Iedereen is anders, en elke loopbaan is verschillend. Echter, een leidraad van punten waarop je een loopbaan kan toetsen en analyseren is hierbij wel van belang. Deze punten zijn in wezen metadoelen, aangezien het niet specifieke doelen van jezelf zijn maar voornamelijk een leidraad waaraan de loopbaan kan worden geanalyseerd. Het is als een kompas dat helpt bij zelfsturing, waar de loopbaancoach ook vaak gebruik van maakt in het coachingstraject.

 

[bulletlist]

 • Verantwoordelijkheid nemen
  De uitkomst van een loopbaan staat nooit vast. Je moet keuzes maken tussen problemen en oplossingen, en bent zodoende de eigenaar van je volgende stap. Maar hoe neem jij zelf de verantwoordelijkheid? Ben jij actief of passief in beslissingen? Of schuif jij resultaten af op externe factoren? Een loopbaan waar je zelf achter staat, begint bij het actief nemen van de eigen verantwoordelijkheid.
 • Stel je proactief op
  In de 21e eeuw zijn mensen altijd in de weer, er is geen ruimte voor rust en stabiliteit. Je moet mee veranderen en anticiperen op nieuwe ontwikkelingen om ‘in the picture’ te blijven. Probeer dus niet te wachten op initiatief van anderen, maar neem zaken in eigen handen.
 • Houd rekening met je eigen behoeften
  Klachten op het werk hebben vaak betrekking op botsingen met je eigen behoeften. Je kan bijvoorbeeld behoeftes hebben voor competentie en bekwaamheid, relaties en erkenning, of autonomie en controle, maar hier word je op het werk niet in voorzien. Iedere persoon heeft eigen behoeftes en wil deze terug zien in zijn of haar baan. Probeer dus voor jezelf na te gaan waar jij behoefte aan hebt, en probeer deze behoeftes terug te laten komen in je werk. Geef dit zelfs aan bij je leidinggevende.
 • Durf te dromen
  Door de creatie van dromen en het gebruik maken van je verbeelding kan je op ideeën komen waar je allereerst nooit aan gedacht zou hebben. Oftewel, durf te dromen en ben niet bang voor de eventuele consequenties die eraan vast plakken. Laat die negatieve waardering los, en probeer uit te vinden waar je droomwerkelijk over gaat.
 • Maak je los van remmende gedachten
  Iedereen heeft opinies en opvattingen, is het niet over jezelf dan is het wel over de ander. Deze opvattingen kunnen een blok aan het been zijn, omdat ze je remmen je loopbaan goed te regelen. Door die opinies over hoe men zou moeten handelen, doe je precies het verkeerde of hetgeen waar je zelf niet achter staat. Probeer jezelf eens een spiegel voor te houden, waarbij je deze remmende gedachten loslaat.
 • Open communicatie over jezelf
  Contact is een perfect middel om je eigen visie op jezelf en je loopbaanvisie aan te scherpen en te creëren. Je eigen persoonlijkheid is immers ontstaan door sociaal contact en sociale opvattingen van de groep waartoe je jezelf schaart. Bovendien, door contact met anderen kunnen zij je wijzen op andere facetten van je loopbaan en persoonlijkheid. Deze zie je zelf wellicht over het hoofd, en door jezelf open te stellen voor deze facetten kan je loopbaan aangescherpt worden.
 • Stel doelen
  De toekomst is een langetermijn project, waar in kleine stappen naartoe moet worden gewerkt. Deze stappen kun je opsplitsen in subdoelen, waarbij je ‘begint bij het begin’. Ook al wil je graag in één stap naar de finale, je zult toch verschillende etappes moeten afleggen wil je er daadwerkelijk arriveren. Een tip hierbij is het stellen van SMART-doelen. Houdt in gedachten dat je stap voor stap aan de slag gaat, waarbij je niet te grote sprongen in één keer maakt.

[/bulletlist]
 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden