Je kent het wel, het loopt tegen het einde van het jaar, en dan komen Sinterklaas en de Kerstman weer samen voorbij. Dat is een hele gezellige en knusse tijd van het jaar enerzijds, kleine en grote verrassingen in vorm van (schoen)kadootjes, samenzijn met je gezin en familie. Anderzijds zijn het de donkere dagen waardoor we als mens op zien tegen die duisternis. Heb je je al ’s afgevraagd waarom die kerstlampjes overal gezellig branden? Zowel binnen als buiten…ja hoor, ik doe ook mee, want het is voor mij juist om die donkere dagen op een voor mij meest fijne manier te kunnen beleven. Ook kan het juist moeilijk zijn om die dagen op een manier in te vullen zodat je jezelf daarin niet wegcijfert en ook kunt genieten. Hoe kun je het goed doen voor jezelf?
Fijne feestdagen
De essentie voorop: Deze dagen staan dus in het teken van feest vieren, samen zijn met familie, lekker eten en ook kadootjes, spelletjes etc. De betekenis van Kerst is misschien wat op de achtergrond verschoven, en vanuit verschillende religies kun je hier een bepaalde invulling aan geven. Hier wil ik met deze blog even vanaf blijven, simpelweg omdat het hier niet over gaat nu (al raakt het wel op licht in de duisternis brengen, ofwel daar waar je stress ervaart hoe kun je dan ont-stressen, dus is er zeker een parallel in te trekken ;-)). Waar het dan wel over gaat is dat het bij uitstek de dagen van gezelligheid mogen zijn, en vaak ook zijn. Gelukkig maar. En ook, het zijn dagen waarop wel veel stress kunnen ervaren: in de voorbereiding en op de dagen zelf. Zeker wanneer je het belangrijk vindt dat alles tot in de puntjes is verzorgd, origineel wil zijn, graag zorgt voor anderen of het ’s anders wil doen dan dat jij of je familie gewend is.
Hoe fijn zijn die dagen nou echt?
Jouw beleving: hoe ervaar je de aanloop naar die feestmaand? Gaat alles op rolletjes, of is het vinden van een datum en tijdstip alleen al een ware uitdaging, omdat iedereen natuurlijk rekening mag houden met de gezins- en familiesamenstellingen. Wat als je voelt dat het anders kan, omdat dit jouw waarheid betreft en een keuze is vanuit liefde voor jezelf en anderen. Stel je het dan toch voor? Of zet je jezelf dan toch aan de kant, en ga je voor de zogenaamde lieve vrede en doe je ‘water bij de wijn’?
Wel doen, mmm, ja dat roept vast en zeker commotie op. Poeh ja, dat was spannend en toch, oh zo raak, want het voelt kloppend! Niet doen, mmm, dat voelt mogelijk comfortabeler, omdat je het zo gewend bent. En wanneer je dat doet, het alsnog bekrompen voelt, krap, niet passend of je blijft twijfelen. Had het dan toch niet die andere keuze mogen zijn? Als je echt vanuit jezelf kiest, kan het inderdaad spannend zijn, alleen het verschil is wanneer dit echt voor jou klopt, je ook blijft staan wanneer anderen daar iets van vinden. Dus best de moeite waard, want het scheelt een pak aan stress en energie.
Wat bepaalt dat ze fijn zijn?
Jouw waarden: wat vind je belangrijk in deze feestelijke setting? Samenzijn, verbinding, traditie, liefde, plezier, om er een paar te noemen. Welke waarden spelen voor jou bewust of onbewust een rol? En bepaal je hiermee ook jouw keuze? Of kies je omdat het altijd zo was, of dat men dat van je verwacht?
Het verschil met dat laatste is, dat je waarschijnlijk met een onbestemd gevoel blijft zitten. Een onbestemd gevoel van verdriet of spijt, dat je jezelf voorbij gegaan bent. En intussen is het feest aan de gang en blijft dat knagen. Ja dat ken ik wel, als ik dit soort keuzes maak, blijft er toch iets ‘zitten’ en intussen weet ik dan: ik ontken een deel van mezelf en op die manier laat mijn lijf dat merken.
En, steeds vaker kiezen vanuit mijn waardes, maakt dat ik ook echt tevreden kan zijn en plezier kan ervaren in dit soort momenten. Betekent dit dan dat het altijd gaat zoals ik dat wil? Oh nee, verre van. Het wezenlijke verschil is dat wanneer ik mezelf laat horen en sta voor een keuze, dat het ok is, wanneer iemand anders daar niet in mee kan. Eerder wilde ik die stap om vanuit mezelf te kiezen overslaan, kijkende naar wat de ander nodig heeft (kort geluk, lange pijn). Mijn gewoontepatroon om me onzichtbaar op te stellen, zat daarvoor in de weg, totdat mijn lijf signalen begon af te geven dat dit niet langer klopte. Door stil te staan en af te stemmen op de betekenis, kon ik horen wat het me te vertellen heeft. Gek he, zo’n gesprek met jezelf, er valt heel veel in te ontdekken!
Het kost dus even wat meer moeite (korte pijn), met daarna rust en tevredenheid (lang geluk).
5 tips om de dagen fijn te maken
Maak er het beste van door: al gekozen en afspraken gemaakt, en voelt het toch niet zo lekker of merk je dat je het nu al anders had willen doen?
Bedenk dan dat je de volgende 5 tips kunt gebruiken, om er het beste van te maken:
Tip 1: Kun je het nog veranderen? Zo ja, wat heb je nodig om dat te doen?
Tip 2: Nee? Accepteer het verzet hierop en dan dat het zo is, reflecteer om van te leren voor een volgende keer: waarin mag je jezelf nog wat meer zien en voor jezelf gaan staan?
Tip 3: Creeer mini-momentjes die wel echt en puur voor jou zijn op die dagen of tijdens de voorbereiding. Dit zal je helpen om op te laden (of te ontladen als de spanning zich toch opbouwt), ontspannen en te accepteren.
Tip 4: Blijf je erin hangen? Maak gebruik van je zintuigen: ruik-voel-hoor-proef-kijk!
Tip 5: Noem 3 kleine dingen waarvoor je dankbaar bent.
Het mooie van deze tips is dat je ze altijd, ook naast de feestdagen, kunt toepassen. Om zo mindere momenten net iets mooier te maken, waardoor het draagbaar en mooier wordt. Of om juist de mooie momenten te koesteren en van te genieten, en dus dankbaar te zijn.
Hoe kun je het de volgende keer anders doen, als het niet fijn blijkt te zijn?
Het kan altijd anders, echt altijd: veel tips zijn al gegeven. Herinner jezelf, dat je altijd een keuze hebt, altijd. En een aanvullende tip: voel iets zwaar voor je, doe het niet. Voelt het licht? Dan erken je jouw waarheid. Vind je het daarom dan nog altijd moeilijk om te kiezen voor jezelf? Gun jezelf wat oefen en reflecteer-tijd. Pik een of enkele tips uit deze blog eruit en pas ze toe voor de komende weken. Merk je dat het beter gaat na een tijdje? Gefeliciteerd! Merk je dat het niet beter gaat? Ook dan gefeliciteerd! Want dat is ook een stap die nodig is, om uiteindelijk daar te komen, daar waar je zelfverzekerde keuzes maakt. Toegeven dat het lastig is, is dan de 1e stap. Opnieuw beginnen kan en mag altijd, het hoeft niet in 1x goed!
Ben je benieuwd naar hoe senior coach Claudia jou kan helpen met jouw coachvraag? Plan dan nu een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek in!