BURNOUT coach of psycholoog
→ English information about Burn-out Coaching
Kies zelf je burnout coach/psycholoog
Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag met het vinden van een geschikte burn-out coach – ☏ 088 170 1500
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Vraag jij je af of je een burn-out hebt? Probeer deze test!
Als je vermoedt dat je overwerkt of overspannen bent, kan deze test je een indicatie geven. Er kunnen burn-out symptomen zijn als aan de volgende drie criteria wordt voldaan:
- Je ervaart ten minste drie van de volgende symptomen: uitputting, verstoorde of onrustige slaap, prikkelbaarheid, onvermogen om lawaai of drukte te verdragen, emotionele instabiliteit, piekeren, een gejaagd gevoel, concentratieproblemen en/of vergeetachtigheid.
- Je ervaart gevoelens van controleverlies en/of machteloosheid. Je hebt het gevoel dat je minder goed in staat bent om met stressvolle situaties aan te gaan.
- Je ervaart beperkingen in het beroepsmatig en/of sociaal functioneren.
HERKEN JIJ DEZE VRAGEN?
Een goede burn-out coach is gespecialiseerd in het beantwoorden van o.a. deze vragen:
- Hoe kan ik beter mijn grenzen stellen?
- Hoe kan ik weer knopen doorhakken en beslissingen maken?
- Hoe kan ik mijn energieniveau herstellen?
- Hoe herken ik (symptomen van) een burn-out?
- Waar begin ik met het terugwinnen van controle over mijn dagelijkse activiteiten?
- Wat voor soort werk moet ik nastreven om een toekomstige burn-out te voorkomen?
De definitie en symptomen van een burn-out
Een burn-out wordt vaak omschreven als een toestand van chronische fysieke en emotionele uitputting, doorgaans het gevolg van langdurige, overmatige stress, met name op de werkplek. Het is belangrijk om te weten dat een burn-out niet van de ene op de andere dag ontstaat, maar zich geleidelijk ontwikkelt door een langdurige periode van constante druk en overbelasting. Er is vaak sprake van een typisch klachtenbeeld dat voortkomt uit een combinatie van spanning, oververmoeidheid en moeite hebben met beslissingen nemen. De klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten, maar er is altijd sprake van afnemende vitaliteit. Dit beïnvloedt vaak ook de omgang met anderen, het functioneren op de werkvloer, financiële situatie en het functioneren thuis.
Roofbouw
Een burn-out doet zich voor na langdurige overbelasting waarbij je jezelf te lang te kort hebt gedaan. Wetenschappers noemen dit klachtenbeeld ook wel roofbouw. Roofbouw is gedrag waarbij iemand zich continu zodanig uitput, dat periodes van herstel voor het lichaam niet meer plaatsvinden en symptomen van stress een heftige lichamelijke uiting krijgen. Als stress langdurig wordt ervaren, is er te weinig tijd voor herstel en wordt de belasting op het lichaam te groot door de constante opbouw van de hormonen cortisol en adrenaline. Vandaar dat deze vorm van overbelasting lichamelijke klachten met zich meebrengt.
Burn-out coaching
Een burn-out ontstaat na langdurige overbelasting. Deze overbelasting kan op de werkvloer plaatsvinden maar kan ook voortkomen uit een lastige privé situatie of ingrijpende gebeurtenis.
GORTcoaching is gespecialiseerd in burn-out coaching en coaching bij stress en overspannenheid. Daarnaast bieden we ook een aftercare programma om te voorkomen dat een burn-out terug komt.
Wat is een burn-out coach?
Een burn-out coach is een speciaal opgeleide professional die mensen helpt die worstelen met de zware symptomen van een burn-out, zoals vermoeidheid, gebrek aan motivatie, angst en depressie. Deze coach biedt strategieën en technieken om stress te beheersen, prioriteiten te stellen en het evenwicht tussen werk en privé te herstellen. Zo krijg je de controle over je eigen leven terug en kun je je dagelijks functioneren weer op het oude niveau brengen. GORTcoaching biedt effectieve stressmanagementtechnieken, hulp bij het verbeteren van de werk-privé balans en ondersteuning bij het behalen van persoonlijke doelen. Daarnaast hebben we ook een aftercare programma om te voorkomen dat een burn-out terugkomt.
Het effect van een burn-out op de fysieke gezondheid
Hoewel een burn-out vaak wordt geassocieerd met mentale en emotionele symptomen, kunnen de fysieke gevolgen even schadelijk zijn, toch worden ze vaak over het hoofd gezien. Chronische stress, zoals bij een burn-out, heeft een negatieve impact op vrijwel alle systemen van het lichaam. Het is belangrijk dat fysieke symptomen worden erkend als onderdeel van de burn-out. Een holistische benadering van behandeling en herstel, die zowel de mentale als de fysieke symptomen aanpakt, is cruciaal.
Het effect van een burn-out op de fysieke gezondheid kan leiden tot uitputting van het immuunsysteem, waardoor mensen vatbaarder worden voor infecties en ziekten. Verminderde immuniteit kan ook het herstelproces vertragen, wat betekent dat zelfs kleine ziekten langer duren dan normaal.
Een burn-out verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten. Chronische stress leidt tot een verhoogde hartslag en bloeddruk, wat op lange termijn hartziekten kan veroorzaken.
Spijsverteringsproblemen, zoals maagpijn, verlies van eetlust of spijsverteringsstoornissen, kunnen ook voorkomen. Langdurige stress kan ook leiden tot veranderingen in het eet- en slaappatroon, resulterend in gewichtsveranderingen en slaapstoornissen.
De rol van de werkomgeving in het ontstaan van burn-outs
De werkomgeving speelt een cruciale rol in het ontstaan van burn-outs. Factoren zoals een hoge werkdruk, lange werkdagen, slechte relaties met collega’s of leidinggevenden en een gebrek aan controle over het werk kunnen bijdragen aan chronische stress, wat uiteindelijk kan leiden tot een burn-out.
Een preventieve aanpak is essentieel
Een preventieve aanpak om burn-outs in de werkomgeving te voorkomen is essentieel. Dit kan beginnen met bijvoorbeeld het aanmoedigen van een gezonde bedrijfscultuur die waarde hecht aan welzijn en balans tussen werk en privéleven. Het is ook belangrijk om medewerkers te voorzien van de juiste middelen en training om met stress om te gaan, en ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot ondersteuning wanneer ze die nodig hebben.
Stappen nemen om de werkdruk te verminderen
Organisaties kunnen ook stappen ondernemen om de werkdruk te verminderen, bijvoorbeeld door realistische deadlines te stellen, het bevorderen van regelmatige pauzes en het aanbieden van flexibele werktijden of thuiswerkmogelijkheden. Het bevorderen van een open gesprek over stress en mentale gezondheid binnen de organisatie kan bijdragen aan het verminderen van het stigma rond deze kwesties, en het kan medewerkers aanmoedigen om hulp te zoeken wanneer ze dit nodig hebben. Een proactieve aanpak om burn-outs te voorkomen kan niet alleen het welzijn van werknemers verbeteren, maar ook de algehele productiviteit en tevredenheid binnen de organisatie.
Veel voorkomende symptomen
De symptomen van een burn-out zijn verschillend en kunnen variëren per persoon, maar er zijn een paar symptomen die vaak aanwezig zijn. Denk aan extreme vermoeidheid, waardoor je je fysiek en emotioneel uitgeput voelt, ook na rust of slaap, veranderingen in eetlust, en zelfs fysieke klachten zoals hoofdpijn of maagklachten. Maar ook concentratieproblemen, geheugenproblemen en een afnemende productiviteit duiden op een burn-out. Emotionele symptomen kunnen ook aanwezig zijn, zoals gevoelens van hulpeloosheid, wanhoop en toenemende frustratie. Het kan leiden tot gevoelens van afstandelijkheid of vervreemding van anderen, zelfs op het werk of thuis. Het is belangrijk om te weten dat een burn-out een ernstige aandoening is die professionele hulp vereist.
Burn-out podcasts
Het verschil tussen stress en een burn-out
Stress en burn-out zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar het zijn wezenlijk verschillende ervaringen. Hoewel beide worden veroorzaakt door langdurige druk of spanning, zijn er belangrijke verschillen. Het is cruciaal om de verschillen tussen stress en burn-out te begrijpen voor een vroege diagnose en effectieve behandeling.
Stress
Stress wordt gekenmerkt door een overactieve toestand. Onder stress ervaren mensen vaak een gevoel van opgejaagdheid en druk, alsof er nooit genoeg uren in een dag zijn. Dit kan leiden tot fysieke symptomen zoals een verhoogde bloeddruk, hartkloppingen, hoofdpijn of slapeloosheid. Gelukkig verdwijnt stress over het algemeen wanneer de oorzaak van de stress is weggenomen of wanneer men voldoende kan ontspannen.
Burn-out
Een burn-out daarentegen wordt gekenmerkt door gevoelens van leegte, een gebrek aan motivatie en een gevoel van emotionele uitputting. Mensen die een burn-out ervaren, hebben vaak het idee dat ze niets meer te geven hebben, zelfs wanneer ze rusten of slapen. In tegenstelling tot stress is een burn-out een signaal van een dieperliggend, fundamenteel probleem, vaak gerelateerd aan werk, dat niet zomaar verdwijnt door simpelweg rust te nemen of te ontspannen.
Burn-out versus depressie: overlappende en unieke kenmerken
Een burn-out en een depressie zijn beide ernstig en hebben veel impact op een persoon. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen een burn-out en een depressie. Door de vele overlappende symptomen zijn ze soms moeilijk te onderscheiden. Denk aan vermoeidheid, verminderde interesse in activiteiten, concentratieproblemen en slaapstoornissen.
De oorsprong
Een belangrijk verschil tussen burn-out en depressie ligt in hun oorsprong. Burn-out is meestal werkgerelateerd en wordt gekenmerkt door extreme uitputting als gevolg van langdurige blootstelling aan hoge stressniveaus. Depressie daarentegen, is een stemmingsstoornis die alle aspecten van iemands leven kan beïnvloeden en niet per se verband houdt met werkstress. Hoewel werkgerelateerde stress een bijdragende factor kan zijn, kan depressie ook het gevolg zijn van een combinatie van genetische, biologische, omgevings- en psychologische factoren.
De gevoelens zijn vaak anders
Een ander belangrijk onderscheid is dat depressie meestal gepaard gaat met gevoelens van hopeloosheid, intense verdrietigheid en in sommige gevallen zelfs suïcidale gedachten. Terwijl bij een burn-out de gevoelens van uitputting en cynisme ten aanzien van werk voorop staan.
Herkenning is essentieel
Het herkennen van de unieke en overlappende kenmerken van deze twee aandoeningen is essentieel voor een nauwkeurige diagnose en effectieve behandeling. Het is altijd belangrijk om hulp te zoeken als je tekenen van burn-out of depressie ervaart.
Zijn burn-outs onder jongeren en studenten een groeiend probleem?
Burn-outs worden vaak gezien als een probleem dat voornamelijk volwassenen op de werkvloer treft, maar onderzoek wijst uit dat ook jongeren en studenten steeds vaker te maken krijgen met een burn-out. Er is sprake van een toenemende druk op deze groep om te presteren, zowel op school als in hun sociale leven.
