Bijna zestig procent van de Nederlanders is tevreden met hun baan. Wat best goed is, maar hoe zorg je ervoor dat je iedere dag met veel plezier naar je werk gaat? Het wordt steeds duidelijker dat werkgeluk een fundament is voor succes in een organisatie. In dit artikel vind je daarom tips om met een grote glimlach op de werkvloer te verschijnen.

  • Autonomie: kies voor vrijheid. Dingen doen op jouw manier draagt automatisch bij aan geluk. Dit hangt vaak aan de hoogte van je functie af, maar zelfs als veel werkzaamheden al vastliggen kun je zoeken naar de projecten die je wel kunt aanpassen, zoals initiatief nemen voor een taak die niet perse in jouw straatje ligt.
  • Competentie: houd je productie bij en vier iedere productie die je af hebt! Zo zegt Gea Peper, eigenaar van het HappinessBureau dat organisaties helpt het werkgeluk van hun werknemers te vergroten: “Probeer elke dag een taak af te ronden of een zaak af te maken, hoe klein ook. Maak een lijstje met alle taken die je hebt gedaan, en streep die door als ze af zijn.”
  • Sociale contacten: steek energie in je collega’s. Verbinding met andere mensen is een belangrijke factor voor geluk. Denk dus niet: ik heb al genoeg vrienden buiten mijn werk om en ik ben hier om te werken en ga daarna weer weg. Gea Peper: “Humor en plezier zorgen voor een betere onderlinge band en samenwerking. Al deel je maar af en toe een grappig YouTube-filmpje.”
  • Zingeving: of je nou een zwever bent of niet, dit is een hele belangrijke. Wanneer je het gevoel hebt zinvol werk te doen of dat je weet ergens een positieve bijdrage aan te leveren levert dit gelijk werkgeluk op. Voor de zwevers onder ons: Probeer iedere week vijf dingen op te noemen waar je dankbaar voor bent op je werk. Dit mogen iedere week dezelfde dingen zijn, zolang jij er gelukkig van wordt.

Om te testen of jij wel of niet gelukkig bent in je werk, kun je jezelf drie vragen stellen volgens psycholoog Onno Hamburger:

 • Plezier: Hoeveel lol heb je in je werk?
 • Voldoening: Heb je het idee dat je je kwaliteiten en talenten benut en inzet?
 • Zingeving: Heb je het idee dat je nuttig bezig bent voor iets groters dan jezelf? Help je andere mensen? Kun je je idealen waarmaken?

Deze vragen beantwoord je met een getal tussen de één en de tien en vervolgens probeer je te ontdekken waarom je jezelf dit cijfer geeft hoe je het getal (nog) hoger kunt krijgen.

Zou je begeleiding willen met het vergroten van je werkgeluk? Plan dan een vrijblijvend oriëntatie-gesprek in bij een van onze coaches. Je kan je hier inschrijven.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden