Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Het verschil tussen training en coaching

Om doelen en persoonlijke groei te bereiken, kunnen verschillende methodes worden ingezet zoals coaching en training. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee methodes?

De 2 constructen
Tijdens een training worden vaardigheden aangeleerd en wordt kennis verbreed door een trainer aan één of meerdere personen. Bij coaching gaat een klant aan de hand van eigen doelstellingen zelf op zoek naar nieuwe kennis en inzichten samen met een coach. Uit deze definitie is dus af te leiden dat er enkele verschillen zijn tussen deze twee constructen.

Training
In het geval van een training moet men zich aanpassen aan de processen en structuur van de training. Bij een training wordt vooraf een doel vastgesteld door de trainer die door de klant wordt gevolgd. Trainingen vinden ook vaak eenmalig plaats in groepsverband. Er is hier minder vrijheid voor eigen inbreng en worden bepaalde kennis en vaardigheden enkel overgebracht op de klant.  In het kort: bij een training is sprake van een hiërarchische overdracht van kennis.

Coaching
Bij coaching is het juist de klant zelf die de agenda en doelen uitzet van het coachtraject. Een coach heeft als doel om persoonlijke prestaties van de klant te maximaliseren en doet dit door het bijbrengen van vaardigheden en inzichten. De focus ligt niet enkel op de het halen van doelen, maar ook op het achterhalen van de oorzaak van bepaalde problemen. Door een relatie op te bouwen, gebaseerd op wederzijds respect, treedt de coach op als gelijke die je ondersteunt op zowel objectieve als professionele wijze. Ook is coaching niet alleen gericht op korte termijn doelen.  Zo kan men denken aan maandelijkse korte gesprekken met een coach, waarbij de coach optreedt als een mentor voor de klant en deze begeleidt in persoonlijke en organisatorische vraagstukken. Oftewel, coaching is een één-op-één relatie waarbij het leren niet vanuit kennisoverdracht komt, maar uit de klant zelf door geworven inzichten.

Conclusie
Samengevat kan er dus gesteld worden dat training en coaching veel overeenkomsten hebben, maar ook belangrijke verschillen. GORTcoaching biedt naast 1-op-1 coachgesprekken, gratis trainingen aan; deze kunnen dienen als een waardevolle toevoeging op een huidig coachtraject, of als een mooie kennismaking met ons bedrijf! Schrijf je nu in!

Door: Thari Codrington


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden