Motivatie is de krachtbron die ons mensen aan het werk zet om dingen gedaan te krijgen. Wij mensen hebben immers allemaal doelen die wij willen bereiken. Des te gemotiveerder wij zijn, des te beter wij functioneren om onze doelen te bereiken. Dit geldt ook voor in het werkveld. Goed willen functioneren in het werkveld is een droom die wij allen wel willen vervullen. Het kan echter voorkomen dat de motivatie niet altijd aanwezig is. Zo kunnen er twijfels zijn of wij ons wel op onze plek voelen binnen het werk of dat wij niet genoeg voldoening kunnen halen uit het werk. Laten wij daarom teruggaan naar de kern van waarom wij ons werk doen, hoe wij ons werk doen en wat ervoor zorgt dat wij ons werk blijven doen; motivatie. Wat is uw motivatie? Of met andere woorden; wat is uw krachtbron?

Vergeleken met vroeger wordt er tegenwoordig in organisaties meer een focus gelegd op motivatie bij medewerkers. In oude generaties werden mensen echter meer gemotiveerd vanuit de extrinsieke motivatie; dat is motivatie van buitenaf zoals een goed inkomen. Er werd dan wel eens gezegd “er moet brood op tafel komen” en “werk is werk”. Stellingen zoals deze kunnen tot gevolg hebben dat er smachtend naar het weekend werd verlangd en dat de werkweek zuchtend werd doorgebracht. Als het loon dan eindelijk in zicht was, werd deze met blijdschap ontvangen. Vervolgens zette de werkcyclus zich verder voort.

Het feit dat wij het grootste gedeelte van ons leven aan het werk zijn zou niet van tafel geschoven moeten worden. Tegenwoordig wordt het belang van de intrinsieke motivatie er ook bij gehaald; dat is de motivatie van binnen. De nieuwe stelling is dat gemotiveerde medewerkers door een goed functioneren niet alleen de organisatie, maar ook zichzelf tot bloei brengen. Zeer gemotiveerde medewerkers, die ook werken vanuit de innerlijke motivatie, vinden voldoening in hun werk en weten welke kwaliteiten zij hebben en hoe zij deze in kunnen zetten in hun werk. Ook weten zij hoe zij zich zich kunnen ontwikkelen in hun loopbaan/carrière.

Werken vanuit de innerlijke motivatie stimuleert u door datgene op te zoeken wat u energie geeft. Wat vind u belangrijk? Waar hecht u veel waarde aan? Wat vind u leuk om te doen? Door op het werk bij deze vragen stil te staan, ontdekt u op welke manier u voldoening kunt krijgen in het verrichten van uw werkzaamheden. Het werk ervaart u dan meer als een passie dan als een verplichting.

Wilt u ook ontdekken waar uw motivatie ligt om vervolgens goed te kunnen functioneren op het werk? Wij van Gortcoaching staan voor u klaar om samen u deze ontdekkingsreis aan te gaan om te zien waar uw kwaliteiten liggen en hoe deze ingezet kunnen worden in uw loopbaan. Vraag hier een gratis oriëntatiegesprek aan.

 

Door: Cheyenne Nectar


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden