Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Bij de term leiderschap denkt men al snel aan mensen die een leidinggevende functie vervullen: teamleiders, managers, directeuren etc. In de kern is echter iedereen een leider, namelijk over zichzelf. De manier waarop jij sturing geeft aan jezelf, noemen we ook wel persoonlijk leiderschap.

Iedereen geeft in meer of mindere mate sturing aan zijn eigen leven. Zoals een schipper moet reageren op onverwachte weersomstandigheden, moeten we in het dagelijks leven reageren op situaties waar wij zelf geen invloed op hebben. Onze reactie op deze situaties is echter wel bepalend voor de uitkomst.

Jouw persoonlijk leiderschap bepaalt voor een groot deel hoe jouw leven eruit ziet, van werk tot aan partnerkeuze? Dit zijn allemaal dingen die voortkomen uit jouw persoonlijk leiderschap.

Als jij jouw persoonlijk leiderschap wilt ontwikkelen zijn daar in de kern vier dingen voor nodig:

  1.     Bewustzijn
  2.     Zelfobservatie
  3.     Motivatie
  4.     Zelfmanagement

Bewustzijn
In eerste instantie is het van belang om jouw bewustzijn te vergroten. Dit houdt in dat je je bewust bent van jezelf, je gevoelens en je gedachten. Belangrijk hierin is het besef dat jij niet jouw gedachten en gevoelens bent. Op het moment dat jij voldoende bewustzijn hebt ervaar jij jouzelf en jouw omgeving.

Zelfobservatie
Op het moment dat je jouw zelfbewustzijn hebt ontwikkeld ben je ook in staat om jezelf beter te observeren. Het is zeer belangrijk voor persoonlijk leiderschap om goed in staat te zijn om jezelf te observeren. Bij persoonlijk leiderschap leer je om te beginnen met het richten van aandacht op jezelf. Hoe voel ik me, wat denk ik en wat vind ik nu eigenlijk? Dit zijn vragen die je steeds beter kan leren beantwoorden door continue zelfobservatie.

Zelfmotivatie
Wanneer je de vorige twee stappen goed onder de knie hebt, kun je voor jezelf betere doelen gaan stellen. Doordat je deze doelen bewust hebt geformuleerd  en ervaart als belangrijk, zal jouw intrinsieke motivatie verhoogd worden. Verandering is echter altijd lastig en tijdrovend, dus het is van groot belang dat je jezelf blijft motiveren om jouw doelen te halen. Schrijf bijvoorbeeld voor jezelf op waarom jij iets belangrijk vindt.

Zelfmanagement
Als je de vorige stappen voldoende beheerst dan komt zelfmanagement in beeld. Zelfmanagement zijn alle handelingen die jij verricht om de nieuw gestelde doelen te behalen. Heb jij bijvoorbeeld voorgenomen meer te gaan hardlopen en zet je daarvoor jouw schoenen ‘s avonds voor de deur zodat je jezelf herinnert dat je wil gaan hardlopen de volgende morgen dan is dat zelfmanagement.

Heb jij het gevoel dat jij niet volledig de leider bent over jouw eigen leven en wil je hier mee aan de slag? Boek dan een gratis oriëntatiegesprek met een van onze coaches!

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden