Dunbar kwam tot zijn bevindingen bij het bestuderen van apen. Zijn bevindingen bleken echter goed door te vertalen naar mensen. Juist in deze tijd van sociale media en globalisering is zijn theorie actueler dan ooit. Kunnen we al die sociale media-contacten wel onderhouden? Of maken juist die nieuwe technieken het mogelijk meer relaties op betekenisvolle wijze te onderhouden? Onderzoekers van de Universiteit van Indiana hebben dit onderzocht. Ze hebben de acties en interacties van 3 miljoen Twitteraars gedurende langere tijd bestudeerd.
Wat wijst het onderzoek uit? “Sociale netwerken hebben de wijze waarop wij communiceren veranderd. We kunnen nu met grote aantallen personen verbindingen aangaan. Echter, we hebben niet meer of betere sociale vaardigheden gekregen. Ook in de online wereld houden cognitieve en biologische belemmeringen ons tegen om meer dan 150 betekenisvolle relaties aan te gaan. Met andere woorden, de theorie van Dunbar blijft overeind.”
BeperkingIn een tijd waarin het adagium “je bent wie je kent” opgeld doet en medewerkers veel kennis bij anderen moeten halen is dit een belangrijke bevinding. Er zit een beperking in het aantal personen waarmee je een (diepere) relatie kunt aangaan. Het almaar bouwen aan het netwerk heeft dus niet zoveel zin. De vraag is of technologische oplossingen in de toekomst deze menselijke tekortkomingen gaan compenseren.