Sinds 2012 is het gebruik van de smartphone explosief gegroeid. Dit heeft duidelijk merkbare gevolgen voor het sociale leven van mensen, dat zich tegenwoordig niet meer alleen face to face afspeelt maar ook online. Wie kent de verjaardagen niet waarbij minstens de helft van de gasten verzonken is in zijn of haar telefoon, te midden van een grote groep mensen? Of een mooi moment dat meteen via de Instagram story met de rest van de wereld gedeeld moet worden? Deze nieuwe vorm van communiceren, contact houden en informatie delen is iets waar we tegenwoordig niet meer onderuit komen.

Het moge duidelijk zijn dat de smartphone van grote invloed is op de persoonlijke sfeer. Maar wat zijn eigenlijk de consequenties van dit toegenomen smartphonegebruik op het leven op de werkvloer? Een aantal voorbeelden:

  • Mailtjes beantwoorden hoeft tegenwoordig niet meer alleen tijdens werktijd te gebeuren maar kan ook buiten kantooruren
  • Meetings kunnen op elk moment van de dag vanuit elke denkbare plek ter wereld bijgewoond worden
  • Je bent ten alle tijde bereikbaar voor collega’s en leidinggevenden

Naast de praktische voordelen die dit uiteraard met zich meebrengt is het ook belangrijk om je af te vragen wat voor invloed dit heeft op je welzijn.

Werk en privé vervaagt
Er is veel onderzoek gedaan dat uitwijst dat door de komst van de smartphone de grenzen tussen werk en privé vervagen. Daarnaast leidt het tot een constante stroom aan prikkels en nieuwe informatie. Dit heeft negatieve consequenties voor het welzijn van werknemers. Doordat ook buiten werkuren nog gewerkt kan worden is er minder tijd om te ontspannen na een drukke werkdag. Bovendien raken werknemers snel overbelast doordat je nooit meer even ‘offline’ bent. Juist die ontspanning is zo belangrijk om te voorkomen dat stress en vermoeidheid op een gegeven moment de kop opsteken. Met de opkomst van de smartphone op de werkvloer is het dus geen wonder dat stress en burnout klachten tegenwoordig een veel voorkomend probleem is onder werknemers.

It’s all about the balance
Om stress en burnout klachten te voorkomen is het belangrijk om een goede balans te bewaren tussen werk en privé. Met de komst van de smartphone zorgt dit voor een extra uitdaging. Maak afspraken met je werkgever over je bereikbaarheid en bedenk voor jezelf manieren om je hoofd leeg te maken na een drukke werkdag. Ga eens een rondje hardlopen, plan een etentje met vrienden of verdiep je in de wondere wereld van mindfulness om even heerlijk te ontspannen in de avonduren. Hierdoor zul je de dag erna weer vol positieve energie aan een nieuwe werkdag kunnen beginnen!

Heb jij moeite met deze balans bewaren of wil je meer weten over hoe je kunt ontspannen? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek met een van onze coaches om jou verder te helpen!

Door: Romeny de Pee


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden