Wandelcoach
Een wandelcoach is voor iedereen die wél graag coaching wil, maar liever niet in een klassieke gespreksvorm. Bij wandelcoaching ga je naar buiten, doorgaans in een dichtbij gelegen park, bos, of ander natuurgebied. Jij voert het gesprek met jouw wandelcoach tijdens de wandeling. Ervaar jij ongemakken in het dagelijks leven maar ben je wel graag in beweging? Dan is wandelcoaching iets voor jou.
Kies zelf je wandelcoach
Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag met het vinden van een geschikte coach – ☏ 088 170 1500
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Wat is wandelcoaching?
Een unieke benadering van coaching
Wandelcoaching is een vorm van coaching waarbij de coach en coachee samen buiten in de natuur lopen. Het is een unieke benadering die de fysieke activiteit van wandelen combineert met diepgaande gesprekken om tot nieuwe inzichten en perspectieven te komen. De wandelingen zijn vaak doelgericht en volgen een bepaalde route, maar de exacte vorm kan variëren afhankelijk van de coach en de behoeften van de coachee.
De rol van de natuur
Bij wandelcoaching speelt de natuur een centrale rol. Wandelen in een natuurlijke omgeving helpt om stress te verminderen, bevordert creatief denken en stelt mensen in staat om uit hun gewone omgeving te stappen en problemen vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Het ervaren van de natuur kan ook therapeutische voordelen hebben en draagt bij aan het welzijn van de coachee.
Persoonlijke ontwikkeling en groei
Het doel van wandelcoaching, zoals bij alle vormen van coaching, is persoonlijke ontwikkeling en groei. Door het wandelen en de interactie met de natuur kunnen coachees hun gedachten, gevoelens en gedrag beter begrijpen en effectieve strategieën ontwikkelen om hun persoonlijke en professionele doelen te bereiken. De focus ligt op het faciliteren van positieve veranderingen en het bevorderen van welzijn en voldoening in het leven van de coachee.
Hoe werkt wandelcoaching?
De eerste stap
De eerste stap in wandelcoaching is het intakegesprek. Hierin worden de behoeften, verwachtingen en doelen van de coachee besproken. Dit helpt de wandelcoach om een persoonlijk coachingstraject op te stellen, dat de basis vormt voor de daaropvolgende wandelsessies.
Het wandelproces
De kern van wandelcoaching is de wandelsessie. Tijdens deze sessie gaat de coachee samen met de coach wandelen in de natuur. Dit kan een bos, een park, een strand of een ander natuurlijk landschap zijn. Tijdens het wandelen worden er gesprekken gevoerd over de doelen en uitdagingen van de coachee. De coach kan vragen stellen, oefeningen voorstellen of stille momenten inlassen om de coachee te helpen reflecteren.
De kracht van beweging en natuur
Beweging en natuur spelen een cruciale rol in wandelcoaching. Wandelen stimuleert het denkproces en kan helpen om emoties los te laten. De natuur werkt kalmerend en inspirerend, en helpt de coachee om afstand te nemen van dagelijkse zorgen en een breder perspectief op hun situatie te krijgen.
Reflectie en actie
Na elke sessie is er tijd voor reflectie. De coachee kan nadenken over wat er tijdens de sessie is besproken en ontdekt, en hoe dit in hun dagelijks leven kan worden toegepast. Het uiteindelijke doel is dat de coachee actie onderneemt om hun doelen te bereiken en positieve veranderingen in hun leven te realiseren.
Hoe ziet een traject met een wandelcoach eruit?
Ieder coachtraject wordt op maat gemaakt. Samen met jouw coach stel je een coachtraject op aan de hand van jouw vragen en behoeftes. Zo plan je bijvoorbeeld samen waar en wanneer jullie gaan wandelen.
Kies altijd een coach waarvan je het idee hebt dat zijn/haar werkwijze, doelgroep en specialisme het beste bij je past. Per regio hebben wij meerdere coaches beschikbaar. Elke coach heeft bij ons een andere achtergrond, dus aan de hand van hun profielen kan je een goede keuze maken voor een wandelcoach die jou aanspreekt.
Het oriëntatiegesprek
In sommige gevallen zal het oriëntatiegesprek ook al tijdens een wandeling plaatsvinden, maar het komt ook voor dat dit nog wel op een coachlocatie is. Dit is verschillend per coach en zal van te voren afgesproken worden. Het oriëntatiegesprek dient als kennismaking tussen jou en de wandelcoach.
Jij en de wandelcoach zullen inventariseren:
- Welke doelen wil jij behalen en waarom?
- Wat je uit het traject wil halen: wanneer heeft het traject met de wandelcoach naar jou idee zijn doelen bereikt? Wat is jouw ideale situatie?
- Welke aanpak past hier het beste bij?
Aan het einde van het gesprek stem je met de wandelcoach af of het tussen jullie klikt. Als dit zo is, kan je beginnen aan het wandelcoaching traject.
Waarom een wandelcoach van GORTcoaching?
Het wandelcoach traject
Tijdens jouw wandelcoaching traject werk je aan jouw doelstellingen door middel van gesprekken tijdens wandelingen in een natuurlijke omgeving. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van reflectie-oefeningen en opdrachten.
Jij en de coach zullen:
- Een passend en realistisch plan van aanpak opstellen en in de praktijk brengen
- Constant reflecteren op jouw eigen doel: ben je op de goede weg?
- Na elke sessie ga je met eventuele oefeningen aan de slag
Het slagen van een traject met jouw coach is afhankelijk van jouw eigen motivatie en inzet. Jij bepaalt zelf hoeveel je uit de wandelcoaching haalt.
De wandelcoaches van GORTcoaching kunnen tijdens de wandelingen gebruik maken van verschillende technieken en methodieken zoals Motiverende Gespreksvoering, RET (Rationele Effectiviteits Training), Mindfulness, NLP (Neuro Linguistisch Programmeren), Oplossingsgericht Coachen, en ACT (acceptance en commitment therapie).
Eindevaluatie
In het laatste gesprek zullen jij en jouw wandelcoach reflecteren op het traject en het proces. Zijn jouw doelen behaald? Hoe ver ben je en wat wil je nog aanpakken in de toekomst? Het is mogelijk om een follow-up gesprek na een bepaalde tijd in te plannen. In dit gesprek kom je nog een keer samen en bespreek je hoe het gaat.
Afsluiten met elkaar
Wandelcoaching is ook geschikt voor leidinggevenden, HR-medewerkers of coaches zelf. Hierdoor kan het zijn dat jouw traject een zakelijk traject betreft. Dit traject start en eindig je vaak met een driegesprek: de wandelcoach, coachee en leidinggevende bespreken op transparante wijze om een overeenstemming over het coachdoel te bereiken. Ook kan de situatie zowel vanuit het gezichtspunt van de coachee als dat van de leidinggevende belicht worden.
De voordelen van een wandelcoach
Een wandelcoach biedt persoonlijke aandacht en ondersteuning tijdens je wandeling. De coach helpt je bij het verhelderen van je gedachten, het ontwikkelen van nieuwe perspectieven en het stellen en bereiken van je doelen. Dit maakt wandelcoaching een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei en verandering.
Lichaamsbeweging heeft bewezen fysieke gezondheidsvoordelen én mentale gezondheidsvoordelen (Biddle et al., 2019), waaronder het verbeteren van cardiovasculaire fitheid, het verminderen van de kans op chronische ziekten, het verbeteren van de slaapkwaliteit en cognitieve prestaties. Tijdens wandelcoaching profiteer je van deze voordelen terwijl je werkt aan persoonlijke ontwikkeling.
De natuurlijke omgeving van wandelcoaching kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Onderzoek toont aan dat tijd doorbrengen in de natuur de bloeddruk kan verlagen, de hartslag kan verminderen en stresshormonen kan verminderen (Bayindir et al., 2021). Dit creëert een ontspannen sfeer die bevorderlijk is voor open en eerlijk gesprek.
De combinatie van beweging en natuur stimuleert creatief denken en probleemoplossende vaardigheden. Het helpt je om uit je gebruikelijke omgeving te stappen en problemen vanuit een ander perspectief te bekijken, wat kan leiden tot innovatieve oplossingen en inzichten.
Wandelcoaching versus traditionele coaching
De omgeving
Een van de belangrijkste verschillen tussen wandelcoaching en traditionele coaching is de omgeving. In plaats van in een kantoor of over een computer, vindt wandelcoaching plaats in de buitenlucht, meestal in een natuurlijke omgeving. Dit biedt een unieke en ontspannen setting voor coaching, die kan helpen om stress te verminderen en het creatieve denken te bevorderen.
De methode
Wandelcoaching omvat fysieke beweging, terwijl traditionele coaching vaak een zittende activiteit is. Het lichamelijke aspect van wandelen kan helpen om de geest te zuiveren en de focus te verbeteren. Het kan ook dienen als een metafoor voor vooruitgang en verandering, wat de coachee kan motiveren om stappen te zetten naar hun doelen.
Het tempo
Bij wandelcoaching bepaalt het tempo van het wandelen vaak het tempo van het gesprek. Dit kan resulteren in een meer gemeten en doordachte uitwisseling van ideeën dan in traditionele coachingssessies. Ook kan het stil zijn en reflecteren makkelijker maken.
De resultaten
Hoewel zowel wandelcoaching als traditionele coaching gericht zijn op het bereiken van persoonlijke groei en verandering, biedt wandelcoaching een unieke combinatie van fysieke, mentale en emotionele voordelen die het een krachtig alternatief maken voor traditionele methoden.
Onze benadering van wandelcoaching
Persoonlijk en doelgericht
Onze benadering van wandelcoaching bij GORTcoaching is persoonlijk en doelgericht. We beginnen met een intakegesprek om je behoeften en doelen te begrijpen. Vervolgens maken we een aangepast coachingstraject dat aansluit bij jouw specifieke situatie.
Focus op natuur en beweging
We gebruiken de kracht van natuur en beweging om je denkprocessen te stimuleren en te inspireren. Of we nu door het bos, het park of langs het strand wandelen, de natuurlijke omgeving helpt om een rustige en open sfeer te creëren waarin je vrij kunt reflecteren en ideeën kunt ontdekken.
Actieve reflectie
Reflectie speelt een centrale rol in onze wandelcoaching aanpak. Na elke sessie krijg je tijd om na te denken over wat er besproken is en te overwegen hoe je de opgedane inzichten kunt toepassen in je dagelijks leven. Dit actieve reflectieproces helpt je om daadwerkelijk stappen te zetten naar je doelen.
Voortdurende ondersteuning
Bij GORTcoaching bieden we voortdurende ondersteuning gedurende je gehele wandelcoaching traject. Onze gecertificeerde coaches zijn er om je te begeleiden, te motiveren en te ondersteunen, en om ervoor te zorgen dat je het meeste haalt uit je wandelcoaching ervaring.
Hoe wandelcoaching bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling
Wandelcoaching draagt op een unieke manier bij aan persoonlijke ontwikkeling. De combinatie van beweging, natuur en reflectie creëert een omgeving die bevorderlijk is voor groei en verandering. Wandelcoaching stimuleert de fysieke activiteit van het wandelen het brein en maakt het ontvankelijker voor nieuwe inzichten en ideeën. Dit kan helpen bij het verbreden van je perspectief en het vinden van creatieve oplossingen voor problemen.
Daarnaast biedt de natuurlijke omgeving een rustige en ontspannen setting waarin je je gedachten kunt ordenen en diepgaande reflecties kunt doen. Dit kan je helpen om in contact te komen met je innerlijke zelf en je waarden en doelen duidelijker te zien. De begeleiding van een ervaren wandelcoach helpt je bij het identificeren van je sterke punten, het overwinnen van obstakels en het vormgeven van je toekomst. Door deze gecombineerde voordelen is wandelcoaching een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke ontwikkeling.
Wandelcoaching voor geestelijke gezondheid
Wandelcoaching kan een waardevolle bijdrage leveren aan de geestelijke gezondheid. Fysieke beweging, zoals wandelen, heeft aangetoond dat het symptomen van depressie en angst kan verminderen, terwijl het ook bijdraagt aan een algemeen gevoel van welzijn (Biddle et al., 2019). Bovendien, door buiten in de natuur te zijn, kunnen mensen ontsnappen aan hun dagelijkse omgeving en stressoren, waardoor ze meer ruimte hebben om te reflecteren en te ontspannen.
Daarnaast biedt wandelcoaching met een gecertificeerde coach van GORTcoaching de mogelijkheid om persoonlijke uitdagingen te bespreken, nieuwe perspectieven te ontdekken en strategieën te ontwikkelen om met geestelijke gezondheidsproblemen om te gaan. Het is een holistische benadering die lichaam en geest samenbrengt om het algehele welzijn te verbeteren.
Hoe wandelcoaching kan helpen bij stress
Wandelcoaching kan op verschillende manieren helpen bij het omgaan met stress. De eenvoudige handeling van wandelen in de buitenlucht kan op zichzelf al stressverlichtende effecten hebben. Het bevordert de aanmaak van endorfines, de ‘feel-good’-chemicaliën in ons brein, die een gevoel van welzijn en ontspanning kunnen geven. De natuurlijke omgeving waarin wandelcoaching plaatsvindt, biedt een rustige en rustgevende achtergrond die kan helpen om stressvolle gedachten en gevoelens te verminderen. Wandelcoaching biedt de mogelijkheid om te praten over stressfactoren met een ervaren coach. Door je zorgen en uitdagingen te bespreken, kun je nieuwe strategieën en perspectieven ontdekken om stress in je leven te verminderen en beter te beheren.
Veelgestelde vragen over wandelcoaching
Wat als het weer slecht is?
Bij slecht weer kan de wandelcoachingssessie worden aangepast. Dit kan betekenen dat de sessie wordt verplaatst naar een binnenlocatie of dat een geschikte overdekte buitenlocatie wordt gekozen. Het weer mag de voortgang van je coachingstraject niet belemmeren.
Hoe lang duurt een wandelcoachingssessie?
Een typische sessie duurt ongeveer 60-90 minuten, maar dit kan variëren afhankelijk van je behoeften en de aanpak van je coach. Het aantal sessies kan ook variëren, afhankelijk van je doelen en voortgang.
Voor wie is wandelcoaching geschikt?
Wandelcoaching is geschikt voor iedereen die aan persoonlijke of professionele doelen wil werken. Of je nu worstelt met stress, een carrièrestap wilt maken, of persoonlijke obstakels wilt overwinnen, wandelcoaching kan een waardevol hulpmiddel zijn.
Wat is wandelcoaching precies?
Wandelcoaching is een vorm van coaching waarbij de sessies buiten in de natuur plaatsvinden, meestal tijdens het wandelen. Het is een holistische benadering die de voordelen van fysieke activiteit, natuur en gesprekstherapie combineert om persoonlijke en professionele groei te bevorderen.
Hoe helpt wandelcoaching?
Wandelcoaching maakt onderscheid omdat door het wandelen je het vrijer spreken stimuleert. Zo geef je tijdens het wandelen je gedachten sneller vrijheid. En probeert het je meer out of the box te laten denken. Daarnaast stimuleert de omgeving je letterlijk meer ruimte om gemakkelijker te praten.
Wat is het verschil tussen wandelcoaching en normale coaching?
Bij wandelcoaching gebeurt de coachsessie al wandelend door de natuur. Waarbij deze elementen zoals water als hulpmiddel worden gebruikt om tot het doel te komen. Bij normale coaching zit je binnen en ben je op andere manieren bezig met je proces.
Hoe vind ik een juiste wandelcoach?
Een juiste wandelcoach vind je door te zoeken op de site en de specialisatie wandelcoach in te vullen. Daarna kan je zelf een keuze maken of bellen voor hulp bij het kiezen van een coach.
HEB JE NOG VRAGEN?
Hi, ik ben Cheryl, adviseur bij GORTcoaching. Ik kan je helpen om de juiste coach/psycholoog/therapeut uit te zoeken en kan telefonisch het gratis oriëntatiegesprek voor je inplannen.
088 170 1500
Ik help je graag!