In deze blog zullen we een van de meest intrigerende vragen in de wereld van relaties beantwoorden: werkt relatietherapie eigenlijk? Is het de geheime formule die de vonk weer kan laten overslaan tussen twee mensen of is het slechts een welluidende term die weinig concrete resultaten oplevert?
Waarom relatietherapie kiezen?
Relatietherapie kan een waardevolle keuze zijn voor koppels die worstelen met problemen in hun relatie. Het biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin beide partners de ruimte krijgen om te communiceren, conflicten op te lossen en dieper inzicht te krijgen in zichzelf en hun relatie. Relatietherapie kan helpen om destructieve patronen te doorbreken, vertrouwen te herstellen, de communicatie te verbeteren en de intimiteit te vergroten. Door te kiezen voor relatietherapie tonen koppels hun bereidheid om te investeren in hun relatie en samen te werken aan positieve veranderingen, waardoor ze de mogelijkheid krijgen om een gezonde en gelukkige relatie op te bouwen.
Effectiviteit van relatietherapie
Relatietherapie is een veelbesproken onderwerp, maar wat zegt het onderzoek eigenlijk over de effectiviteit ervan? Verschillende studies hebben aangetoond dat relatietherapie positieve resultaten kan opleveren. Volgens een studie uitgevoerd door Johnson et al. (2019) bleek dat relatietherapie effectief kan zijn bij het aanpakken van hechtingsproblemen en kan bijdragen aan een gezonde relatie. Een andere studie door Beasley en Ager (2019) toonde aan dat relatietherapie de tevredenheid van stellen aanzienlijk verbeterde.
Werkt relatietherapie dan echt?
Ja, relatietherapie werkt echt. Deze bevindingen worden ondersteund door statistieken van de American Association for Marriage and Family Therapy (AAMFT), waaruit blijkt dat meer dan 93% van de respondenten van relatietherapie aangeeft dat ze hun problemen beter konden begrijpen en dat de therapie hun relaties verbeterde. Dus als je twijfels hebt over de kracht van relatietherapie, kun je gerust zijn in het besef dat deze voordelen worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en reële ervaringen van stellen die hun relatie hebben versterkt door middel van therapie.
Waarom relatietherapie niet werkt?
Hoewel relatietherapie vele voordelen kan hebben en effectief kan zijn in het verbeteren van relaties, zijn er situaties waarin relatietherapie mogelijk niet de gewenste resultaten oplevert. Een reden waarom relatietherapie niet werkt, kan liggen in een gebrek aan betrokkenheid en motivatie van een of beide partners. Als een van de partners niet bereid is om actief deel te nemen aan de therapie en geen verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn of haar aandeel in de relatieproblemen, kan dit de effectiviteit van de therapie belemmeren.
Diepgewortelde problemen, zoals onopgeloste trauma’s, persoonlijkheidsstoornissen of langdurige onverenigbaarheid, kunnen ook de effectiviteit van relatietherapie verminderen. Relatietherapie is niet altijd in staat om diepgewortelde problemen volledig op te lossen of te genezen. In dergelijke gevallen kan individuele therapie of andere benaderingen meer geschikt zijn om de onderliggende problemen aan te pakken.
Bronnen:
Advanced Solutions International, Inc. (n.d.). About Marriage and Family Therapists. https://www.aamft.org/About_AAMFT/About_Marriage_and_Family_Therapists.aspx
Beasley, Candice & Ager, Richard. (2019). Emotionally Focused Couples Therapy: A Systematic Review of Its Effectiveness over the past 19 Years. Journal of Evidence-Informed Social Work. 16. 10.1080/23761407.2018.1563013.
Johnson, S. M., Makinen, J. A., & Millikin, J. W. (2001). ATTACHMENT INJURIES IN COUPLE RELATIONSHIPS: A NEW PERSPECTIVE ON IMPASSES IN COUPLES THERAPY. Journal of Marital and Family Therapy, 27(2), 145–155. https://doi.org/10.1111/j.1752-0606.2001.tb01152.x