Een bijzondere vorm van begeleiding bij je werk is een jobcoach. Een jobcoach is iemand die je helpt bij belemmeringen in je werk en samen met jou kijkt hoe je je werksituatie kan verbeteren. De coach helpt je vooral bij dingen waar je zelf moeite mee hebt en ondersteunt je bij je baan. Zij komt hierbij regelmatig langs op je werkplek om te kijken hoe het gaat en of je ondersteuning nodig hebt. Omdat je regelmatig contact hebt met de coach weet ze wat je sterkt, maar ook wat je minder sterke kanten zijn. Op die manier kan ze je ondersteuning bieden waar en wanneer het nodig is en maken jullie samen van je baan een succes.
Inlichten van de werkgever
De jobcoach kan jou, maar ook je werkgever helpen. Zo kan de coach informatie inwinnen bij jouw leidinggevende en collega’s en hen ook inlichten over jouw (gewenste) ontwikkelingen. Op deze manier komen ze in jouw werkomgeving ook te weten wat ze kunnen verwachten en kunnen ze zich hierop aanpassen. Als jij namelijk ontwikkelingen doormaakt en verandert, heeft dit ook invloed op je werk en collega’s.
De werkwijze van de jobcoach
Zoals eerder aangegeven kan de jobcoach je helpen met belangrijke vragen rondom jouw loopbaan. “Wat wil ik?”, “Waar wil ik werken?”, en “Hoe pak ik mijn huidige problemen aan?” zijn belangrijke vragen die je kunt hebben. Wanneer je bijvoorbeeld een conflict hebt, wordt hier vanuit verschillende perspectieven naar gekeken, zodat je een duidelijker beeld kan vormen. Ook kunnen jullie samen in de gaten houden of alles goed verloopt op het werk. Als u een belangrijk gesprek heeft met bijvoorbeeld een leidinggevende, kunnen jullie het gesprek voorbereiden of naspelen. Hierbij is het belangrijk dat de methodes die gebruikt worden voor jou werken. Daar wordt dan ook goed op gelet en aangepast aan jouw behoeften.
Niet zo tevreden met je baan
Tegenwoordig vinden mensen die niet zo tevreden zijn met hun baan het moeilijk om op zoek te gaan naar ander werk. Het is een tijd waarin je blij mag zijn dat je een baan hebt en niet te maken hebt met baanonzekerheid. Uit angst om de verkeerde keuze te maken, kiezen zij er voor om tóch bij de huidige functie te blijven, hoewel zij hier geen voldoening uit kunnen halen.
De stappen tijdens een jobcoach traject:
Stap 0: Gratis oriëntatie gesprek
De eerste actie ligt bij jou! Meld je rechtstreeks aan bij een van onze jobcoaches via de agenda van de website. Je kan tijdens dit gesprek rustig je verhaal vertellen en vragen stellen aan de jobcoach.
Stap 1: Kennismaking
Je maakt kennis met de jobcoach. Eerst kijken jullie samen of jobcoaching de juiste keuze is voor jou. Daarna legt de jobcoach je uit, wat de jobcoach voor jou kan betekenen.
Stap 2: Loopbaanonderzoek en advies
Wat wil je? Wat kun je? Samen met de jobcoach maak je een overzicht met jouw wensen en verwachtingen. Vervolgens kijken jullie, of de punten op het overzicht ook mogelijk zijn en hoe je ze tot uiting gaat brengen. Dit geeft een eerlijk beeld van je sterke punten, je zwakke punten en je kwaliteiten.
Stap 3: Individueel ontwikkelingsplan
De jobcoach stelt samen met jou een persoonlijk plan op. Ook je werkgever kan daarmee helpen. In het plan staat jouw einddoel. Er staat ook in, hoe je dat einddoel wilt en kunt bereiken. En wanneer. Je weet, wat je te doen staat.
Stap 4: Aan de slag
Actie! Je gaat aan de slag met de punten die je samen hebt besproken met je jobcoach. Misschien ga je een cursus of opleiding gaat volgen. Of misschien ga je oefenen met opkomen voor jezelf of met het zoeken naar een nieuwe baan.
Stap 5: Nieuwe baan of functie
Samen met de jobcoach maak je een plan hoe je zo snel mogelijk succes kan behalen in je nieuwe loopbaankeuze.
Uitkomst
Herken je deze problematiek? Wanneer je zekerheid belangrijk vindt, niet van baan wilt veranderen, maar wel behoefte hebt aan wat anders dan is het verstandig om bijvoorbeeld advies te vragen aan een jobcoach. Samen met de jobcoach kan je bijvoorbeeld door middel van ‘job crafting’ kijken hoe je huidige baan uitdagender kan worden gemaakt.
Het proces van baanboetseren
Job crafting ofwel ‘baanboetseren’ genoemd, is een proces waarbij de werknemer zelf actief zijn huidige baan bestudeert en vervolgens hierin veranderingen aanbrengt. Denk bijvoorbeeld aan het actief veranderen van dagelijkse bezigheden en de interactie met collega’s. De baan wordt hervormd zodat deze beter op de beweegredenen, kwaliteiten en passies van de werknemer aansluit.
Over het algemeen bestaat dit proces uit de volgende drie fases:
1. Allereerst wordt er gekeken naar de motivatie om veranderingen aan te brengen in de huidige baan. Heb je de behoefte aan meer zelfstandigheid? Zou je graag betekenisvollere relaties willen aangaan met andere medewerkers? Of zou je beter met tegenspoed om willen gaan?
2. Vervolgens ga je kijken naar de mogelijkheden binnen de organisatie. Wat is er nodig om datgene te bereiken dat je graag zou willen? Welke kansen zou de organisatie je kunnen bieden?
3. Ten slotte sta je stil bij wat nu precies de gevolgen van de ingevoerde veranderingen zijn. Wat is er precies veranderd? Welke positieve of negatieve ervaringen heb je? Ben je tevreden of zou er nog wat anders veranderd moeten worden?
Effect
Aangezien job crafting verschillende aspecten van de werksfeer kan beïnvloeden, heeft het de grote potentie om de individuele en uiteindelijk de organisatorische prestatie te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat job crafting werktevredenheid, bevlogenheid en veerkracht op het werk kan bevorderen.
Deskundige begeleiding voor jou en je werkgever
Soms heb je extra ondersteuning nodig om goed uit de verf te komen op je werkplek. De jobcoach geeft adviezen en reikt hulpmiddelen aan waardoor je weer beter gaat zal functioneren in het werk. Eveneens is er een mogelijkheid voor deskundige begeleiding voor de werkgever. De jobcoach begeleidt op persoonlijke, intensieve en resultaatgerichte wijze. Een individueel begeleidingstraject zal worden gemaakt, afgestemd op de persoonlijke omstandigheden en behoeftes van zowel de gecoachte als de werkgever.
Deze resultaten kan je verwachten:
het aanleren en structureren van werknemersvaardigheden;
het bemiddelen bij concrete werksituaties of conflicten;
het adviseren over aanpassingen op de werkplek;
het analyseren van de werkhouding
Plan van aanpak
De jobcoach begint met een intakegesprek om de behoefte aan coaching helder te krijgen. Zowel de werknemer als de werkgever geven in dit gesprek hun wensen aan. Vervolgens wordt er een persoonlijk begeleidingsplan met concrete doelen gemaakt.
Begeleiding van een jobcoach
Lijkt het je wat om hiermee aan de slag te gaan, maar weet je niet hoe? Weet je niet zo goed wat er precies aan je huidige baan veranderd kan worden? Of zou je graag gedurende dit proces begeleid en geadviseerd willen worden? Een jobcoach is een erkend specialist op het gebied van diverse werkprocessen binnen organisaties en weet je dus hierbij te helpen. Plan dan snel een gratis oriëntatiegesprek met één van onze coaches.
Lukt het niet om problemen zelf op te lossen?
Zit jij met problemen tijdens je werk en weet je maar niet hoe je deze op kunt lossen? Ben jij opzoek naar de ideale begeleiding om met nieuwe energie de toekomst in de gaan? Wacht dan niet en roep de hulp in van een van onze jobcoaches!