Re-integratie
Een re-integratie traject is voor werknemers die door ziekte voor een langere periode niet kunnen werken. Re-integratie kan ingezet worden bij werknemers met fysieke klachten, maar ook wanneer je niet werkt door bijvoorbeeld stress of een burn-out. Zit jij nog in het eerste ziektejaar? In dat geval spreken we van re-integratie eerste spoor. Het doel van re-integratie eerste spoor is dat jij bij je huidige werkgever weer aan het werk kan. Jij kijkt samen met de re-integratie expert en jouw werkgever of jij kan terug keren naar je huidige functie, of kan starten met een andere functie binnen het bedrijf. Soms is dit niet mogelijk. In dat geval gaat het traject over naar re-integratie tweede spoor. Breekt jouw tweede ziektejaar aan? Ook dan zal het tweede spoor traject van start gaan.
Kies zelf je re-integratie expert
Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag met het vinden van een geschikte coach – ☏ 088 170 1500
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Met welke vragen kan ik terecht bij een re-integratie expert?
Onze re-integratie experts zijn gespecialiseerd in het ondersteunen bij het maken van jouw toekomstplan. Daarnaast helpen ze jou, waar nodig, met het verwerken van de huidige situatie. De re-integratie expert zal jou vanaf het begin tot einde van het re-integratie traject begeleiden, zodat je een goede nieuwe start kan maken. Met onder andere deze vragen kan je terecht bij een re-integratie expert:
- Kan ik bij mijn huidige werkgever blijven?
- Als ik niet in mijn huidige functie kan terugkeren, wat voor werk zou ik dan willen/kunnen?
- Welke impact heeft dit traject op mij?
- Wat zijn mijn talenten en hoe zet ik deze in?
- Hoe bouw ik mijn uren weer op, zonder kans op terugval?
Bij GORTcoaching geloven wij dat de combinatie van praktische stappen zetten met veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling het beste werkt. Wij ondervinden elke dag dat werken aan zelfvertrouwen en zelfreflectie belangrijke factoren zijn om succes te boeken.
Waarom een re-integratie traject van GORTcoaching?
De Wet Verbetering Poortwachter stelt dat een werkgever zich zo snel en goed mogelijk inspant om jou als werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Een re-integratie expert kan ondersteunen om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen en helpen met het vinden van een nieuwe functie. Wanneer het tweede ziektejaar aanbreekt, gaat het traject over naar re-integratie tweede spoor waar wettelijk gezien meer eisen worden gesteld. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk een re-integratie expert in te schakelen. Re-integratie experts van GORTcoaching zijn tevens coaches met uiteenlopende specialisaties. Hierdoor zijn zij zeer geschikt om jou te ondersteunen met het vinden van een nieuwe functie.
Inhoud van een re-integratie traject
Elk traject wordt samengesteld op jouw specifieke situatie, wensen en behoeftes. Op deze manier wordt het maximale uit het traject gehaald. Over het algemeen komen de volgende onderwerpen aanbod:
Verwerken – Er is een grote kans dat jouw ziekte veel impact op jou heeft gehad. Stress of een burn-out kan veel invloed hebben op zowel je werk als in je privéleven. Daarnaast kan een lichamelijke ziekte ook mentaal problemen met zich meebrengen. Jouw re-integratie expert kijk ook hoe het met jou gaat en of er bijkomstige klachten zijn die eerst verwerkt moeten worden.
Goed voelen – Ongeacht of je bij je huidige of een nieuwe werkgever aan de slag gaat, het is belangrijk dat jij weer lekker in je vel zit voor je weer gaat werken. Re-integratie experts besteden aandacht aan bijvoorbeeld jou weer in je energie zetten, jouw zelfvertrouwen terugwinnen, grenzen aan leren geven en weer de regie over je leven terug pakken.
Op zoek naar een baan – Het ultieme doel van re-integratie eerste spoor is dat jij weer aan het werk kan bij jouw huidige werkgever. Dit kan in je oude functie, of in een nieuwe functie zijn. Samen met de re-integratie expert onderzoek je wat jouw talenten zijn. Door te reflecteren en in gesprek te gaan, zoeken jullie uit wat jouw talenten zijn, waar ben je goed in en wat kan je nog meer. Waar mogelijk worden ook opties voor een kleine omscholing onderzocht. Op deze manier vindt jij weer een functie die jij wil en kan vervullen.
Voorbereiden – Aan het einde van het traject heb je als het goed is meer duidelijkheid over de functie waarin je aan het werk gaat. Het is belangrijk om terugval te voorkomen. Daarom bekijken jij en de re-integratie expert waar je rekening mee moet houden als je weer aan het werk gaat. Hoe geef je aan wanneer het toch teveel is en hoe weet je wanneer je een tandje meer kan gaan werken. Dit zorgt ervoor dat jij goed voorbereid aan het werk kan gaan.
Hoe ziet een re-integratie traject eruit?
Het oriëntatiegesprek
Ieder re-integratie traject wordt op maat gemaakt. Tijdens het oriëntatiegesprek stel jij met de expert het traject samen aan de hand van jouw situatie, vragen en behoeften. Kies altijd een coach waarvan je het idee hebt dat zijn/haar werkwijze, doelgroep en specialisme het beste bij je past.
Jij en de re-integratie expert zullen het volgende inventariseren:
- Welke doelen wil je behalen en waarom?
- Wat wil je uit het traject halen? Wanneer heeft het traject naar jouw idee zijn doelen bereikt?
- Welke aanpak past het beste bij jou?
Aan het eind van het gesprek stem je met de expert af of het klikt. Als dit zo is, kan je beginnen aan uw re-integratie traject. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kan je altijd een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek plannen met een van onze andere experts.
Het re-integratie traject
Tijdens jouw traject werk je aan jouw doelstellingen en competenties door middel van coachgesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten.
Jij en de re-integratie expert zullen:
- Een passend en realistisch plan van aanpak opstellen en in de praktijk brengen
- Constant reflecteren op jouw eigen doel: ben je op de goede weg?
- Tijdens of na elke sessie oefeningen bespreken waarmee je aan de slag gaat. Het slagen van een traject is afhankelijk van jouw eigen motivatie en inzet
Onze re-integratie experts ondersteunen waar nodig in het overleg tussen betrokken partijen, zoals de werkgever, bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en de werknemer. Hierbij wordt het proces bewaakt voor een zo optimaal mogelijke uitkomst voor alle partijen.
Eindevaluatie
In het laatste gesprek zullen jij en de re-integratie expert reflecteren op het traject en het proces. Zijn jouw doelen behaald? Hoe ver ben je en wat wil je nog aan pakken in de toekomst? Wanneer gewenst kun je een follow-up gesprek inplannen na een bepaalde tijd, om nog een samen te komen en te bespreken hoe het gaat.
Omdat het altijd zakelijk traject betreft, eindig je vaak met een driegesprek. Dit is een gesprek tussen de re-integratie expert, werknemer en werkgever waarin op transparante wijze wordt besproken of er overeenstemming is betreft het behaalde doel. Zo wordt de situatie belicht vanuit het gezichtspunt van de werknemer als dat van de werkgever.