Voorbereiden op een sollicitatiegesprek
Wanneer men zich voorbereidt op een sollicitatie- of selectiegesprek ligt de focus over het algemeen op de verbale kant van het gesprek. Wat natuurlijk erg logisch is, omdat dit goed voor te bereiden is. Beide partijen hebben in dit soort gesprekken namelijk baat bij een betrekkelijk snelle en formele uitwisseling van gegevens en waardoor deze gesprekken vaak tot in de detail kunnen en worden voorbereid. Wat echter minstens net zo belangrijk is in zo’n gesprek is je non-verbale gedrag. Degene die je interviewt merkt namelijk, bewust of onbewust, aan je houding, kleding en gebaren of je eerlijk bent en over de juiste vaardigheden bezit. Gelukkig is ook dit te oefenen.
Loopbaancoaches zullen je een aantal tips geven die je kunnen helpen of in ieder geval je denkproces zullen starten over je eigen lichaamshouding.
Spiegelgedrag
Een belangrijk fenomeen dat vaak naar voren komt in interviews is spiegelgedrag. Alhoewel jij je eigen houding aanneemt zodra je gaat zitten, zal je altijd je gedrag en houding gedurende het gesprek spiegelen aan de interviewer. Dit proces gaat helaas onbewust en hier valt dus niet heel veel aan te veranderen. Tenzij je je bewust bent van dit fenomeen en nadenkt over het feit dat je moet spiegelen naar status. Hiermee bedoelen we dat als bijvoorbeeld de interviewer relaxt en achterover geleund zit, je dan niet nog relaxter moet gaan zitten dan hij zit. Als hij erg ontspannen overkomt, mag je best je gemak nemen voor het geven van antwoorden maar overdrijf hier niet in. Wees je bewust van je onbewuste spiegel gedrag. Dit helpt om een goede indruk op de interviewer te maken.
Oogcontact
Wat betreft het oogcontact is het belangrijk om voortdurend oogcontact te houden met de interviewer wanneer hij aan het woord is. Varieer dit echter als je zelf aan het woord bent. Het zorgt voor veel ongemakkelijkheid als je de interviewer voortdurend aankijkt als je zelf praat. Voel deze variatie een beetje aan en maak veel oogcontact. Het is niet erg als je even wegkijkt als je moet nadenken. Het kan de interviewer zelfs de indruk geven dat hij een goede vraag heeft gesteld en je er ook daadwerkelijk over aan het nadenken bent.
Wil je nog meer tips van een loopbaancoach onder andere over wat de beste manier is om te luisteren? Plan hier een gratis oriëntatiegesprek in met een loopbaancoach naar keuze.