Alles in je leven is een reflectie van de keuzes die jij maakt. Als je wilt excelleren in je werk, je financiën een boost wilt geven of gewoon een gelukkig en georganiseerd leven wilt leiden kun je dus maar beter weten hoe je de juiste keuzes kunt maken. In de momenten dat je beslissingen neemt wordt je toekomst dus bepaald.
Ondanks dit gegeven én het gegeven dat we dagelijks duizenden beslissingen nemen, is er niemand die ons ooit geleerd heeft hoe we die moeten nemen. Dit terwijl het maken van de juiste beslissing een kunst is die beoefend kan worden.
Waarom is het nemen van de juiste beslissing zo moeilijk?
Denk eens terug aan een situatie waarin je in korte tijd een belangrijke beslissing moest nemen. Dit zou het al dan niet aannemen van een aanbod voor een nieuwe baan of het kiezen van een last-minute vakantiebestemming. Bij dit soort beslissingen is er vaak tijdsdruk, wat angst en stress kan veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat angst en stress de factoren zijn die het ons moeilijker maken om tot een juiste beslissing te komen.
Als je bijvoorbeeld angstig bent en moet beslissen over een onbekende toekomstige situatie ben je geneigd voor het meest veilige alternatief te gaan. Dit komt omdat je brein op deze manier werkt, om gevaar te vermijden en dus overleving te vergroten. Jammer genoeg is dit niet altijd het meest wenselijke alternatief.
Kritisch denken
Ons kritisch denkvermogen kan ons helpen bij het maken van beslissen. Kritisch denken dwingt je namelijk om even stil te staan en je bewust te worden van wat je nu daadwerkelijk wilt. Het zorgt ervoor dat je belangrijke beslissingen niet op de automatische piloot maakt.
Er zijn 3 manieren hoe je dit kunt doen:
1. Rangschik je beslissing
De kunst van besluitvorming begint met prioriteiten stellen. Ga voor jezelf na wat een beslissing voor belang heeft en welke het meest urgent is. De meeste mensen hebben namelijk de neiging om eerst het besluit te nemen waar ze het meest comfortabel mee zijn en daardoor de moeilijkere besluiten uit de weg te gaan. Hierdoor krijgt het moeilijkere besluit minder aandacht, terwijl het die aandacht juist zo hard nodig heeft.
2. Creëer mentale ruimte
Door de onophoudelijke stroom van informatie die we dagelijks binnenkrijgen houden we minder capaciteit over in ons brein om een beslissing te kunnen maken. Hierdoor zal je merken dat het een stuk moeilijker is om besluiten te nemen. Je kunt mentale ruimte creëren door even een moment te pakken waarbij je tijd en ruimte neemt voor jezelf. Er zijn simpele manieren om dit te doen, zo kun je bijvoorbeeld een rondje door het park gaan lopen.
3. Ontwikkel een flexibele aanpak
Mensen zijn gewoontedieren en nemen beslissingen vaak op de automatische piloot. Onder invloed van factoren buiten onszelf nemen we soms zelfs beslissingen zonder dat we weten waarom we ze nemen, alleen maar omdat het altijd zo gedaan is. De truc voor succesvolle besluitvorming is juist om buiten de gebaande paden van de normale denkpatronen te gaan. Ga actief op zoek naar frisse en creatieve ideeën door jezelf hier de ruimte voor te geven.
Heb jij moeite met het nemen van de juiste beslissingen? Maak je dan geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Een coach kan jou helpen met het aanleren van de kunst van het beslissen. Boek hier nu een gratis oriëntatiegesprek met één van onze coaches!