Veerkracht in je werk!
Als de werkdruk te hoog wordt en u te veel taken in te weinig tijd moet afronden of als de taken boven uw niveau van vaardigheden en kennis uitstijgen, is het soms moeilijk om gemotiveerd te blijven werken. Als u constant achter de feiten aanloopt wordt niet alleen uw psyche, maar ook uw fysiek beïnvloed. Met langdurige oververmoeidheid maakt u kans om een burn-out te ontwikkelen.

Hoe te voorkomen?
Om dit te voorkomen kan het eerste aanknopingspunt natuurlijk uw baas, collega’s of familie zijn. Weerbaarheid zorgt ervoor dat u uzelf kunt helpen om met hoge druk op uw werk of thuis om te gaan zonder daarvan last te hebben. Met veerkracht komt u als een duikelaar weer overeind. Veerkracht is afgeleid van het Engelse begrip resilience wat wordt gedefinieerd als: het vermogen van mensen om te overleven, zich aan te passen en te groeien, ongeacht de aard en omvang van langdurige spanningen en crises.

Volgens de psychologen Karen Reivich and Andrew Shatté zijn er zeven pijlers om veerkracht te kunnen ontwikkelen:

Optimisme
Veranderingen als uitdaging bekijken en teleurstelling als ervaring beleven. Jezelf positief bekijken om beter met negatieve dingen te leren om te gaan.

Empathie
De vaardigheid om jezelf te kunnen verplaatsen in anderen, wat belangrijk is om een sociaal vangnet op te kunnen bouwen.

Oplossingsgerichtheid
Transformeren van problemen naar mogelijkheden en het creëren van meerdere opties om het beste voor jezelf te kunnen kiezen.

Zelfbeheersing
Controleren van gedrag en emoties, ook in onzekere situaties.

Verantwoordelijkheid nemen
Zelfverzekerd beslissingen nemen en weten dat de inzet belangrijk voor de omgeving is.

Emotioneel bewustzijn
In staat zijn de eigen emoties te herkennen en open over emoties te kunnen praten.

Vooruitziend
Initiatief nemend de toekomst in om de eigen ontwikkeling vooruit te brengen.

Ervaart u zelf te hoge druk op het werk en wilt u graag aan deze 7 pijlers werken? Onze coaches helpen u graag om uw veerkracht op te bouwen! Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan en zie wat wij voor u kunnen betekenen.

Arbeidspsycholoog. 

Door: Sabine Hayn


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden