De druk om te presteren is tegenwoordig hoog. U wilt een succesvolle baan, een goede partner voor uw geliefde zijn, drie keer per week naar de sportschool, geld-verdienen maar ook veel vrije tijd… De waslijst houdt niet op. Het is onmogelijk om alle balletjes constant in de lucht te houden maar toch proberen wij dit. Perfectionisme is vermoeiend en kan zorgen voor stress en zelfs resulteren in een burn-out. We kijken om ons heen en zien iedereen rennen, dus waarom zouden wij stoppen? Wanneer het niet lukt om alles tip top in orde te hebben, voelt dat als falen. Menigmaal ontstaat er een gevoel van schaamte en beslaat ons de angst dat wij niet goed genoeg zijn.

De vraag is alleen voor wie? Juist imperfectie is wat de mens siert. Brene Brown, een sociaal-wetenschappelijke onderzoekster en storyteller uit Amerika, deed jarenlang onderzoek naar onderwerpen zoals kwetsbaarheid, schaamte, authenticiteit en moed. Ze verzamelde duizenden verhalen waaruit bleek dat elk persoon zich op een bepaalde manier kwetsbaar voelt. Het gaat er echter om hoe je hier tegenaan kijkt. Met liefde en compassie of vanuit een tekort. Zij beschrijft de viering van imperfectie als de reis van ‘wat zullen anderen wel niet van mij denken?’ naar ‘ik ben goed genoeg’. Perfectie is een illusie en fouten maken hoort bij het leven. In onderstaande TED-talk beschrijft ze haar inzichten helder:

https://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability?language=nl

Coaching kan helpen bij de acceptatie van imperfectie. Niet langer meer oordelen, vergelijken, aanpassen en leven vanuit een angst om niet goed genoeg te zijn in wat je doet. Door beter te leren omgaan met kwetsbaarheid, ontstaat er meer ruimte en dit leidt tot een minder stressvol bestaan. Coaching kan helpen bij het loslaten van de ideeën hoe u denkt dat u moet zijn of wat er van u verwacht wordt. Dit creëert meer innerlijke rust en acceptatie van uzelf en anderen.

Herkent u die drang naar perfectie en de stress die dit veroorzaakt? Wij hebben veel life- en stresscoaches die hierbij kunnen helpen. Contact ons voor een vrijblijvend oriëntatie-gesprek.

Kim Ribbink 

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden