Teamcoach Jurjen heeft escaperooms als een manier van coaching op de kaart gezet. Hij studeerde af als organisatiepsycholoog en was altijd al geïnteresseerd in trainingen en workshops.
Via-via kwam hij bij GORTcoaching terecht en kon hij in 2017 het escaperoomconcept opzetten. Wij spraken met Jurjen over zijn ervaringen sindsdien en zijn kijk op escaperoom teamcoaching.
De kracht van escaperoom teamcoaching
Teamcoaching in escaperooms gaat een stapje verder dan het normale spelletje. Een teamcoach heeft een faciliterende rol en observeert hoe de mensen in het team samenwerken. Na het spelletje houdt de teamcoach het team een spiegel voor en stelt de juiste vragen. Aan de hand van de escaperoom ontstaat een teamkompas, wat duidelijk maakt wat er nodig is om (nog) beter te worden of te functioneren. Dit resulteert weer in concrete leerdoelen.
De kracht van escaperooms zit hem in het natuurlijke gedrag wat mensen vertonen. Doordat het een spelletje is en samenwerking noodzakelijk is, tonen de deelnemers hun ware aard. De druk valt weg. Dit kun je weer parallel trekken op de werkvloer: iemand die tijdens de escaperoom heel dominant of actief is, is dat op kantoor vaak ook. Het resultaat: het wordt duidelijk waar het team voordelen uit kunt halen. De observaties van de teamcoach bieden nog een extra dimensie. De teamcoach bekijkt aandachtig hoe elke deelnemer zich gedraagt en geeft dan advies over hoe het team kan anticiperen.
Van spelletje tot nieuwe coaching manier
Sinds de try-outs in 2017 is er heel wat veranderd. Zo is er aandachtig gekeken naar welke analyses passen en hoe de tijd het beste ingedeeld kan worden. Het is meer doelgericht geworden, want het is de bedoeling dat het team er echt iets van leert en mee aan de slag kan. Er zit nu een duidelijke structuur in een escaperoomsessie. Van tevoren wordt er telefonisch besproken welke vraagstukken er spelen of welke doelen er zijn. Hier worden ook doelen voor de escaperoom zelf gesteld. Daarna is het tijd voor het spel zelf. Achteraf wordt er uitgebreid gereflecteerd. Welke oplossingen voor de vraagstukken zijn er mogelijk en wat is het ideale team? Hoe gaat het team met de leerdoelen aan de slag? Het is dus een hele leuke en informele middag, maar het is ook zeker nuttig.
Voor wie is dit geschikt?
Het leuke aan escaperoom teamcoaching is dat het eigenlijk voor elke organisatie geschikt is. Zijn er echt vraagstukken waarmee de organisatie aan de slag wil? Wil de organisatie gewoon een leuk teamuitje? Of zijn er nieuwe medewerkers die nog kennis moeten maken met het team en de manier van samenwerken? Teamcoaching met escaperooms is voor alle situaties geschikt. Of het nu om een kleine (vanaf 4 medewerkers) of een grote organisatie (200+ medewerkers) gaat, een succesje of een vraagstuk: een escaperoom kan altijd helpen om de neuzen in de juiste richting te krijgen.
Zo voegt zo een ervaring écht waarde toe
Misschien is het een beetje ongrijpbaar, vraagstukken binnen de organisatie oplossen met een spelletje. Daarom geven we even een voorbeeld. Een poos geleden was er een fabriek waarbij er wrijving was tussen het management en de fabrieksmedewerkers. De fabrieksmedewerkers zagen de verandering nog niet zitten en hadden helemaal geen trek in verandering binnen de organisatie. De escaperoom zorgde er echt voor dat er inzichten kwamen. Het management zelf deed niet mee aan het spel, maar nam een observerende rol aan. Iedereen kwam samen tijdens de presentatie. Toen werden er duidelijke signalen gegeven en werd duidelijk voor het management wat er nodig was om de veranderingen zo goed mogelijk door te voeren; op een manier waar ook de fabrieksmedewerkers er positief tegenaan keken. Zo bleek bijvoorbeeld dat de medewerkers zich niet gehoord voelden, dus dat werd meteen een nieuw leerdoel.
Escaperoom teamcoaching succesverhalen
Zo’n escaperoom coachingsmiddag kan tot bijzondere situaties en uitkomsten leiden. Het meest voorkomende succesverhaal gaat wel over de “bonding” tussen teamleden. Zo was er een keer een overheidsinstelling waar heel persoonlijke verhalen werden gedeeld, zo veilig voelde iedereen zich. Eén van Jurjen’s favoriete succesverhalen gaat over het management van een kleine organisatie. Het ging om een directeur en zijn medewerkers waarbij het niet lekker liep, maar het was lastig om de vinger op de zere plek te leggen. Tijdens de escaperoom werd al gauw duidelijk waar het probleem lag: de rolverdeling. De directeur vond het directeursleven helemaal niet zo leuk, hij wilde niet “de harde zakenman” zijn. Andere mensen binnen het team hadden weer wel die potentie. Dit was van tevoren eigenlijk nooit besproken. De uitkomst was duidelijk: de rolverdeling moest worden herdacht.