Een hogere werklast, sociale druk en blootstelling aan sociale media
Jongeren ervaren stress en druk vanuit meerdere bronnen: de academische last om hoge cijfers te behalen, de sociale druk om ‘erbij te horen’ en de persoonlijke druk om keuzes te maken over hun toekomst. In combinatie met de voortdurende blootstelling aan sociale media, die vaak onrealistische verwachtingen schept, kan dit een perfecte storm creëren voor de ontwikkeling van een burn-out. Bij studenten speelt ook de overgang naar het hoger onderwijs een rol. Deze periode gaat vaak gepaard met een hogere werklast, meer verantwoordelijkheid en minder structurele ondersteuning dan ze gewend waren op de middelbare school.
Aandacht voor een burn-out is cruciaal, ook voor jongeren
Het is cruciaal om aandacht te besteden aan dit groeiende probleem. Scholen, ouders en gezondheidsprofessionals moeten bewust zijn van de tekenen van een burn-out bij jongeren en studenten en moeten hen de nodige ondersteuning en middelen bieden om dit probleem aan te gaan. Het belang van preventieve maatregelen, zoals stressmanagement en veerkrachttraining, kan niet genoeg worden benadrukt.
Voedings- en levensstijlveranderingen om burn-out te voorkomen en te behandelen
Voeding en levensstijl spelen een cruciale rol bij het voorkomen en behandelen van burn-out. Een gezond, gebalanceerd dieet kan helpen bij het reguleren van energieniveaus, verbeteren van de slaap en versterken van het immuunsysteem, wat allemaal belangrijk is bij het herstel van een burn-out. Het is ook belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamines, mineralen en antioxidanten, zoals groenten, fruit, volkoren granen en magere eiwitten. Het verminderen van de inname van bewerkte voedingsmiddelen, suiker en cafeïne kan ook helpen bij het beheersen van de symptomen van een burn-out.
Beweging speelt eveneens een belangrijke rol. Regelmatige lichaamsbeweging, vooral activiteiten die je leuk vindt, helpt stress te verminderen en de stemming te verbeteren. Het is belangrijk om een activiteit te kiezen die bij je past en waarvan je geniet, zodat het deel kan uitmaken van je routine.
Goede slaaphygiëne is ook essentieel. Probeer elke nacht voldoende slaap te krijgen en maak voor jezelf een rustige, donkere en comfortabele slaapomgeving.
Vergeet niet het belang van ontspanning en zelfzorg. Activiteiten zoals meditatie, diepe ademhaling, yoga of gewoon tijd doorbrengen in de natuur kunnen helpen om stress te verminderen en een gevoel van welzijn te bevorderen. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te maken en dingen te doen die je plezier en rust geven.
Klachtenbeeld bij burn-out
Een burn-out doet zich voor na langdurige overbelasting waarbij je jezelf te lang te kort hebt gedaan. Wetenschappers noemen dit klachtenbeeld ook wel roofbouw. Roofbouw is gedrag waarbij iemand zich continu zodanig uitput, dat periodes van herstel voor het lichaam niet meer plaatsvinden en symptomen van stress een heftige lichamelijke uiting krijgen. Als stress langdurig wordt ervaren, is er te weinig tijd voor herstel en wordt de belasting op het lichaam te groot door de constante opbouw van de hormonen cortisol en adrenaline. Vandaar dat deze vorm van overbelasting lichamelijke klachten met zich mee brengt.
Er is vaak sprake van een typisch klachtenbeeld, dat voortkomt uit een combinatie van spanning, oververmoeidheid en moeite hebben met beslissingen nemen. De klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten maar er is altijd sprake van afnemende vitaliteit. Dit beïnvloedt vaak ook de omgang met anderen, functioneren op de werkvloer, financiële situatie en het functioneren thuis.
Symptomen van burn-out
Mensen die lijden onder een burn-out zijn uitgeput, overspannen en hebben vaak ook symptomen van depressie. Een burn-out kan vanuit verschillende oorzaken ontstaan zoals bijvoorbeeld: een moeizame relatie, stress op de werkvloer, faalangst of perfectionisme. De oorzaaken kunnen door onze coaches in kaart worden gebracht om zo herstel mogelijk te maken.
Een burn-out coach kan je helpen met het doorvoeren van interventies als je bijvoorbeeld merkt dat je overspannen begint te raken maar niet weet hoe je de controle kunt herpakken.
Het effect van burn-out op familie en relaties
Een burn-out heeft ook een aanzienlijke impact op je gezinsleden en relaties. Dit komt doordat de symptomen van een burn-out, zoals uitputting, prikkelbaarheid en afstandelijkheid, de interactie met dierbaren beïnvloeden.
Een ander kan het ook moeilijk hebben met jouw burn-out
Familieleden en partners kunnen worstelen met de veranderingen in gedrag en stemming van de persoon met een burn-out. Ze kunnen zich bijvoorbeeld genegeerd of verwaarloosd voelen als de persoon zich terugtrekt uit sociale activiteiten of minder betrokken is bij het gezinsleven. Kinderen kunnen het vooral moeilijk vinden om te begrijpen waarom hun ouder minder energie heeft of minder geduldig lijkt.
Hoe ziet een burn-out coachtraject er bij GORTcoaching uit?
Bij GORTcoaching is een burn-out coachtraject een persoonlijk en zorgvuldig ontworpen proces, om jou te begeleiden op de weg naar herstel. Het traject begint met een intakegesprek waarin we je huidige situatie, symptomen en behoeften in kaart brengen. Vervolgens werken we samen aan het opstellen van een op maat gemaakt plan dat aansluit bij jouw specifieke omstandigheden en doelen. Onze coaches maken gebruik van bewezen technieken en methoden om je te helpen stress te beheersen, je energie te herstellen, grenzen te stellen en veerkracht op te bouwen. Bij elke stap staan we klaar om je te ondersteunen en te begeleiden.
Het oriëntatiegesprek
Tijdens het oriëntatiegesprek werk je samen met je coach om je traject vorm te geven op basis van jouw specifieke vragen en behoeften. Kies altijd voor een burn-out coach wiens methoden, doelgroep en specialisme het beste past bij jouw persoonlijke situatie en verwachtingen.
Jij en de coach zullen het volgende inventariseren:
- Welke doelen je wilt behalen en waarom.
- Wat je uit het coachtraject wilt halen (wanneer heeft het coachtraject naar jouw idee zijn doelen bereikt? Wat is jouw ideale situatie?).
- Welke aanpak hier het beste bij past.
Aan het einde van het oriëntatiegesprek evalueer je samen met de coach of er een goede onderlinge verbinding is. Als dat het geval is, kun je aan de slag gaan met jouw persoonlijke coachtraject.
Het coachtraject
Tijdens jouw coachtraject werk je aan je doelstellingen en competenties door middel van coachgesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten.
Jij en de coach zullen:
- Een passend en realistisch plan van aanpak opstellen en in de praktijk brengen.
- Constant reflecteren op jouw eigen doel: ben je op de goede weg?
- Tijdens of na elke sessie oefeningen bespreken waarmee je aan de slag gaat. Het slagen van een coachtraject is onder andere afhankelijk van jouw eigen motivatie en inzet.
De technieken en methodieken
De coaches van GORTcoaching maken gebruik van technieken en methodieken zoals:
- Motiverende Gespreksvoering
- RET (Rationele Effectiviteits Training)
- Mindfulness
- NLP (Neuro Linguistisch Programmeren)
- Oplossingsgericht Coachen
- ACT (Acceptance en Commitment Therapie)
- MMS coaching (Motivating Management Service)
Eindevaluatie
In het laatste gesprek zullen jij en de burn-out coach reflecteren op het coachtraject en het proces. Zijn de doelen behaald? Hoe ver ben je en wat wil je nog aanpakken in de toekomst? Wanneer gewenst kun je na een bepaalde tijd een follow-up gesprek inplannen, om nog een keer samen te komen en te bespreken hoe het gaat.
Zakelijk coachingstraject
Wanneer het een zakelijk coachingstraject betreft, start en eindig je vaak met een driegesprek. Dit is een gesprek tussen jou, de coach en de leidinggevende waarin op transparante wijze overeenstemming over het coachdoel bereikt wordt. Ook kan de situatie zowel vanuit het gezichtspunt van de coachee als dat van de leidinggevende belicht worden.
Ervaringen met burn-out coaching
Een persoonlijk en op maat gemaakt herstelplan
We begrijpen dat elk persoon uniek is. Daarom bieden we een persoonlijk en op maat gemaakt herstelplan aan. Onze gekwalificeerde en ervaren coaches zijn empathisch en toegewijd. Ze hanteren bewezen methoden en innovatieve technieken om je te begeleiden door je herstelproces. We creëren een ondersteunende omgeving, zodat je je comfortabel voelt om de uitdagingen aan te gaan die nodig zijn om je leven weer op de rails te krijgen.
De nieuwste ontwikkelingen in het veld
Bij GORTcoaching onderscheiden we ons door onze wetenschappelijk onderbouwde methoden en technieken. We zijn voortdurend betrokken bij de nieuwste ontwikkelingen in het veld. Iedereen heeft de capaciteit om te herstellen en te groeien, en wij zijn er om de benodigde ondersteuning en begeleiding te bieden. Kiezen voor GORTcoaching betekent kiezen voor kwaliteit, empathie, persoonlijke groei en een toegewijde coach die je helpt bij de weg naar herstel.
Hoe burn-out coaching kan helpen bij herstel
Ontdek hoe professionele burn-out coaching een essentiële rol kan spelen in het succesvolle herstelproces.
Identificeren van stressoren
Een van de eerste methoden die een burn-out coach gebruikt, is het helpen identificeren van stressoren. Dit kan betekenen dat er wordt gekeken naar de werkomgeving, persoonlijke relaties, levensstijlkeuzes, en zelfs interne overtuigingen die bijdragen aan hoge stressniveaus.
Stressvermindering
Burn-out coaches leren je copingmechanismen en ontspanningstechnieken toe te passen. Dit kunnen ademhalingsoefeningen, mindfulness, yoga en andere vormen van lichaamsbeweging zijn, die allemaal kunnen bijdragen aan stressvermindering.
Het voorkomen van overbelasting
Burn-out coaches leren jou ook hoe je jouw tijd en energie effectiever kunt beheren om overbelasting te voorkomen. Dit betekent onder andere het stellen van grenzen en prioriteiten en het ontwikkelen van een gezonde relatie met werk.
Emotionele ondersteuning
Niet te vergeten: de emotionele ondersteuning. Dit is een belangrijk aspect van burn-out coaching. De coach biedt een veilige ruimte om gevoelens en ervaringen te delen, en helpt bij het opbouwen van veerkracht en zelfvertrouwen. Burn-out coaching levert een krachtige bijdrage aan het herstelproces en kan je helpen om een gezonder en meer evenwichtig leven te leiden.
Het proces van terugkeer naar werk na een burn-out: strategieën en uitdagingen
Terugkeren naar werk na een burn-out kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën en ondersteuning kan het een tevredenstellend en succesvol proces zijn. Het begint met een geleidelijke aanpak, waarbij de werktijd en verantwoordelijkheden stapsgewijs worden verhoogd. Communicatie met werkgevers en collega’s is van groot belang om grenzen te stellen en realistische verwachtingen te creëren. Het is ook belangrijk om de geleerde stressmanagementtechnieken toe te passen en een evenwicht te bewaren tussen werk en privéleven. Uitdagingen kunnen opduiken, zoals angst voor een terugval of moeilijkheden bij het hervatten van taken. Hier speelt de voortdurende steun van een burn-out coach van GORTcoaching een onmisbare rol.
