Complimenten geven ons een gevoel van trots. Is het niet heerlijk als iemand laat weten dat je er goed uitziet of een bijzondere prestatie hebt geleverd? De waarderende woorden doen ons beseffen dat we erbij horen. De motiverende kracht van complimenten is bij de meeste mensen bekend. Aangezien we ons zo bewust zijn van de waarde van complimenten, zou je denken dat we ze vaak uitdelen. Helaas blijkt hier een discrepantie te bestaan. We vinden complimenten belangrijk, maar we blijken elkaar – zowel in een privésituatie, als op het werk – relatief weinig complimenten te geven. Er zijn verschillende oorzaken die mensen tegenhouden in het geven van complimenten. Life coach heeft ze voor je op een rijtje gezet.
Gebrek aan opmerkzaamheid
Om een compliment te kunnen maken, moet je natuurlijk eerst iets opvallen bij een ander waarover je je waardering kan laten blijken. Mensen blijken echter over gebrekkig opmerkzaamheid te beschikken. Gelukkig kan dit gebrek aan opmerkzaamheid getraind worden. Voor het opmerken van de goede eigenschappen en prestaties van anderen is het allereerst zaak dat je het belangrijk vindt. Dit vereist in het begin bewuste aandacht. Oefen jezelf vervolgens om positieve veranderingen die je ziet, ook uit te spreken. Life coach kan je onder andere helpen om bewuster naar jezelf en jouw gedrag te kijken.
Interpretatiegevaar
Complimenten gaan gepaard met interpretaties. Daarbij kan het geven van complimenten lastig zijn, omdat je een beoordeling uitspreekt. Het is nog maar de vraag of anderen het passend vinden wat jij zegt. Het uitspreken van een evaluatieve boodschap, hoe positief ook, kan verkeerd vallen. Goedbedoelde woorden kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden, waarmee we de relatie met de ander op het spel zetten. Om deze reden laten we complimenten dus vaak achterwege.
Dat is toch logisch?
Tot slot gaan de meeste complimenten over prestaties die er op wat voor manier dan ook uitspringen. Normale, dagelijkse werkzaamheden die mensen verrichten, krijgen minder aandacht. Dat werk is immers vanzelfsprekend. Toch kun je het ook anders zien. Het is voor iemand die elke dag een zelfde soort taak uitvoert niet minder belangrijk om daar waardering voor te krijgen. Integendeel, juist als je hoort dat je wordt gezien als onmiskenbare expert op jouw vakgebied, leer je het werk weer waarderen voor wat het is. Ga er ook niet van uit dat anderen ‘zelf wel snappen’ hoe goed zij zijn in het werk dat ze elke dag doen. Zelfs als iemand weet dat hij goede resultaten behaalt, is het toch prettig om daar met regelmaat waardering voor te krijgen.
Daar worden mensen maar lui van
De laatste reden waarom mensen zuinig zijn met het geven van complimenten, heeft te maken met het feit dat sommige mensen denken dat je lui wordt van het ontvangen van complimenten. Managers kunnen bang zijn dat medewerkers direct een tandje langzamer gaan lopen, als zij hen hebben laten weten dat ze tevreden over hen zijn. Als de baas blij is, waarom zou je dan je best nog doen? Zo werkt het gelukkig niet! Integendeel, medewerkers die het gevoel hebben dat ze gewaardeerd en gezien worden, zullen zich sneller intrinsiek gemotiveerd voelen. Hierdoor zullen zij zich meer identificeren met de activiteiten waarvoor ze deze waardering ontvingen en dus beter gaan presteren.
Kortom, het vergt wat oefening, maar het geven van complimenten is uiteindelijk bijna net zo leuk (of misschien wel leuker) als het krijgen van een compliment. Life coach helpt jou met het helder krijgen van jouw persoonlijke doelen, talenten en prioriteiten en kan je helpen bewuster te kijken naar je eigen gedrag, zodat ook jij meer complimenten zal geven.
Door: Joline Wortelboer (Psycholoog i.o.)