Counselling is dus geschikt als je zelf je coachvraag nog niet helemaal weet te doorgronden.
Counselling en counselor zijn de Brits-Engelse schrijfwijzen. Het kan ook op de Amerikaanse manier geschreven worden: counselling en counselor. Voor de definitie van deze begrippen maakt het niet uit, de betekenis is hetzelfde!
Counselling en wetenschappelijk onderzoek
Counselling wordt steeds meer erkend als een belangrijk onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Wetenschappelijk onderzoek speelt een cruciale rol in het valideren en verbeteren van de effectiviteit van counsellingtechnieken. Dergelijk onderzoek helpt om evidence-based methoden te identificeren, wat leidt tot betere behandelresultaten en patiënttevredenheid. Volgens een studie van Smith en collega’s (2018), draagt bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, een veelgebruikte counsellingtechniek, significant bij aan het verminderen van symptomen van depressie en angst. Dit soort studies benadrukken het belang van wetenschappelijk onderzoek voor het verbeteren van counsellingpraktijken en het bevorderen van de geestelijke gezondheid op een grotere schaal.
Smith, P., Cuijpers, P., Karyotaki, E., & Voshaar, R. O. (2018). The Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy: A Review of Meta-analyses. Journal of Counselling Psychology, 65(5), 520-530.
Counselling en psychotherapie: wat is het verschil?
Hoewel counselling en psychotherapie veel gemeen hebben, verschillen ze in hun focus en diepte. Counselling richt zich meestal op specifieke problemen of situaties, zoals stressmanagement, werk-gerelateerde kwesties of het omgaan met een scheiding. Het helpt cliënten om specifieke uitdagingen in het huidige moment te begrijpen en ermee om te gaan. Het is vaak oplossingsgericht en kortdurend, gericht op het helpen van de cliënt om specifieke, praktische veranderingen in zijn of haar leven aan te brengen.
Psychotherapie daarentegen gaat dieper en onderzoekt meer fundamentele problemen en patronen. Het is bedoeld om de wortels van psychische problemen bloot te leggen, vaak gerelateerd aan jeugdervaringen of diepgewortelde overtuigingen. Het kan langer duren en kan veranderingen in persoonlijkheidskenmerken of diepgaande emotionele genezing nastreven. Hoewel de grenzen tussen de twee niet altijd duidelijk zijn, hebben beide een waardevolle rol in de geestelijke gezondheidszorg.
Wat levert counselling op?
Een counsellor helpt je met de gevoelsmatige kant van jouw coachvraag. Het helpt je om de gevoelens die je dwars zitten een plek te geven waardoor je zelf weer beter in balans komt. Dit kan je niet alleen helpen met het balans binnen in jezelf, maar ook met de balans in relaties met anderen. Samen met je counselor werk je aan het omgaan met de emoties of gevoelens die je in de weg staan.
Counselling bij GORTcoaching
Bij GORTcoaching bieden we professionele counselling op maat. Onze ervaren counselors zijn toegewijd om cliënten te begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling en het overwinnen van uitdagingen. Of het nu gaat om stressmanagement, relationele problemen, zelfontplooiing of andere persoonlijke vraagstukken, wij staan klaar om ondersteuning te bieden. Counselling bij GORTcoaching is gebaseerd op een vertrouwelijke en empathische benadering, waarbij we gebruik maken van effectieve technieken en strategieën om coachees te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren.
Vind de juiste counsellor bij GORTcoaching
Ervaar de unieke propositie van psychologen als coaches
Bij GORTcoaching hebben we een unieke propositie die ons onderscheidt: onze counselors zijn psychologen die ook coachen. Deze combinatie van expertise stelt ons in staat om jou een holistische benadering te bieden, waarbij we putten uit zowel psychologische inzichten als coaching vaardigheden. Onze psychologen-coaches hebben diepgaande kennis van menselijk gedrag, mentale processen en emotionele dynamiek, waardoor ze effectief kunnen inspelen op jouw specifieke behoeften en doelen.
Kies het niveau dat bij jou past: medior, senior, top-level
Bij GORTcoaching geloven we in het belang van keuzevrijheid en maatwerk. Daarom bieden we je de mogelijkheid om het niveau van de coach te kiezen dat het beste bij jou past. Of je nu op zoek bent naar een medior coach met een solide basis van ervaring en expertise, een senior coach met een uitgebreider track record, of een top-level coach met een diepgaande kennis en jarenlange ervaring, bij GORTcoaching heb jij de controle en het inzicht om de beste match voor jouw behoeften te vinden.
De juiste match voor jouw persoonlijke stijl en voorkeuren
Bij GORTcoaching begrijpen we dat het belangrijk is dat er een goede klik is tussen jou en je counselor. Daarom hechten we veel waarde aan het vinden van de juiste match. Ons diverse team van coaches heeft verschillende specialisaties, stijlen en persoonlijkheden, zodat je de mogelijkheid hebt om iemand te kiezen die niet alleen de juiste professionele kwalificaties heeft, maar ook aansluit bij jouw persoonlijke stijl en voorkeuren. We moedigen je aan om de profielen van onze counselors te bekijken, hun expertise te verkennen en te ontdekken wie het beste bij jou past.
Verschillende technieken in counselling
gesprekstherapie
De kern van counselling is gesprekstherapie. Dit is een techniek waarbij de cliënt wordt aangemoedigd om te praten over zijn of haar gedachten, gevoelens en ervaringen. De therapeut luistert empathisch en zonder oordeel. Ze stellen vragen, geven feedback en helpen de cliënt om hun ervaringen beter te begrijpen en om nieuwe perspectieven en oplossingen te ontdekken. Gesprekstherapie kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van relaties en het bevorderen van persoonlijke groei.
Cognitieve gedragstechnieken
Een andere veelgebruikte techniek binnen counselling is de cognitieve gedragstechniek. Dit gaat ervan uit dat onze gedachten een diepgaande invloed hebben op onze gevoelens en gedragingen. De counselor helpt de coachee om onproductieve of negatieve gedachten te identificeren en uit te dagen. Vervolgens worden er strategieën aangeleerd om deze gedachten om te buigen naar meer positieve en productieve gedachten.
Counselling technieken kunnen zeer divers zijn, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen van de cliënt. De keuze van de techniek hangt ook af van de stijl en de opleiding van de therapeut. Het uiteindelijke doel is echter altijd om de cliënt te helpen bij het omgaan met persoonlijke uitdagingen en het bereiken van een beter welbevinden.
Met welke vragen kan ik terecht bij counselling?
Je kan bij een counselor terecht met onder andere vragen als:
- Hoe kom ik uit deze sleur?
- Ik voel me somber, wat doe ik daar aan?
- Hoe zet ik mezelf weer aan tot actie?
- Hoe creëer ik weer balans binnen mijn gezin?
- Hoe moet ik omgaan met emoties die mij dwarszitten?
- Wat moet ik doen als ik relaties niet goed kan onderhouden?
De voordelen van counselling
Emotionele opluchting
Counselling biedt een veilige en niet-oordelende omgeving waar mensen hun gevoelens en zorgen kunnen delen. Dit kan een gevoel van opluchting en verminderde stress bieden. Soms kan het uiten van emoties op zich al therapeutisch zijn. In deze veilige omgeving kunnen coachees ook hun emoties herkennen en begrijpen, wat helpt om negatieve gevoelens te verminderen en om te gaan met emotionele pijn.
Verbeterde zelfkennis en zelfinzicht
Door deel te nemen aan counselling, krijgen individuen de kans om over zichzelf na te denken op een manier die ze misschien nog nooit eerder hebben gedaan. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten over hun eigen gedachten, gevoelens en gedragingen. Dit proces van zelfreflectie en -ontdekking kan individuen helpen om zichzelf beter te begrijpen en om patronen in hun leven te herkennen die mogelijk bijdragen aan hun huidige problemen. Deze nieuwe zelfkennis kan coachees in staat stellen om veranderingen in hun leven aan te brengen die hen helpen om hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren.
Praktische strategieën en oplossingen
Counselling biedt meer dan alleen emotionele ondersteuning. Het kan ook praktische strategieën en oplossingen bieden voor het omgaan met specifieke problemen. Dit kan variëren van technieken voor stressmanagement en zelfzorg tot communicatievaardigheden en probleemoplossingstechnieken. Deze strategieën kunnen mensen helpen om beter met hun huidige uitdagingen om te gaan en hen ook beter voorbereiden op toekomstige uitdagingen.
Counselling is een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei en verandering. Het kan mensen helpen om zich beter te voelen, beter te functioneren in hun dagelijks leven en om hun persoonlijke doelen te bereiken. Door het bieden van emotionele ondersteuning, zelfinzicht en praktische strategieën, kan counselling bijdragen aan een betere kwaliteit van leven en een groter gevoel van welzijn.
Hoe ziet een counselling traject eruit?
Ieder counselling traject wordt op maat gemaakt. Met jouw counselor stel je samen een counselling traject op aan de hand van je vragen en behoeften. Kies altijd een counselor waarvan je het idee hebt dat zijn/haar werkwijze, doelgroep en specialisme het beste bij je past. Per regio hebben wij meerdere counselors. Elke counselor heeft bij ons een andere achtergrond, aan de hand van hun profielen kan je een keuze maken voor een bepaalde counselor.
Het oriëntatiegesprek
Dit gesprek dient als kennismaking tussen jou en de counselor.
Jij en de counselor zullen inventariseren:
- Welke doelen jij wilt behalen en waarom
- Wat je uit het traject wilt halen (wanneer heeft het counselling traject naar jouw idee zijn doelen bereikt? Wat is jouw ideale situatie?)
- Welke aanpak hier het beste bij past
Aan het eind van het gesprek stem je met de counselor af of het klikt. Als dit zo is, kunt je beginnen aan het counselling traject..
Het counselling traject
Tijdens jouw counselling traject werkt je aan jouw doelstellingen door middel van gesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten. In overleg is het tevens mogelijk om een test af te nemen.
Jij en de counselor zullen:
- Een passend en realistisch plan van aanpak opstellen en in de praktijk brengen
- Constant reflecteren op jouw eigen doel: bent je op de goede weg?
- Na elke sessie ga je met oefeningen aan de slag. Het slagen van een traject met jouw counselor is afhankelijk van jouw eigen motivatie en inzet
De counselors van GORTcoaching maken gebruik van technieken en methodieken zoals Motiverende Gespreksvoering, RET (Rationele Effectiviteits Training), Mindfulness, NLP (Neuro Linguistisch Programmeren), Oplossingsgericht Coachen, en ACT (acceptance en commitment therapie).
Eindevaluatie
In het laatste gesprek zullen jij en de counselor reflecteren op het traject en het proces. Zijn jouw doelen behaald? Hoe ver ben je en wat wilt je nog aan pakken in de toekomst? Wanneer gewenst kun je een follow-up gesprek inplannen na een bepaalde tijd, om nog een samen te komen en te bespreken hoe het gaat.
Afsluiten met elkaar
Wanneer het een zakelijk traject betreft start en eindig je vaak met een driegesprek. Dit is een gesprek tussen de counselor, coachee en leidinggevende waarin op transparante wijze overeenstemming over het coachdoel bereikt wordt. Ook kan de situatie zowel vanuit het gezichtspunt van de coachee als dat van de leidinggevende belicht worden.
HEB JE NOG VRAGEN?
Hi, ik ben Cheryl, adviseur bij GORTcoaching. Ik kan je helpen om de juiste coach/psycholoog/therapeut uit te zoeken en kan telefonisch het gratis oriëntatiegesprek voor je inplannen.
088 170 1500
Ik help je graag!
Veelgestelde vragen over counselling
Wat is het verschil tussen counselling en therapie?
Het verschil tussen counselling en therapie zit voornamelijk in de focus en toepassing. Counselling richt zich op het bieden van ondersteuning en begeleiding bij specifieke problemen en levensvragen, met de nadruk op praktische oplossingen en welzijnsverbetering. Therapie daarentegen richt zich op het behandelen van psychische aandoeningen, het onderzoeken van diepere emotionele kwesties en het bevorderen van persoonlijke groei op een dieper niveau. Counselling is meer gericht op kortdurende, doelgerichte interventies, terwijl therapie vaak langer en intensiever is. Beide vormen van ondersteuning hebben hun eigen waarde en het is belangrijk om te kiezen wat het beste past bij jouw specifieke behoeften.
Wat zijn de voordelen van counselling ten opzichte van andere vormen van ondersteuning?
Counselling biedt unieke voordelen ten opzichte van andere vormen van ondersteuning. Het richt zich op specifieke problemen en uitdagingen, waardoor het doelgericht en praktisch is. Counselling biedt een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin je vrijuit kunt praten en je emoties kunt uiten. Het is gericht op het bevorderen van zelfontdekking, zelfreflectie en persoonlijke groei. Counselling kan je helpen om nieuwe perspectieven te krijgen, effectieve copingmechanismen te ontwikkelen en praktische tools aan te reiken om met uitdagingen om te gaan. Het is een waardevolle vorm van ondersteuning die je kan helpen om je welzijn te verbeteren en je leven in positieve richting te sturen.
Welke problemen of uitdagingen kunnen met counselling worden aangepakt?
Counselling kan helpen bij diverse problemen en uitdagingen, zoals stress, relatieproblemen, zelfvertrouwen, loopbaanvraagstukken, persoonlijke groei en meer.
Is counselling geschikt voor iedereen?
Ja, counselling is geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning bij het omgaan met specifieke problemen, het bereiken van persoonlijke doelen of het bevorderen van welzijn en groei. Het is belangrijk om te overwegen of counselling past bij jouw individuele behoeften en voorkeuren.
Kan counselling ook online of telefonisch worden gegeven?
Ja, counselling kan ook online of telefonisch worden gegeven. Dit biedt flexibiliteit en gemak, vooral in situaties waarin persoonlijke ontmoetingen niet mogelijk of wenselijk zijn, zoals bij afstand, tijdgebrek of beperkte mobiliteit. Online of telefonische counselling maakt gebruik van moderne communicatietechnologieën en biedt nog steeds een vertrouwelijke en veilige omgeving voor gesprekken met een professionele counsellor. Het biedt dezelfde voordelen en effectiviteit als face-to-face counselling, waardoor het een handige en toegankelijke optie is voor veel mensen.