Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

PRACTITIONER COACHOPLEIDING

Jouw pad naar professioneel coach worden

Met de opleiding Practitioner word je door onze geweldige trainers opgeleid tot Professioneel Coach. In 8 dagen leer je een coachingstraject van intake tot evaluatie te houden. Na afloop van de opleiding ben je in staat zelfstandig te coachen met inzet van beproefde methodieken en met bewustwording op je eigen functioneren 

Vanuit een inspirerende trainingslocatie:
Vanuit de inspirerende en royale trainingsruimte van 200m2 in de groene omgeving in Amsterdam-Duivendrecht ga je met een kleine groep aan de slag om jouw coach skills verder te ontwikkelen zodat je na afronding als zelfstandig beroepscoach aan de slag kunt. Door de kleine omvang van de groep is er veel ruimte voor individuele aandacht. Onze opleiding tot practitioner coach onderscheidt zich door het grote aantal uren praktijkcoaching en onze persoonlijke aanpak. Zo is er ook tussen de 4 modules door contact met de trainers door middel van Zoomsessies en reflectieverslagen. 

Ingangseisen:
Er zijn meerdere mogelijkheden om deze opleiding tot kunnen volgen.
1. Je hebt de GORTcoaching coachopleiding foundation gevolgd.
2. Je hebt een EMCC/NOBCO Foundationniveau-opleiding gedaan en hebt het diploma gehaald.
3. Je hebt aantoonbare praktijk ervaring als interne of externe coach en hebt daarbij een (niet-) gecertificeerde coachopleiding gedaan.

Binnen deze opleiding leer je:

 • Een professioneel coachtraject opstellen, uitvoeren en afronden.
 • Verschillende coachmethodieken toe te passen, waaronder RET en Voice Dialogue.
 • Jezelf als instrument voor coaching te doorgronden en je eigen visie als coach te ontwikkelen.
 • Omgaan met projectie, overdracht en tegenoverdracht
 • Het belang van contact & contract, emoties, belichaming en intuïtie in coaching

Na het succesvol afronden van de opleiding Practitioner Coach ontvang je van GORTcoaching opleidingen een diploma tot practitioner  coach. Je kunt na deze opleiding als beroepscoach aan de slag.

Lees hier meer over de coachopleiding: 

KIES JOUW LOCATIE

ONLINE

Klik op de afbeelding voor meer informatie

STAD

Klik op de afbeelding voor meer informatie

Online
Ben jij ook zo enthousiast geworden van alle mogelijkheden van online, wil je de training doen in je vakantie of ben je op zoek naar een 100% -covid-proof- oplossing? Onze Virtual Classroom is voor jou de oplossing! Een aantal van onze trainers waren zo enthousiast geworden over extra mogelijkheden van online leren en de break-out rooms dat ze garanderen dat je hierdoor het gevoel hebt dat je heel veel extra begeleiding hebt gekregen, puur en alleen door de efficiëntie van de werkvorm!

Amsterdam
Als je kiest voor locatie stad dan kies je voor een zeer luxe trainingslocatie van 200m² in Amsterdam-Duivendrecht. Deze prachtige locatie is gloednieuw door ons eigen team ingericht dus speciaal gemaakt om jou een fijne ervaring te geven. Tevens is het goed om te weten dat er optimale ventilatie en luchtvochtigheidmeters aanwezig zijn. Extra voordeel is dat deze locatie onbeperkt gratis parkeergelegenheid heeft en zeer goed bereikbaar is met OV! De catering is uitgebreid met ontbijt en home-made liefde en aandacht.

COACHOPLEIDING IN AMSTERDAM

Practitioner september – op locatie
Module 1: Vrijdag 24 en zaterdag 25 september 2021 | 9.30 – 17.30
Module 2: Vrijdag 5 en zaterdag 6 november 2021 | 9.30 – 17.30
Module 3: Vrijdag 17 en zaterdag 18 december 2021 | 9.30 – 17.30
Module 4: Vrijdag 4 en zaterdag 5 februari 2022 | 9.30 – 17.30
Examendag: Vrijdag 22 en/of zaterdag 23 april 2022

Practitioner november – op locatie
Module 1: Dinsdag 23 en woensdag 24 november 2021 | 9.30 – 17.30
Module 2: Dinsdag 18 en woensdag 19 januari 2022 | 9.30 – 17.30
Module 3: Dinsdag 1 en woensdag 2 maart 2022 | 9.30 – 17.30
Module 4: Dinsdag 12 en woensdag 13 april 2022 | 9.30 – 17.30
Examendag: Dinsdag 28 en/of woensdag 29 juni 2022

NEEM EEN OPTIE:


* De opleiding is bij de EMCC/NOBCO aangeboden voor het EQA Practitioner keurmerk. Na een positieve beoordeling van de opleiding door de EMCC/NOBCO ontvang je als deelnemer een EQA-erkend diploma, waarmee je als deelnemer in aanmerking komt voor de verkorte route richting een individuele certificering als beroepscoach op Practitioner niveau. 

Marloes van Hamburg

Ik ben het aanspreekpunt voor iedereen met vragen over de coachopleiding! Ik kan je helpen met inhoudelijke en praktische vragen over foundation, practitioner coach en het vervolg.

Bel of mail mij, ik help je graag!

coachopleiding@gortcoaching.nl
☏ 0881701530 

 

HET PROGRAMMA

Deze opleiding bestaat uit 4 modules van 2 dagen en een afrondende examendag in een doorlooptijd van 7 maanden. In deze opleiding leer je een cliënt (coachee) begeleiden vanaf intake tot evaluatie. Tijdens de opleiding komen diverse tools en methodieken aan bod en ga je vooral veel dóen: de opleiding is zeer praktisch en ervaringsgericht. De totale studiebelasting, inclusief thuisopdrachten, coachen en examen is ca. 165 uur. Dit betekent dat je gedurende een half jaar gemiddeld 6 uur per week aan de slag bent met coachen.

Na elke module ga je aan de slag met jouw proefcliënten. Coachen leer je namelijk voornamelijk door jouw coachingsvaardigheden in de praktijk toe te passen. Daarnaast schrijf je reflectieverslagen, heb je intervisie met enkele groepsgenoten en maak je opdrachten in de online leeromgeving. Alle opdrachten tellen mee voor je examen. Na de vierde module sluit je de opleiding af met een mondeling examen van 20 minuten.

Module 1
Module 1 bouwt voort op de basisvaardigheden van coaching. Je maakt kennis met de andere deelnemers. We schetsen een algemeen kader en plaatsen coaching binnen de maatschappelijke context. Je ervaart de voordelen van een gerichte intake en maakt een verdiepingsslag in contracteren, de diverse niveaus van luisteren en het stellen van krachtige vragen. De ethiek binnen coaching speelt ook een belangrijke rol.

Je zet de eerste stappen naar zelfinzicht in hoe jij handelt als coach en wat coaching voor jou als vak betekent.

In de modules 2 en 3 leer je werken met verschillende methodieken, die je ook meteen in de praktijk kan brengen met je (oefen)coachees. Je gaat o.a. aan de slag met Kernkwadranten, Voice Dialogue, Disneystrategie, creatieve technieken en Appreciative Inquiry.

Module 2
In module 2 ga je aan de slag met jezelf als instrument. Als coach ben jij je eigen instrument. Waar liggen jouw talenten, waarden en drijfveren, hoe is dat van invloed op jouw coaching en hoe vind je deze talenten bij jouw klanten? Daarbij is er ook aandacht voor oude scripts – bij zowel jezelf als je coachee – en wat dat betekent voor je coachrelatie. Je leert omgaan met projectie, overdracht en tegenoverdracht.

Module 3
In module 3 ga je de methodieken verder verdiepen. Je gaat aan de slag met  Voice Dialogue en saboteurs en supporters. Ook komen creatieve technieken als visualisatie en het belang belichaming aan de orde. Je gaat aan de slag met het signaleren, verkennen en verdiepen van emoties

Module 4
In de vierde module komen de laatste methodieken aan de orde, zoals RET waarmee je leert hoe je je coachees kunt begeleiden met beperkende gedachten. Daarnaast staaat deze module vooral in het teken van oefenen, oefenen, oefenen! Je past de geleerde technieken toe en je ontvangt zinvolle feedback van de andere deelnemers en de trainer om de beste coach te worden die jij kunt zijn! Ook finaliseer je je visie als coach, leer je een coachtraject af te sluiten en te evalueren en omschrijf je de noodzaak van de Internationaal Ethische Code.

Examen
Na elke module ga je aan de slag met een aantal proefcliënten. Coachen leer je namelijk voornamelijk door jouw coachingsvaardigheden in de praktijk toe te passen. Daarnaast schrijf je reflectieverslagen, waarop je van de trainer waardevolle feedback krijgt,  heb je intervisie met enkele groepsgenoten en maak je opdrachten in de online leeromgeving. Alle opdrachten tellen mee voor je examen.

De opleiding wordt afgesloten met een mondeling examen waarin je een coachee begeleidt, van 20 minuten. Als je zowel het mondelinge examen als de opdrachten voldoende hebt afgesloten, krijg je een diploma van GORTcoaching opleidingen B.V.

Herexamens zijn mogelijk tegen meerprijs van 250,-.

* De opleiding is bij de EMCC/NOBCO aangeboden voor het EQA Practitioner keurmerk. Na een positieve beoordeling van de opleiding door de EMCC/NOBCO ontvang je als deelnemer een EQA-erkend diploma, waarmee je als deelnemer in aanmerking komt voor de verkorte route richting een individuele certificering als beroepscoach op Practitioner niveau. 

 

Wat levert het je op?
1. Kwaliteitskeurmerk NOBCO, je kan je kwalitatief onderscheiden van anderen.
2. Toegang tot beroepsvereniging NOBCO, leer verder samen met andere coaches.
3. Meer klanten, het is makkelijker jezelf te verkopen met een gecertificeerde opleiding.
4. Professionaliteit, je neemt jezelf serieus met bijscholing.
5. Netwerk, ontmoet anderen coaches en werk samen.

DOELGROEP

Deze coachopleiding is geschikt voor jou als je:

 • Van coaching je beroep wil maken en als zelfstandig coach aan de slag wilt
 • Reeds werkzaam bent als interne coach of mentor en nu écht wil leren hoe je impact kunt maken als coach.
 • Werkt in een functie waar coachen een belangrijk onderdeel is van jouw functie
 • Een vakbekwame, zelfbewuste en inspirerende coach wil worden, die het verschil maakt in de persoonlijke ontwikkeling van mensen
 • Bereid bent om gemotiveerd en doelgericht te werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling als coach

TOELATINGSEISEN

Deze opleiding is toegankelijk voor iedereen die opleiding Foundation bij ons heeft afgerond of geslaagd is voor een vergelijkbare opleiding op Foundation niveau. Heb je geen diploma op foundation niveau, maar denk je wel over de basisvaardigheden van een coach te beschikken? Geen zorgen! Bij ontbreken van diploma’s krijg je een telefonische intake bij onze hoofdtrainer. Zij maakt dan een inschatting of je aan het vereiste niveau voldoet.

DIPLOMA EN ACCREDITATIE

Wanneer je de opleiding met succes afrond ontvang je een diploma van GORTcoaching opleidingen tot practitioner coach.

Accreditatie van de opleiding:
Na afloop van de eerste leergangen wordt de opleiding voor accreditatie bij de EMCC/NOBCO aangeboden voor het EQA Practitioner keurmerk. Na een positieve beoordeling van de opleiding door de EMCC/NOBCO ontvang je als deelnemer een EQA-erkend diploma, waarmee je als deelnemer in aanmerking komt voor de verkorte route richting een individuele certificering als beroepscoach op Practitioner niveau. Voor meer informatie over de verschillende keurmerken, zie de website van de NOBCO.

 

LEERDOELEN

Na afronding van deze opleiding:

 • Heb je inzicht in hoe je eigen psychologische processen het werk met de coachee verstoren en je kunt hier passend op inspelen
 • Werk je continue aan en reflecteer je op je eigen ontwikkeling als coach
 • Ben je in staat om heldere afspraken te maken middels een formeel coachcontract
 • Kan je je een eigen professionele stijl als coach beschrijven en inzetten
 • Ben je in staat om in een coachrelatie een stevige vertrouwensbasis op te bouwen en werk je effectief met de emotionele toestand van je coachee
 • Ben je in staat om je client van constructieve feedback te voorzien en middels verschillende vraagtechnieken deze feedback vorm te geven
 • Ben je in staat om samen met je coachee concrete doelen te stellen en te bepalen welke stappen het beste aansluiten bij deze doelen en zijn/haar persoonlijke voorkeuren
 • Ben je in staat om verschillende coaching methodieken en technieken op de juiste manier toe te passen
 • Ben je in staat een goede afweging te maken welke methodiek je op welk moment kunt inzetten, passend bij de context van het proces
 • Ben je in staat om de effectiviteit van je eigen werkwijze en de resultaten van de coachtrajecten formeel te evalueren met je coachees en eventueel belanghebbenden.

BELASTINGVOORDEEL

In de meeste gevallen zijn scholingskosten voor particulieren aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Je netto-investering valt daardoor een stuk lager uit. Laat je informeren door de belastingdienst of je belastingadviseur. 

Hoe bereken ik mijn aftrek? 

Je berekent je scholingsaftrek als volgt: pak de kosten van de opleiding als geheel inclusief BTW. Krijg je een vergoeding van bijvoorbeeld je werkgever? Dan moet je die van de kosten aftrekken. Ook de arrangementskosten trek je er van af. Daarnaast is er een drempelbedrag van €250. Trek dat er ook vanaf. Het bedrag dat overblijft, dat is je aftrek die je invult bij je aangifte inkomstenbelasting. Je mag per jaar maximaal € 15.000 aftrekken. 

In het geval van de Practitioner opleiding kun je €3.319,50 (€4.145,41 – arrangement €575,91 – drempel €250) van je inkomstenbelasting aftrekken indien je aan de voorwaarden voldoet. Bij het 37,1% inkomstenbelastingtarief bespaar je dus netto €1231,53 – (€3.319,50 * 37,1%). De opleiding kost je dus geen €4145,41 inclusief btw, maar netto slechts €2913,88 (€4.145,41 – €1231,53). Zit je in het 49,5% tarief dan scheelt het je zelfs €1643,15! 

Je kunt helaas geen rechten ontlenen aan deze tekst over belastingaftrek. Check voor de meest actuele informatie de site van de belastingdienst of vraag het na bij je belastingadviseur: website van de belastingdienst

OEFEN COACHEES

Tijdens de opleiding werk je stapsgewijs aan coachtrajecten met meerdere oefencoachees. Je gaat tenminste 30 uur coachen buiten de lesdagen om. Deze coachees zijn geen familie, vriend, kennis of naaste collega van je. Dit om de coachrelatie zuiver te houden. We raden wel aan om je omgeving te vragen of ze iemand kennen die oefencoachee wil zijn. Onze ervaring is dat dat altijd vrijwilligers oplevert.

 

STUDIEBELASTING

Deze opleiding bestaat uit 8 lesdagen, verdeeld over 4 modules van 2 dagen met een doorlooptijd van 7 maanden en een afsluitend examen. Tijdens de opleiding komen diverse tools en methodieken aan bod en ga je vooral veel dóen. Naast de lesdagen volg je ook een intensief blended learning traject waarin je aan de slag gaat met thuisopdrachten, intervisie, coachen en examen. De totale studiebelasting bedraagt ongeveer 165 uur. Dit betekent dat je naast de lesdagen gemiddeld 3.5 uur per week bezig bent oefencoachees, praktijkopdrachten, intervisie, (reflectie)verslagen en literatuurstudie.

 • Doorlooptijd:  7 maanden
 • Contacturen: 4 modules van 2 dagen + 1 examen (in totaal 65 uur)
 • Totaal studiebelasting: ca. 165 uur

De verdeling praktijk / theorie is ongeveer 75 / 25. Wij staan voor een praktische, ervaringsgerichte aanpak!

DE TRAINERS

Mijn ervaring tijdens de opleiding:
Een praktische opleiding met een heldere aanpak. De trainers zijn zeer kundig en putten naast theoretische kennis ook uit een grote hoeveelheid eigen coach-ervaring. Dit is zeer helpend bij de uitleg en verduidelijking van de oefeningen en opbouwende feedback.

Beveel ik de opleiding aan:
Absoluut! Voor iedereen die een stap wil maken in het prachtige vak van coaching, of je hier nu mee start of al wat ervaring hebt, is deze opleiding zeer waardevol.

Wat heeft de opleiding mij opgeleverd:
Mijn persoonlijke leerdoelen waren: het leren van een heldere structuur en opbouw van een coachtingsgesprek, nieuwe interventies/methodieken leren en deze direct kunnen toepassen, intervisie met de andere deelnemers en trainers. En ik kan volmondige zeggen dat ik al mijn leerdoelen ruimschoots behaald heb.

Remko Westra

Manager Sales, Beeckestijn Business School/CustomerTalk

ONZE BROCHURE

Als marktleider en grootste Coachingsbureau van Nederland hebben wij onze expertise over professionele coaching samengebracht tot een opleiding. Je leert direct van bewezen succesvolle coaches. Onze coachopleiding is geschikt voor iedereen vanaf HBO werk- of denkniveau die zich in brede zin wil bezighouden met coaching.

Lees alles rustig na in onze brochure.