Het belang van mindfulness en meditatie in burn-out preventie en behandeling
Het belang van mindfulness en meditatie in de preventie en behandeling van burn-out kan niet worden onderschat. Deze praktijken hebben het unieke vermogen om je te helpen focussen op het heden, stress te verminderen en een gezonde houding ten opzichte van werk en leven te bevorderen.
Mindfulness is een staat van actieve, open aandacht voor het huidige moment. Wanneer je mindful bent, observeer je je gedachten en gevoelens van een afstand, zonder ze te beoordelen als goed of slecht. Dit kan helpen om patronen van overdenken te doorbreken, wat een belangrijke bron van stress kan zijn.
Meditatie
Meditatie, een praktijk die nauw samenhangt met mindfulness, kan ook een belangrijk hulpmiddel zijn. Studies hebben aangetoond dat meditatie de hartslag en bloeddruk kan verlagen, stresshormonen kan verminderen en het immuunsysteem kan verbeteren. Het toepassen van mindfulness en meditatie in je dagelijkse routine kan ook je vermogen om met werkgerelateerde stress om te gaan vergroten. Het kan je helpen om een stap terug te nemen, de situatie objectief te beoordelen en betere beslissingen te nemen.
Wat levert burn-out coaching op?
Als je een burn-out hebt (gehad) is het erg moeilijk om keuzes te maken, geluk te ervaren of überhaupt de deur uit te komen. Onderzoek heeft aangetoond dat te lang thuis blijven zitten met een burn-out juist averechts werkt.
Herstel en behandeling bij burn-out
Burn-out coaching biedt je handvatten om structureel grip terug te krijgen op je dagelijks leven door stress te verminderen en controle te herwinnen over je werk-privé balans. Iemand met een burn-out kan vaak moeilijk zelf zien wat de weg naar herstel is en is vaak niet meer zelfstandig in staat om op de rem te trappen om tijd te wijden aan herstel.
Coaching houd je deze spiegel voor zodat je voldoende herstel op kunt zoeken. Zo helpen wij je weer om met een gevoel van controle de deur uit te gaan.
HEB JE NOG VRAGEN?
Hi, ik ben Cheryl, adviseur coaching bij GORTcoaching. Ik kan je helpen om de juiste burn-out coach uit te zoeken en kan telefonisch het gratis oriëntatiegesprek voor je inplannen.
088 170 1500
Ik help je graag!
Lees verder over Burn-out
Onze locaties
Veelgestelde vragen rondom burn-out coaching en burn-outs
Hoe herken ik een burn-out?
Een burn-out herken je aan lichamelijke vermoeidheid. Denk hierbij aan een uitgeput gevoel. Maar ook geestelijke vermoeidheid, zoals moeite met concentreren en het onthouden van dingen, onrustig slapen en prikkelbaar zijn.
Wat kan ik zelf doen tegen een burn-out?
Stel grenzen tegen stressoren! Zo verminder je blootstelling aan stress. Maar ook bij preventie van een burn-out kan je terecht bij een van onze burn-out coaches.
Wat kan ik zelf doen tijdens een burn-out?
Als je een burn-out hebt (of hebt gehad) is het erg moeilijk om keuzes te maken, geluk te ervaren of überhaupt de deur uit te komen. Onderzoek heeft aangetoond dat thuis blijven zitten met een burn-out averechts werkt. Burn-out coaching biedt je handvatten om structureel grip terug te krijgen in je dagelijks leven door stress te verminderen en controle te herwinnen over je werk-privé balans.
Wat is burn-out coaching precies?
Burn-out coaching is een proces waarbij een gespecialiseerde coach helpt bij het herstel van een burn-out. Dit gebeurt door stressmanagement, het stellen van grenzen, het opbouwen van veerkracht en het ontwikkelen van gezondere werk- en leefgewoonten.
Helpt een coach bij het herstel van een burn-out?
Iemand met een burn-out kan vaak moeilijk zelf zien dat hij of zij een burn-out heeft en is vaak niet meer zelfstandig in staat om op de rem te trappen om tijd te wijden aan herstel. Een coach houdt je deze spiegel voor, zodat je voldoende herstel kunt opzoeken. Een burn-out coach is gespecialiseerd in het vaststellen van de oorzaken van een burn-out en helpt je om een leven vol energie en ontspanning te leiden. Je leert effectiever te functioneren door gedachten te relativeren en je perceptie rondom stress aan te passen. GORTcoaching helpt je om weer met een gevoel van controle de deur uit te gaan.
Met welke vragen kan ik terecht bij een burn-out coach?
Bij een burn-out coach kun je terecht met vragen over stressmanagement, herstelstrategieën, emotionele veerkracht, work-life balans en het ontwikkelen van gezonde coping-mechanismen. In het herstelproces van een burn-out kunnen verschillende nieuwe vragen opkomen, zoals: hoe kan ik beter mijn grenzen stellen? Of hoe je jouw vitaliteitsreserve weer kunt opbouwen. De coach is gespecialiseerd in jouw helpen bij het vinden van antwoorden op jouw vragen.
Hoe kan GORTcoaching me helpen met mijn burn-out?
GORTcoaching biedt een persoonlijk coachtraject aangepast aan jouw specifieke situatie en behoeften, ondersteund door gekwalificeerde coaches met ruime ervaring in burn-out begeleiding.
Hoe lang duurt een gemiddeld burn-out coachtraject bij GORTcoaching?
De duur van een burn-out coachtraject bij GORTcoaching varieert, aangezien het sterk afhankelijk is van de individuele situatie en behoeften van de cliënt. Gemiddeld genomen kan een traject enkele maanden duren.
Hoe onderscheidt GORTcoaching zich van andere coachingsbedrijven als het gaat om burn-out begeleiding?
GORTcoaching onderscheidt zich door een persoonlijke, empathische aanpak, het gebruik van wetenschappelijk onderbouwde methoden, en de focus op duurzaam herstel en preventie van burn-out.
Wat zijn de symptomen van een burn-out?
Burn-out symptomen kunnen onder meer ernstige vermoeidheid, verminderd prestatievermogen, desinteresse, prikkelbaarheid, slaapproblemen en een gevoel van hulpeloosheid omvatten.
Wat is het verschil tussen stress en een burn-out?
Stress is een normale reactie op druk of dreiging, terwijl een burn-out een toestand is van chronische fysieke en emotionele uitputting, vaak gekoppeld aan werkgerelateerde stress.
Hoe wordt de voortgang tijdens het coachtraject bij GORTcoaching gemeten?
Bij GORTcoaching wordt de voortgang tijdens het coachtraject gemeten door regelmatige evaluaties en voortdurende gesprekken tussen jou en je coach.
Kan ik een burn-out coachtraject bij GORTcoaching ook online volgen?
Ja, GORTcoaching biedt ook online coachtrajecten aan, waardoor je vanuit het comfort van je eigen huis toegang hebt tot kwalitatieve burn-out coaching.
Wat zijn de kosten van een burn-out coachtraject bij GORTcoaching en wordt dit vergoed door mijn zorgverzekeraar of werkgever?
De kosten van een burn-out coachtraject zijn afhankelijk van het niveau van de coach die je kiest. Je kan deze kosten vinden in het menu van de website. Vergoeding voor burn-out coaching is alleen gebruikelijk bij een arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Daarnaast vergoeden werkgevers ook vaak het traject. Het is aanbevolen om eerst een gratis oriëntatiegesprek te plannen, de coach kan je verder helpen met de soorten vergoedingen die voor jou beschikbaar zijn.